23 / 12 / 2024

TOKİ'nin hedefi 2011 sonunda 500 bin konut yapmak!

TOKİ'nin hedefi 2011 sonunda 500 bin konut yapmak!

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, kurum olarak 7 yılda 430 bin konut yaptıklarını, 2011 sonundaki hedeflerinin ise 500 bin konut olduğunu söyledi



Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, kurum olarak 7 yılda 430 bin konut yaptıklarını hatırlatarak 2011 sonundaki hedeflerinin 500 bin konut olduğunu açıkladı.

TOKİ Başkanı Bayraktar, Başbakan Erdoğan ile daha önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde de birlikte çalıştıklarını, KİPTAŞ'ta 11 bölgede 17 bin konuta imza attıklarını hatırlatarak, "15 Aralık 2002'de, TOKİ'de göreve başladım. Sayın Erdoğan lütfetti, bana göev verdi. TOKİ, o ana kadar 19 yılda 40 bin konut yapmıştı. Erdoğan bana, `Yılda 50-100 bin konut yapacaksınız' dedi. Bugün 430 bin konuta ulaştıysak, liderin, siyasi iradenin bundaki rolü çok fazla" dedi. Babıali Buluşmaları'nın konuğu olan  TOKİ  Başkanı, Türkiye'de 14 milyon konutun en az 3 milyonunun acilen yenilenmesi gerektiğini belirtti, buna ilave olarak her yıl en az 600 bin konut üretilmesi gerektiğinin altını çizdi. Erdoğan Bayraktar, İspanya ve Güney Kore örneğini verirken şöyle konuştu:

Açıkgözler işe sokulmadı

"1960'larda İspanya ve Güney Kore ile ekonomik olarak aynı seviyedeydik. İspanya, AB'ye girdikten 10 sene sonra, Güney Kore ise kişi başına milli gelirin 15 bin doarı aşmasından sonra gecekonduyu bitirdi. Bu iki ülkede konutla ilgili kurum ve kuruluşlar, bakanlıklar 2-3 kez kapandı. Biz de benzer gelişmeler oldu. Sandıklar, fonlar kapandı. TOKİ, bakanlığa bağlıyken Başbakanlığa bağlandı. Olumsuz kooperatif örnekleri yaşandı. TOKİ olarak Başbakanlığa bağlandıktan sonra Sayın Erdoğan, zaman zaman iş konusunda sert davransa ve hakaret edici konuşsa da, çok ciddi destekledi. Üzerimize gelenleri engelledi, paratoner oldu. Açıkgözlerlerin bu işe fazla sokulmaması açısından liderin önemi büyük. Bugün ayda 400 milyon lira ila 650 milyon lira arasında hakediş ödüyoruz.İhalelerde çok ince eleyip sık dokuyoruz."

100 biner nüfuslu 16 şehir kurduk

TOKİ'nin 7 yılda sadece 430 bin konut ve bu konutlara ait sosyal donatılar yapmadığını, 70 hastane, 81 sağlık ocağı, 625 ilköğretim okulu ve lise, yüzlerce spor salonu, camiler ve kültür tesisleri de inşa ettiğini bildiren Erdoğan Bayraktar, "Bütün bu yaptıklarımız, başka bir ifadeyle, 100 binin üzerinde nüfuslu 16 tane şehir kurmaya eşit" dedi.

100 lira taksitle konut

TOKİ'nin halen 81 vilayetin tamamında ve toplamda 800 ilçede konut yaptığını, bu konutların sosyal donatılarının da yapıldığını söyleyen Erdoğan Bayraktar, "Fakir-fukaraya, aylık 100 lira taksitle konut veriyorsunuz... Bu projelere 5 misli, 10 ve 15 misli talep geliyor. Bu bizi motive ediyor" dedi.
Hürriyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

100 bin nüfuslu 16 şehir kurduk  
 
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, son 7 yılda yaptıkları 430 bin konut sayısını 2011 yılı sonuna kadar 500 binin üzerine çıkaracaklarını söyledi. 

Halen 81 ildeki 800'den fazla ilçede bin 680 şantiye ile inşaata devam ettiklerini belirten Bayraktar, "İnşaat yaptırdığımız müteahhitlere her ay 400 milyon lira ile 650 milyon lira arasında hakediş ödemeleri yapıyoruz." dedi.

