26 / 11 / 2024

TOKİ'den konut almak isteyenler dikkat!

TOKİ'den konut almak isteyenler dikkat!

Alt ve orta gelir grubuna yönelik konut projeleri hayata geçiren Toplu Konut İdaresi Başkanlığı herkesi ev sahibi yapmak adına uygun konut projeleri satışa sunuyor. 




Türkiye'nin dört bir yanında ucuz konut üreten Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. 2019'da özellikle dar gelirli aileleri ev sahibi yapmayı amaçlayan  TOKİ  8 binin üzerinde konutu satışa sundu. 

Geçtiğimiz günlerde açıklamalar yapan TOKİ Başkanı Ömer Bulut dar gelirli aileri sevindirdi. Bulut ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum dar-orta gelirli vatandaşlara, şehit aileleri, dul ve yetimlere hitap eden konutlar için ön ödemeli ve konut sertifikasına dayanan yeni bir süreç başlatacaklarını söyledi. 

Peki, TOKİ'den ev sahibi olmak isteyen ailelerin sağlamaları gereken şartlar neler? Ucuz konut sahibi olmak için hangi belgeler gerekli? Başvuruların nereye yapılması gerekiyor? İşte tüm soruların yanıtları... 

TOKİ projesine başvuru yapabilmek için, başvuru sahibinin;

1.T.C. vatandaşı olması,
2.Projenin bulunduğu il/ilçe sınırları içerisinde 1 yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ediyor olması veya projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı olması,
3.Toplu Konut İdaresinden  konut satın almamış olması ve Toplu Konut İdaresinden konut kredisi kullanmamış olması,
4.Kendisine eşine ve/veya velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı kat irtifaklı / kat mülkiyetli bağımsız bir bölümünün veya müstakil bir konutunun olmaması,
5.Başvuru tarihi itibariyle 25 yaşını doldurmuş olması,
6.Aylık hane halkı gelirinin, en fazla net 4 bin 500 TL olması,
7.Bir hane halkı adına -yani kişinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları- yalnızca bir adet başvuru yapması gerekiyor. 

Ayrıca, yukarıdaki başvuru şartlarına sahip olan;
 
1. Kategori olan“Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimlerinin” ,
2. Kategori olan“En az %40 Engelli Vatandaşlarımızın”
3. Kategori olan “Emekli Vatandaşlar”ın
4. Kategori olan “Diğer alıcı adaylarının”
 başvuruları ayrı olarak 4 kategoride kabul ediliyor.


BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER

1.Başvuru sahipleri,
2.Kimlik Fotokopisi,
3.Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri, kredi kullanım durumuna göre T.C. Emekli Sandığından alacakları “Hak Sahipliği Belgesi”
4.Engelli vatandaşların, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen kimlik kartının fotokopisi veya tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınmış sağlık heyet raporu,
5.Emekli vatandaşların Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan Emekli Kimlik Belgesini veya belgesi henüz çıkmadı ise emekli olduğunu gösteren belge veya yazıyı, İbraz etmeleri gerekiyor. 

KURA ÇEKİLİŞİ

1.Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimlerine kuraya girmeden konut alma hakkı tanınıyor, ancak bu kişilerin konutları öncelikli olarak kura ile belirleniyor. 
2.Engelli vatandaşlarımıza konut sayısının yüzde 5’i kadar kontenjan ayrılıyor ve hak sahipleri kura ile belirleniyor. Kura sonucu bu kategoriden hak sahibi olamayan başvuru sahipleri diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile birlikte tekrar kuraya tabi tutuluyor.
3.Emekli vatandaşların konut sayısının yüzde 25’i kadar kontenjan ayrılıyor ve hak sahipleri kura ile belirleniyor. Kura sonucu bu kategoriden hak sahibi olamayan başvuru sahipleri diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile birlikte tekrar kuraya tabi tutuluyor.
4.Diğer başvuru sahipleri, TOKİ'nin genel uygulamalarında olduğu üzere başvuru sayısına göre gerektiği takdirde kura ile belirleniyor. 

Kura çekim işlemleri belirlenen kategori önceliğine göre gerçekleştiriliyor.

1.Sırada Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimlerin konutları,
2.Sırada Engelli Vatandaşlarımızın konut Alma hakkı ve konut belirleme kurası
3.Sırada Emekli Vatandaşlarımızın Konut Alma Hakkı ve Konut Belirleme kurası,
4.Sırada Diğer başvuru sahiplerinin Konut Alma Hakkı ve Konut Belirleme kurası


SÖZLEŞME İMZALAMA AŞAMASINDA İBRAZ EDİLECEK BELGELER

1. İl/ilçe  Nüfus Müdürlüğünden onaylı vukuatlı nüfus kaydı ve  adrese dayalı kayıt sistemine göre alınacak olan il sınırları içerisinde 1 (bir) yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ettiğini kanıtlayacak belge (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisinde başvuranlar 3 (üç ) yıl ikamet ettiğini kanıtlayacak belgeyi) ibraz etmeleri gerekiyor. 

2. 1.Kategori Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri hariç olmak üzere diğer 3 kategoriden hak sahibi olarak belirlenen vatandaşlar, İl/ilçe Tapu Sicil Müdürlüğünden başvuru sahibinin, kendisine, eşine ve/veya velayeti altındaki çocuklarına ait tapuda kayıtlı kat irtifaklı / kat mülkiyetli bağımsız bir bölümünün veya müstakil bir konutunun bulunmadığına dair belgeyi ilan edilen tarihlerde ibraz ederek başvuru şartlarına sahip olduklarını kanıtlamaları gerekiyor. Kanıtlayamayanların hakları iptal ediliyor. 

3. Hane halkı gelirinin en fazla net 4 bin 500 olduğunu kanıtlayan gelir belgeleri,
Başvuru sahibi evli ise kendisi ve eşinden çalışan varsa kendisinin ve eşinin ayrı ayrı gelirini kanıtlayan belgeler.
 Başvuru sahibi veya eşinden herhangi biri çalışmıyorsa Sosyal Güvenlik Kurumundan çalışmadığına dair belgeleri,Başvuru sahibi emekli ise, Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan maaş dökümü veya emekli maaşının yatırıldığı banka hesap ekstresi gerekiyor. 

Dar gelirliye düşük taksitli konut müjdesi!

TOKİ'den İstanbul'a 531 ucuz konut!

TOKİ'den 1.174 ucuz konut geliyor!

TOKİ 5 bin 243 dar gelirliyi ev sahibi yapacak!

Öznur YASLI İKİER/Emlakkulisi.com


Geri Dön