29 / 04 / 2024

TOKİ'den alınan konutlar üçüncü şahıslara devredilebilir mi?

TOKİ'den alınan konutlar üçüncü şahıslara devredilebilir mi?

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı projelerinden satın konutlar üçüncü şahıslara devredilebilir mi? İşte o sorunun yanıtı...



T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), alt ve orta gelirli aileleri konut sahibi yapmaya devam ediyor.

Yeni projeler için star veren TOKİ, 2023 yılına kadar toplamda 1 milyon 200 bin konut üretmeyi hedefliyor. TOKİ'nin satışa çıkardığı projelerin başvuru şartları inşa edildikleri kentlere göre farklılık gösteriyor. 

Peki TOKİ'den satın alınan konutlar üçüncü şahıslara devredilebilir mi? İşte o çok merak edilen sorunun yanıtı...

TOKİ'den satın alınan konutlar üçüncü şahıslara devredilebilir mi?
Alt gelir grubu projelerinde hak sahibi olup sözleşme imzalayanlar konutlarını borçlarını bitirip malik olunana kadar devredemezler. Borcu devam ederken konutunu devreden hak sahiplerinin sözleşmeleri feshedilir. Açık satışlarda ise, genel olarak bu şart aranmamakta olup, projelerin durumlarına göre bazen uygulanabilmektedir. İlgili projelerin satış duyurularında bu bilgiler detaylı olarak yer almaktadır.

TOKİ dar gelirli ve emekli başvuru şartları 2019

Projeye başvuru yapabilmek için, başvuru sahibinin;

1.    T.C. vatandaşı olması
2.    Projenin yer aldığı il/ilçe sınırları içerisinde 1 yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ediyor olması ya da projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı olması (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisinde başvuracakların en az 3 yıldır ikamet ediyor olması veya il nüfusuna kayıtlı olması gerekiyor)
3.    Toplu Konut İdaresinden konut satın almamış olması ve de Toplu Konut İdaresinden konut kredisi kullanmamış olması (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisi hariç)
4.    Kendisine eşine ve/veya velayeti altında olan çocuklara ait tapuda kayıtlı kat irtifaklı / kat mülkiyetli bağımsız bir bölümünün veya müstakil bir konutunun (tarla, bağ, bahçe, köy evi ve işyeri hariç) olmaması, (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisi hariç) (Başvuru sahibinin hisseli olarak sahip olduğu gayrimenkuller hariç)
5.   Yapılan başvuru tarihi itibariyle 25 yaşını doldurmuş olması (Eşi vefat etmiş olan çocuklu dul bayanlarda yaş şartı aranmıyor.)
6.    Aylık hane halkı gelirinin, en fazla net 4 bin 500 TL olması (Başvuru sahibinin, eşinin ve velayeti altındaki çocuklarının gıda, yol, vs. her türlü aldıkları yardımlar dahil olmak üzere toplam hane halkı aylık net gelirinin en fazla 4 bin 500 lira olması gerekli.) (İstanbul ilinde gelir şartı 4 bin 800 lira olarak uygulanıyor.)
7.    Bir hane halkı adına -yani kişinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları- yalnızca bir adet başvuru yapması gerekli.
 
Ayrıca, yukarıdaki başvuru şartlarına sahip olan;
1. Kategori olan“ Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimlerinin” ,
2. Kategori olan “En az yüzde 40 Engelli Vatandaşlarının”
3. Kategori olan “Emekli Vatandaşlar”ın
4. Kategori olan “Diğer alıcı adaylarının”  başvuruları ayrı olarak 4 kategoride kabul edilecek.

500 liradan az taksitli  TOKİ  projeleri Kasım 2019!

TOKİ'den nasıl ev alınır?


Geri Dön