İstanbul'daki Bab-ı Âli Toplantıları'nda konuşan TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye'de nüfusu 10 binin üzerindeki yerleşim yerlerindeki 14 milyon konuttan yüzde 40'nın normal, yüzde 60'ının ise ıslaha muhtaç olduğunu ifade etti. Acil olarak ise 3 milyon konutun yenilenmeye gereksinimi var. Bayraktar'a göre yenilenme ve yeni ev ihtiyacına bağlı olarak Türkiye'de her yıl 600 bin konut yapılması gerekiyor. Ev ihtiyacı olanların bunu karşılayacak paraya sahip olmadığını vurgulayan Bayraktar, arsa karşılığı hasılat paylaşımı yoluyla gelen parayla orta ve dar gelirliler için ev inşa ettiklerini kaydetti. Bayraktar, "Görevde bulunduğum 7,5 yılda hasılat paylaşımından 7,5 milyar lira gelir elde ettik. Bu 430 bin konutu da Hazine'den tek kuruş almadan, bu paylaşımdan kazandığımızla yaptık. Hazine'den alıyor olsaydık bu kadar çok konut yapamazdık." diye konuştu. Bayraktar, hasılat paylaşımlı lüks siteler ile de Türkiye'nin sınıf atladığını söyledi.

Özel sektörün "TOKİ, konut yapmasın, bizim piyasayı elimizden alıyor" eleştirilerini yersiz bulan Bayraktar, inşaatları yine müteahhitlere yaptırdıklarına dikkat çekti. Bu eleştirinin gerçeği yansıtmadığnı belirten Bayraktar, "Bir bakıma kendileri adına haklılık payı olsa da bunun hiçbir şekilde gerçekle alakası yok. Çünkü biz yaptığımız konutları yine özel sektör eliyle yapıyoruz. İddia ediyoruz dünyada hakedişleri zamanında ödeyen en ciddi kuruluşuz, bunu matematiksel olarak ispat ederiz." dedi. Bayraktar'a göre bunun matematik ispatı ise müteahhitlere her ay düzenli olarak yaptıkları 400-650 milyon liralık hakediş ödemeleri.

Bayraktar'ın açıklamasına göre TOKİ, konutlardan hariç Sağlık Bakanlığı için 70 hastane, 80 sağlık ocağı, Milli Eğitim Bakanlığı için 625 ilköğretim okulu ve lise binası yaptı. Yapılan konutlar Giresun'dan büyük, Ordu'dan küçük, nüfusu 100 binin üzerinde 16 şehre denk düşüyor.
Zaman/İbrahim Balta

TOKİ, 2011 sonuna kadar 500 bin konutu hedefledi
  
TOKİ Başkanı Bayraktar, Bayraktar,'Gelidğimiz noktada 430 bin konut yaptık. 2011 sonuna kadar bu sayıda 500 bini aşmış olacağız' dedi

TOPLU Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, Bab-ı Ali Toplantıları kapsamında The Marmara Oteli'nde düzenlenen'1083'ten bugüne Türkiye kentlerinin konutlaştırılma siyaseti ve TOKİ' konulu konuşmasında, medeniyet ve toplumlar geliştikçe barınma standartlarının da geliştiğini dile getirdi. 2002 yılı başında Konut Müsteşarlığı'nın yaptığı araştırmalara göre Türkiye'de acil olarak 3 milyon konutun yenilenmeye ihtiyacı olduğuna işaret eden  Bayraktar, her yıl 600 bin konuta ihtiyaç olduğunu söyledi.

Başbakan '10 bin az' dedi
TOKİ Başkanı Bayraktar, göreve geldiklerinde Devlet Planlama Teşkilatı'nın verilerini ve acil eylem planını önlerine koyarak neler yapabileceklerine baktıkların anlatarak şunları söyledi 'Başbakanımız Erdoğan'a TOKİ'nin 1984'den 2003 yılına kadar 19 yıl görev yaptığını ve bu sürede 40 bin konut yaptığını, bizim de bunu 5'e katlayarak yılda 10 bin konut yapacağımızı ifade ettim. Ancak kendisi bize, bu rakamların yetersiz olduğunu, yılda 100 bin konut yapılması gerektiğini söyledi. Bayraktar,'Bugün 81 ilde, 800'ün üzerinde ilçede, bin 600 küsür şantiyede, 430 bin konut yaptık. Bu doğrultuda 2011 yılının sonuna kadar 500 bin konutu aşmış olacağız' dedi.

