TOKİ'den ev almak isteyen vatandaşlar dikkat!
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı Türkiye genelinde vatandaşları ev sahibi yapmaya devam ediyor. TOKİ'den ev almak isteyen vatandaşlar ise TOKİ konutları başvuru süreçlerini araştırıyor. Peki, TOKİ'den ev nasıl alınır, başvurular nasıl yapılır? İşte detaylar...
2023 yılına kadar 1 milyon 200 bin yeni konut üretmeyi amaçlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı yeni konut satışlarına devam ediyor.
81 kentte dar ve orta gelirli aileleri ev sahibi olma hayaline kavuşturan TOKİ'nin projelerine başvurular her geçen gün artıyor. Peki, TOKİ'den ev nasıl alınır, başvuru nasıl yapılır ve talep edilen belgeler neler? İşte detaylar...
TOKİ'den ev almak isteyen vatandaşların söz konusu projeler için Halk Bankası, Ziraat Bankası ve E-Devlet üzerinden başvurularını gerçekleştirebilir.
TOKİ başvurusu için hangi belgeler gerekiyor?
TOKİ tarafından satışa çıkarılan konutlara başvuru yapabilmek için şu belgeler talep ediliyor:
-Emekli vatandaşlar için Emekli Kimlik Belgesi
-Engelli vatandaşlar için minimum yüzde 40 engeli olduğunu belirten heyet raporu
-Nüfus cüzdanı fotokopisi
-Şehit ailelerinin, harp malullerinin dulların ve yetimlerin ve Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan alacakları Hak Sahipliği Belgesi.
TOKİ'ye E-Devlet üzerinden nasıl başvurulur?
TOKİ projelerine E-Devlet üzerinden başvurmak isteyen vatandaşlar öncelikle www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapması gerekiyor. http://www.turkiye.gov.tr/toki-konut-is-yeri-basvurusu? ekranından da direk başvuru ekranı görüntülenebilir.
Giriş işlemleri yapıldıktan sonra açılan ekrandan ikamet edilen şehirde inşa edilecek olan proje seçilir, ardında da açılmış olan sayfadan konut tipi seçimi yapılır. Konut tipleri seçiminden sonra başvuru onaylanır. Sonrasında Ziraat Bankası'na başvuru sahibi adına açılacak olan hesaba başvuru ücretinin ödemesi yapılır. Ödeme işlemi tamamlandıktan sonra da başvuruların tamamlandığını bildiren mesaj gelir.
TOKİ kura çekilişi nasıl yapılır?
TOKİ'nin dar ve orta gelirli aileler için ürettiği konutların kura çekilişleri noter huzurunda gerçekleşir. Kura çekimi sonucunda projelerde yer alan konut sayısına bağlı olarak hak sahibi olan vatandaşların adları resmi olarak açıklanır.
Yapılan TOKİ kura çekilişlerinde dul, şehit aileleri, malul ve yetimler için projelerde yer alan konut sayısına göre yüzde 10'luk bir kontenjan ayrılır. Ayrılan bu kontenjandan konut sahibi olma hakkını elde edenler yine kura çekimiyle belli olur. Engelli vatandaşlar için ayrılan konut kontenjanı da yüzde 5 olarak belirleniyor. Engelli vatandaşlar tarafından TOKİ projelerine gerçekleştirilen başvurularda da kimin ev sahibi olacağı bu kontenjana göre yapılacak olan kura çekimleri ile belli olur. Bunlar haricinde daire için başvuru yapan emekli ve diğer vatandaşlar için kura başvuru sayısına göre çekilen kurayla belirlenir.
TOKİ'den Ankara'ya 842 yeni konut müjdesi!
Cansu Yılmaz/Emlakkulisi.com