TOKİ'den Doğu ve Güneydoğu'ya 176 bin 329 konut!
Toplu Konut İdaresi'nin büyük üretim alanları arasında Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri de yer alıyor. TOKİ tarafından inşa edilmesi planlanan 176 bin 329 konutun 134 bin 94'ü tamamlandı...
Ülke genelindeki konut ihtiyacına dönük orta ve uzun vadeli eylem planları hazırlayan TOKİ’nin büyük üretim alanları arasında Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri de yer alıyor. Bu bölgelerde konut üretimine hız kesmeden devam edilirken, inşasına başlanan 176 bin 329 konutun yüzde 78’i tamamladı.
TOKİ Dergi'de yer alan habere göre,TOKİ’nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki yatırımlarını değerlendiren TOKİ Başkanı Turan, “Bugüne kadar Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde 176 bin 329 konutun inşasına başladık. Bu rakamın yüzde 78’i olan 137 bin 94 konutu tamamladık. Diğer konutlarımızın inşası ise hızla devam ediyor” şeklinde konuştu.
İki bölgeyi kapsayan yaklaşık 176 bin konutu aşkın farklı ölçekteki projelerde, Güneydoğu Anadolu’da üretilen 82 bin 661 konutun 53 bin 499'u tamamlandı. Doğu Anadolu Bölgesinde ise geliştirilen 93 bin 668 konutun 83 bin 595’i tamamlanıp hak sahiplerine teslim edildi.
24 BİN YENİ KONUT
Özellikle terörden zarar gören vatandaşların mağduriyetini gidermek amacıyla, Şırnak, Hakkâri, Mardin ve Diyarbakır’da üretilen 24 bin 435 yeni konutun, bu yıl aşamalı olarak teslimi planlanıyor. “2018 Güneydoğu projelerinin teslim yılı olacak” diyen TOKİ Başkanı Turan, konutun yanı sıra kamuya yönelik uygulamaların da hızla ilerlediğini vurguladı.
Turan, şöyle devam etti: “Terörden dolayı insanlarımız evinden, işinden, ailesinden ve hayatından oldu. Terör mağduru vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarını karşılamak için bölgeye dönük büyük bir konut hamlesi başlattık, ilk aşamada Şırnak ve Diyarbakır’da yapımı tamamlanan konutları vatandaşlarımıza teslim ettik. Vatandaşlarımızın daha iyi ve daha sağlıklı konutlarda oturmalarını sağlamak için her türlü çabayı gösteriyoruz. Bölgede kent kimliği ve merkezi niteliklerle güçlü bağları olan, halkımızın beklentilerine yanıt veren, güçlü fiziki ve sosyal altyapısı bulunan yeni yerleşim alanları kuruyoruz. Projelerimiz, vatandaşlarımızın tüm ihtiyaçlarına cevap verecek niteliktedir.”
YEREL MİMARİ UYGULAMA
Konut üretimlerinde, bölgelerin geleneksel kültür ve değerleri ile yerel mimari hassasiyetleri de gözeten TOKİ, yerleşim alanlarını bu anlayışla tasarlıyor. Batman Hasankeyf, Şanlıurfa Viranşehir ve Maşuk ile Mardin’de şehirlere değer katan örnek projelerin inşa edildiğini söyleyen TOKİ Başkanı Turan, Mardin projesinin gerek kentsel dönüşüm gerek yerel mimari uygulama boyutuyla büyük ilgi gördüğünü, şehrin kadim dokusunu yansıtan özgün bir uygulama olduğunu vurguladı.
TOKİ Başkanı Turan, 2002 yılından bugüne Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da konutun yanı sıra pek çok sosyal tesisin de hayata geçirildiğini belirterek, “Yatırımlarımızın içerisinde 62 hastane, 298 okul, 9 kütüphane, 178 cami, 6 sevgi evi, 4 spor salonu, 17 sağlık ocağı, ticaretin gelişmesi ve bölgelerde ekonomik canlılığın artması için 196 ticaret merkezi inşa ettik” dedi.
