08 / 10 / 2024
fuzul

TOKİ uluslararası rekabete açıldı!

TOKİ uluslararası rekabete açıldı!

Sedat Yılmaz, Sözcü Gazetesi 'ndeki bugünkü köşesinde “ Dönüşümde şeytan üçgeni “ başlıklı yazıyı kaleme aldı. Yılmaz bugünkü yazısında;  kentsel dönüşüm hareketine değindi  




Köylerin dahi konuşulduğu bir kentsel, dönüşümden bahsediliyor. 'Ülkede nerede kaçak, nerede dayanıksız yapı varsa elden geçirme operasyonu' da denilen bu hareketin başını  TOKİ  çekiyor.

1984 yılında kurulan TOKİ, bu zamana kadar 500 bine yakın konut inşa etti. 100 hastane, 700 ilköğretim okulu ve B-1 se. 500 spor salonu, 340 cami ve 400 ticaret merkezi bu kurumun liderliği ile 1 ayağa kalkü. Eksiği, hatası yok mu, elbette var ama, TOKİ şu anda Türkiye'nin 81 ilinde ve 800 ilçesinde 2 bin 1 şantiyesi ve 248 kentsel yenileme uygulamasıyla uluslararası rekabete açılmış dev bir kamu kurumu, dile kolay..

TOKİ oyunu bozuyor
Malumu ilan ama tekrarda fayda var... Koca koca kentler, uzun yıllar cebinde   birkaç lirası olan müteahhidin insafına   terkedildi. Bırakın toplu konutları, villa inşa edenler bile iyi ve temiz duyguları   istismar edip insanlann gözyaşlarını 'haksız ve pervasızca' paraya tahvil etmekten çekinmediler.

Kentsel dönüşümünde şeytan üçgeni; 1 taahhüt sektöründeki dağınıklık, finansman ve kredi çıkmazı ile aşın göç... Bu   üçgen, çarpık yapılaşmayı doğurdu,İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Erzurum gibi büyükşehirler buna hazırlıksız yakalandı ve hiç kimsenin içinde yaşamak istemediği bir kentleşme ortaya çıktı.

TOKİ, 'Rekabeti ihlal ediyor' idialarına rağmen 'şeytan üçgeni'nde   dönen oyunu bozma peşinde. 'Deprem hazırlıktan nerede' tartışmalan arasında   sektörün 'disiplin altına alınmasını'   zevkle seyrediyoruz.

Sözcü


Geri Dön