Hakedişleri zamanında ödeyen en ciddi kuruluşuz
BAYRAKTAR, özel sektörün eleştirdiği, ''TOKİ, konut yapmasın, bizim piyasayı elimizden alıyor'' şeklindeki sözlerin de gerçeği yansıtmadığını belirterek, ''Bir bakıma kendileri adına haklılık payı olsa da bunun hiçbir şekilde gerçekle alakası yok. Çünkü biz yaptığımız konutları yine özel sektör eliyle yapıyoruz. İddia ediyoruz dünyada hakedişleri zamanında ödeyen en ciddi kuruluşuz, bunu matematiksel olarak ispat ederiz'' şeklinde konuştu.
Akşam

'Profesörler kendini yaksın' 
 
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'dan kentsel dönüşümle ilgili önemli açıklamalar

Deprem profesörleri sokağa dökülsün birkaçı kendini yaksın

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, depreme karşı kentsel dönüşüm için üniversitelere büyük iş düştüğüne dikkat çekerek, "Gerekirse deprem profesörleri yürüyüş yapsın, kendilerini yaksın, bu işe hep beraber saldıralım" dedi. Bayraktar, imar plan değişikliği yetkisinin de halkın referandumuna sunulmasını istedi

Toplu Konut ve Kamu İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, Bab-ı Ali Toplantılarının 98'incisinin yapıldığı The Marmara Oteli'nde çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bayraktar, Türkiye'nin terörden sonra en önemli ikinci sorununun depreme karşı kentsel dönüşümü sağlamak olduğunu belirterek, "İlk etapta 20 milyar dolar lazım. Herkes elinden geleni yapsın, şakası yok. Eczacılar, avukatlar gibi deprem profesörleri de yürüyüş yapsın, kendisini yaksın, bu işe hep birlikte saldıralım" dedi.

Av. Osman Ataman'ın yönettiği "Bab-ı Âli Toplantıları"nın 98'inci toplantısına katılan TOKİ Başkanı Bayraktar, "1983'ten bugüne Türkiye kentlerinin konutlaştırılma siyaseti ve TOKİ" konulu sunumu gerçekleştirdi. Bayraktar, daha sonra katılımcıların sorularını yanıtladı. İşte Bayraktar'ın açıklamalarından satır başları:

BAŞBAKAN AZARLADI HEDEF BÜYÜTTÜ
2011 yılına kadar toplam 500 bin konut üretmeyi planlıyoruz. Türkiye'nin konut profiline bakarsak, toplam 14 milyon konut var. Bunun sadece yüzde 40'ı deprem yönetmeliği, mühendislik ve ruhsat anlamında düzgün. Geriye kalan yüzde 60 sorunlu. Acil olarak yılda 3 milyon yenilenmesi gereken konut yanısıra yıllık 600 bin yeni konut ihtiyacı var. Biz göreve geldiğimizde Başbakan'a birifing verdik. Bugüne kadar idare yıllık 2.200 konut üretmiş, 19 yılın toplamı ise 40 bin konut olmuş. Biz de Başbakan'a yılda 10 bin konut sözü verdik ama bana "100 bin konuttan bahsederek karşıma gelebilirsin" dedi, beni gönderdi. Başbakan azarlamasına rağmen desteğini esirgemedi, sahip çıktı. İdareyi Bayındırlık Bakanlığı'ndan çıkardı, doğrudan Başbakanlığa bağladı.