MODERN STADYUMLAR
Her iki bölgede sporun gelişimine katkı sağlayacak önemli spor yatırımlarının yapıldığını hatırlatan Turan, “UEFA kriterlerinde ve son teknolojiyle inşa ettiğimiz 25 bin seyirci kapasiteli Malatya Stadyumumuz ve 33 bin seyirci kapasiteli Gaziantep Stadyumumuz hizmete açıldı. Diyarbakır Merkez Kayapınar’da yapımı süren, UEFA ve FIFA standartlarındaki 33 bin seyirci kapasiteli stadın yüzde 92'si tamamlanmış durumda. Batman’daki 15 bin seyirci kapasiteli stadyum ise tamamlanma aşamasına geldi” diye konuştu.
844 KİLOMETRELİK GÜVENLİK HATTINDA SON 60 KİLOMETRE
TOKİ tarafından Suriye ve İran sınırlarına inşa edilen ve dünyanın 3'üncü en uzun güvenlik hattı olan güvenlik duvarı ve devriye yolunun önemli bölümü tamamlandı. Teröre ve yasa dışı geçişlere karşı örülen toplam 844 güvenlik hattının Suriye sınırındaki 600 kilometrelik beton duvar kısmı tamamlanırken, İran sınırındaki 144 kilometrelik duvarın son 60 kilometresi inşa ediliyor.
YÜKSEK GÜVENLİKLİ MALZEMELER
TOKİ Başkanı Turan, duvarın İran sınırındaki bölümünün de tamamlanmasıyla sınırlarımızın daha güvenli hale geleceğini belirterek, çalışmalar hakkında bilgi verdi: “İran sınırındaki 144 kilometrelik hattın son 60 kilometresi inşa ediliyor. Duvarın yanı sıra arka kısmında güvenlik güçlerimizin devriye gezebilmesi için güvenlik yolu da inşa ediliyor. Duvar boyunca kurşungeçirmez camları bulunan 15 kapıda, en üst seviyede güvenlik sağlayan özel malzemeler kullanıyoruz. Portatif olarak üretilen duvarları, güvenlik sorunu ortadan kalktığında başka bir bölgeye taşıyabilir ve istediğimiz amaçla yeniden kullanabiliriz.”
MAYINLI ARAZİDE ÜRETİM ZORLUĞU
Turan, yapımı süren İran sınır duvarındaki 5 şantiyenin her birinde günde 200-250 arası devasa beton blokun kalıplara döküldüğünü anlattı. 2x3 metre boyutunda ve 7 ton ağırlığındaki bloklardan oluşan duvarların jiletli tel ile güvenlik açısından güçlendirildiğini belirten Turan, mayınlı bir alanda yürütülen blok yerleştirmelerinin, çalışmaları tehlikeli ve zorlu hale getirdiğini vurguladı. Turan ayrıca, duvar ve yolun tamamının Türk firmaları tarafından inşa edildiğini kaydetti.
DEVRİYE YOLU VE KULEKOLLAR
Suriye ve İran sınırını kapsayan güvenlik hattı projesi kapsamında 844 kilometrelik duvarın yanı sıra devriye yolu, köprü ve 17’si Gaziantep, 3’ü Kilis’te olan 21 adet kule yer alıyor. Kulekol adı verilen kuleler, güvenlik görevlilerinin görev ve günlük ihtiyaçlarına yanıt verecek nitelikte titizlikle tasarlandı.
DOĞU VE GÜNEYDOĞUYA 176 BİN 329 KONUT
TOKİ tarafından Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde inşasına başlanan 176 bin 329 konutun 137 bin 94’ü tamamlandı.
Güneydoğu Anadolu Bölgesinde
82 BİN 661 KONUT
Doğu Anadolu Bölgesinde
93 BİN 668 KONUT
YATIRIMLAR İÇERİSİNDE
62 hastane,
298 okul,
9 kütüphane,
178 cami,
6 sevgi evi,
4 spor salonu,
17 sağlık ocağı,
196 ticaret merkezi inşaa edildi.