24 / 06 / 2024

TOKİ'nin ilham kaynağı Cumhuriyet!

TOKİ'nin ilham kaynağı Cumhuriyet!

TOKİ, mimaride "kimlikli" olmanın ilk denemesinde Cumhuriyet gazetesinin Cağaloğlu'ndaki tarihi binasını "ilham kaynağı" olarak alıyor



Kentlerimize "tek tip beton kule"ler sıralamakla eleştirilen TOKİ, mimaride "kimlikli" olmanın ilk denemesinde Cumhuriyet gazetesinin İstanbul-Cağaloğlu'ndaki tarihi binasını "ilham kaynağı" olarak alıyor. TOKÎ'nin Ağustos 2010 tarihli bültenindeki "Türk Mimarisi  TOKİ  Konutlarında Yaşayacak" başlıklı haberde "örnek" gösterilen yapı gazetemizin "Pembe Köşk" olarak anılan ünlü tarihi binası.
Daha önce İttihat ve Terakki'nin merkeziyken işgal yıllarında İngiliz Komutanlığı'nca el konan, Cumhuriyet devrimiyle birlikte 7 Mayıs 1924'ten itibaren de Cumhuriyet gazetesince kullanılan bina, TOKİ'nin haberinde yeni projelere "örnek mimari" olarak gösteriliyor.

Selçuklu ve Osmanlı izleri

Pembe Köşk'ün özgün halini gösteren "röleve çizimi"yle verilen habere göre, kuzey  Ankara  kent girişinde yapılacak 2,3 ve 4 katlı bahçeli yapılarda "Selçuklu ve Osmanh" mimarisi izlerini taşıyacak projeler uygulanacak. Uzmanlar, Selçuklu dönemi sivil (konut) mimarisinden örnek kalmadığı için "ev" tasanmmda o çağlardan esinlenmenin mümkün olmadığını, Osmanlı konut mimarisinde ise öncelikle yapılması gerekenin elde kalabilen 19. yüzyıl ve 20. yüzyıl başı sivil yapıların korunması olduğunu vurguluyorlar.

Bakalım, TOKİ bültenindeki tarihi Cumhuriyet gazetesi binasının da korunmasını savunan bu düşünceler, yeni projelere gerçekten ilham kaynağı olacak mı?
Cumhuriyet/Oktay EKİNCİ


Geri Dön