BULUT AĞLAYACAK Kİ YER GÜLSÜN
Özel sektör bizi fiyatları düşürüyoruz diye eleştiriyor. Bulut ağlayacak ki yer gülsün. Türkiye'de asıl sorun konut üretimi değil. Esas sorun ihtiyaç sahibinin konut satın alacak mecali yok. Şunu iddia ediyorum: TOKİ dünyanın en iyi hakediş ödeyen kuruluşudur. Her ay ortalama 400-650 milyon lira arasında ödeme yapıyoruz. Türkiye'de toplam 1.680 şantiye açmışız, 60 şantiyede iş sözleşmesini feshetmişiz. Problemli şantiyemiz 45. Bugüne kadar 430 bin konut, 150 hastane, 625 okul yapmışız. 176 karakol yapımı konusunda görev üstlendik. Bazı bölgelere 8 ay süren kış şartları nedeniyle gidilemiyor. 100 bin nüfusun altında 16 küçük şehir kurmuşuz. Hasılat paylaşımı projeleriyle 7.5 milyar TL kaynak elde edildi.

BİZİ KORUSUN DİYE POLİSE EV SATTIK
Kentsel dönüşüm projelerinde vatandaştan tepki alıyoruz. Bir kere gelir dağılımında bozukluk var. İkincisi insanların siyasetçilere ve belediyecilere inanması lazım. Örneğin Maltepe'de bir proje hazırladık. Bize karşı insanları kışkırttıkları için şantiyemize bile giremiyorduk. Orada görev yapan polislere ev sattık, 'Bizi koruyun' dedik yoksa bizi şantiyeye sokmuyorlardı. Kentsel dönüşüm projeleriyle 50 bin konut ürettik. Gecekondu yapan insan masum olabilir de, yapmayanın ne günahı var.

PROFESÖRLER KENDİNİ YAKMALI

İstanbul'da 4 milyona yakın konutun yarısından fazlası 1980'li yıllardan önce yapıldı. Bunlarda hazır beton kullanılmadı. Zaman içinde binalarda korozyon oluştu, yapı kalitesi bozuk. Her tarafı yetersiz. Deprem yönetmeliği öncesi riskli binalar bunlar. Peki burada sorumlu kim? Devlet sorumludur. Ben size bir şey önereyim: Bu işi en iyi bilen kimdir, inşaat mühendisleridir. İstanbul'daki üniversitelerdeki inşaat mühendisi akademisyenler çok ciddi şekilde kalkışma yapmalı. Birkaç tane profesör kendini yakacak.

GEREKİRSE BEN DE CEKETİMİ YAKARIM

Bu işin şakası yok. İstanbul'da deprem olduğu zaman 200 milyar dolar zarar gelecek ve Türkiye 60-70 sene geriye gidecek. Birinci etapta 20 milyar dolar kaynak lazım, irade lazım. Bu sorunla ilgili hocalarımız her gün toplumu tetikleyecek bir şeyler yapmalı. Şimdi "Ali Sami Yen Stadı'nı park yapalım" diyorlar. Bu öneri yapılması gerekenlerin yanında çerez gibi kalır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, Valiliği'nin işi gücü bırakıp kentsel dönüşümün hesabını yapması lazım. Birinci derece sorumlu kuruluşlar kimse hemen işe başlamalı. Bu işin ajitasyonu olmaz. Olacaksa ben de ceketimi yakarım. Deprem mühendisleri hocalarımız konuşuyor ama sadece sözde kalıyor. Bakın nasıl eczacılar yürüyor, avukatlar yürüyor. Deprem mühendisleri, jeoloji mühendisleri de yürümeli, sokağa dökülmeli.

Kanun var uygulayan yok!
Kentsel dönüşüm için Türkiye'de yeterli kanun var ancak sorun kanunda değil. Kaçak yapılaşma yapanlar için hapis cezası var ama yapanın hapis yattığını gören var mı? Uygulamada sorun var. Mesela Olimpiyat Stadı'nın oraya gecekondular yapılmış. Normalde kaçak, yıkıp geçmek lazım ama olmuyor. Adamlara konut yapıyoruz, oradan çıkartıp öyle yıkabileceğiz.

Yetki halkta olmalı
Şimdi deniyor ya, TOKİ imar planı yapmasın. Doğrudur. Ama esas sıkıntı belediyelerde. Belediyelerin elinden bu yetkiyi almak lazım. Halkın referandumuna sunmak lazım. Ya da bu yetkileri artırıp denetimi çoğaltmak lazım. Esas olan devletin ruhudur.
Barlas YURTSEVER / VATAN


Geri Dön