Yeni Şirketler

TOKİ'nin Ataköy arazisi ihalesine tepki

TOKİ'nin, Ataköy sahilindeki 125 bin metrekarelik rekreasyon alanını "satılık kıymetli arsa" sıfatıyla satışa sunması, Bakırköylüler ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerince protesto edildi

Mimarlar Odası Bakırköy Bölge Temsilcisi Esin Hacıalioğlu ile Ataköy 2. Kasım Sakinleri Derneği Yönetim Kurulu üyesi Doğu Coşkunfırat, Ataköy sahilindeki 125 bin metrekarelik rekreasyon alanının satışa sunulmasını eleştirerek, "TOKİ, bu yönetim anlayışından hızla vazgeçmelidir" dedi
Bakırköy Mimarlar Odası'nda dün düzenlenen basın toplantısına Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Bakırköy Bölge Temsilciliği üyeleri, Ataköy 2. Kısım Sakinleri Derneği yöneticileri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. 

İhale, 23  Eylül'de yapılacak
Arsanın satış ihalesinin 23 Eylül'de  yapılacağını belirten Hacıalioğlu, "İlgili alanı parasal ölçütle değerli kılan, imar ve şehircilik ilkelerine bağlı kalınarak 1950'li yıllarda hazırlanan ve Ataköy planı bütünlüğünün bir parçası olarak tasarlanmış ve günümüze kadar kısmen dahi olsa bozulmadan korunabilmiş olmasıdır. O halde değerin sürekliliği için plan bütünlüğünün korunması esastır ve kamu kurumu niteliğindeki TOKİ'nin asli görevidir" dedi.

`İmar uygulamalarıyla çelişiyor'
 "TOKİ, bu yönetim anlayışından hızla vazgeçmelidir" diyen Hacıalioğlu, şunları kaydetti:
"TOKİ, ilgili alan için otel, alışveriş merkezi, benzin istasyonu, rezidans ve benzeri fonksiyonları tanımlamış olup, bina yüksekliğini 72 metre olarak belirlemiştir. Ayrıca genel imar uygulamalarıyla da çelişerek brüt alan üzerinden 2 emsal tanımlayıp, 250 bin metrekare alanlı bir kompleks yapılmasına olanak tanımıştır.
Bu inşaat alanı gerçekte imar uygulaması yapılacak 73 bin metrekarelik alan üzerinden değerlendirildiğinde 3.5 emsal anlamına gelmektedir ki esasen öngörülen yapı yoğunluğu iskân dışı alanlarla birlikte 4 emsali bulmakta ve asgari 300 bin metrekare dolayında bir yapılaşmayı olanaklı kılmaktadır.

`TOKİ kimliğinden uzaklaştı'
Hukuken kendi ukdesindeki bir alanı; yine kendisi tarafından belirlenmiş, ayrıcalıklı imar kararlarıyla satışa sunan TOKİ; özellikle emlak pazarlamasına öncelik veren ve inşaat sektöründe adeta devlet destekli bir büyük tekel oluşturmayı hedefleyen yeni yasal yetkilerini ve bunlara dayalı uygulamalarıyla Anayasa'daki, Toplu Konut Kanunu'ndaki ve kendi kuruluş mevzuatındaki temel ve kamusal amaç ve kimliğinden hızla uzaklaşmaktadır."
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Bakırköy Belediyesi'nin TOKİ'nin "satılık kıymetli arsa" sıfatıyla ihale düzenlemesine sessiz kaldığını iddia eden Hacıalioğlu, "TOKİ'nin Ataköy sahili ve benzeri satışlardan vazgeçmesini ve bu alanın plan bütünlüğüne bağlı kalınarak rekreasyon alanı olarak düzenlenmesini ve toplumun genel kullanımına sunulmasını beklemekteyiz" diye konuştu.

`Yasal yollara başvuracağız'
"Bu satış ve imar hakkıyla getirilen yapılaşmayla yaklaşık 5 milyar dolarlık bir rant sağlandığını" iddia eden Doğu Coşkunfırat ise, yasal yollara başvuracaklarını söyledi. Ataköy 1 ve 2. Kısım sakinleri de bu alanın "Kentsel Sit Alanı" olarak tescil edilmesi için 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na başvurduklarını, bu kararın çıkması halinde burada yapılaşmaya gidilemeyeceği belirtti.

`Satıştan vazgeçilmeli'
Mimarlar Odası Bakırköy Bölge Temsilcisi Hacıalioğlu ile Ataköy 2. Kasım Sakinleri Derneği Yönetim Kurulu üyesi Coşkunfırat, Bakırköy Mimarlar Odası'nda basın toplantısı düzenledi. 1950'lerde hazırlanan Ataköy planının günümüze kadar bozulmadan korunduğunu belirten Hacıalioğlu, "TOKİ, Ataköy sahilinin satışından vazgeçmeli" dedi

Prof. Dr. Kaynar: Çağdaş şehirleşmenin ilk örneği
Ataköy I. ve II. kısımların 1955-1964 yılları arasında tasarlanarak gerçekleştirilen örnek bir uydu kent olduğunu belirten Prof. Dr. Ayfer Kaynar, kentin oluşumunda sağlık, çevre, ulaşım, ticaret, eğitim ve rekreasyon altyapıları dahil her detayında modernist planlama ve tasarım ilkelerinin göz önüne alındığını söyledi.
Çağdaş şehirleşmenin Türkiye'deki ilk örneği olma özelliği taşıyan Ataköy'ün kurulduğu yıllardaki özelliklerinin korunması gerektiğini ifade eden Kaynar, "Ataköy yeşil alanları, zengin ve kendine özgün bitki florasıyla artık beton çölüne dönüşmekte olan İstanbul için, özellikle Bakırköy ve çevresinin nefes alabildiği bir yeşil vaha özelliğini taşımaktadır" dedi.
Ataköy'ün korunması için toplanan imza sayısının bine yaklaştığını belirten Kaynar, "Ataköy'ün koruması ve geliştirilmesi için gazetecilerden de destek bekliyoruz" diye konuştu

İlgili haber

En güzel arazi satılıyor

TOKİ'ye Ataköy'de 3 milyar dolarlık gelir

Milliyet