06 / 01 / 2025

TOKİ'ye uluslararası ödül!

TOKİ'ye uluslararası ödül!

Avrupa'nın en önemli üç uluslararası gayreminkul fuarından biri olan Barcelona Meeting Point (BMP), Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığını, Türkiye'de uzun yıllardır sürdürdüğü başarılı toplu konut geliştirme çalışmaları dolayısıyla, 'En İyi Uluslararası



TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, dünyadaki büyük gayrimenkul firmaları ve finans şirketlerinin katıldığı, uluslararası sempozyumların da düzenlendiği, bu yıl 6-11 Kasım günleri arasında yapılacak fuara, onur konuğu olarak davet edildi. Bayraktar, 8 Kasım'da düzenlenecek tören ile ödülünü alacak.

TOKİ yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Barcelona Belediyesi'nin iktisadi kalkınma kolu olan CZFB tarafından 1997'de kurulan BMP, Cannes MIPIM ve Münih Expo Real fuarlarıyla birlikte, Avrupa'nın en önemli üç uluslararası gayrimenkul fuarları arasında sayılıyor. Fuarla birlikte düzenlenen ve Avrupa gayrimenkul sektörünün en iyi organizasyonu olarak nitelendirilen BMP Uluslararası Sempozyumuna da 2 bin civarında profesyonel katılıyor. Fuar ve sempozyum, gayrimenkul sektöründeki

yatırımcılar açısından önemli buluşma merkezi olarak nitelendiriliyor.

BMP platformunda, "En iyi Uluslararası Gayrimenkul Profesyoneli", "En İyi İspanyol Gayrimenkul Projesi", En İyi Uluslararası Gayrimenkul Projesi" alanlarında ödül veriliyor.

Bu yıl TOKİ, "girişimci çalışmaları, Türkiye ve ülke halkının ekonomik kalkınmasına, sosyal koşullarına verdiği destek" nedeniyle "En İyi Uluslararası Gayrimenkul Projesi" ödülüne layık görülürken, Başkan Erdoğan Bayraktar, 8 Kasım'da düzenlenecek gala yemeğinde ödülünü alacak. Emlak Konut da, fuara Türkiye standında katılacak.

-5 YIL SONRA GELEN ASALETEN ATAMA

Bu arada yaklaşık 5 yıldır vekaleten sürdürdüğü  TOKİ  Başkanlığına asaleten atanan Erdoğan Bayraktar, "5 yıl sonra gelen asaleten atama, bize yeni bir motivasyon getirmez. Ben vekaleten görev yaparken de bir eziklik hissetmedim" dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, vekaletin ezikliğini hiç hissetmediğini belirtirken, "Bu atama yeni bir motivasyon getirmez. Hatta 5 yıl sonra atamanın gelmesi burukluk bile getirir. Cumhurbaşkanımızın canı sağ olsun... Vekaleten başkan olmak, otoriteme, çalışmama bir zaaf getirmedi. Olması gereken oldu" diye konuştu.

Bayraktar, TOKİ'nin Niğde'deki ticaret merkezi inşaatının beton dökümü sırasında çökmesi nedeniyle bir mühendisin öldüğünün hatırlatılması üzerine, üzüntülerini dile getirirken, dünyada en fazla iş kazasının inşaat sektöründe yaşandığına dikkati çekti.

Türkiye'de 40-50 tane ABD standartlarında konut yapan, iş yapan inşaat firması bulunduğunu, ancak TOKİ'nin 900 tane şantiyesinin bulunduğunu anlatan Bayraktar, şöyle devam etti: "Bir müteahhit bir tane 10 katlı inşaat yapıyor, bu sırada çökme

oluyor. Oysa bizim başka şantiyelerimizde 50 tane 10 katlı bina var. O kadar çok işimiz var ki... Keşke hiç kaza olmasa. Ama bütün dünyada en çok iş kazası yine inşaat sektöründe olur. Dünyada en az iş kazası, Almanya dahil Kuzey Avrupa ülkelerinde yaşanır. Onları Japonya ve ABD izler. Ama yine de ilk sırada inşaat sektörü bulunur. Çünkü ara eleman ve alt elemanlar eğitimsizdir. Yine de Türkiye'de en az iş kazası TOKİ inşaatlarındadır. Tabiiki denetimde zaafiyet, eksiklikler olur. Bunlar hepsi bize tecrübe oluyor. Daha sıkı daha temkinli davranıyoruz."

Niğde'deki inşaatın da müşavir firmalar tarafından denetlendiğini ve müşavir firmanın mühendisinin kullanılan ahşap kalıpları, direkleri zayıf bulduğu için daha önce inşaatı 1 hafta durdurduğunu kaydeden Bayraktar, şöyle devam etti:

"İnşaatta demir direkler değil, klasik ahşap direkler kullanılmış. Denetleyen mühendis, direklerin yetersizliğini tespit etmiş, bir hafta inşaatı durdurmuş. İki kez takviye yaptırmış. Müteahhitle uğraşmaktan pes etmiş, betonu döktürürken kalıp çökmüş. Maalesef 800-900 şantiyede bazen böyle kazalar oluyor. Biz Türkiye'deki en ağır uygulamayı yapıyoruz. Hem ormanda yol açıp, hem çam devirmemek, bu nasıl olacak... Türkiye'nin şartları belli, ekonomisi belli, inşaat sektörü, ara elemanların, müteahhitlerin durumu belli. Bu işleri nasıl yapacağız. O zaman uygulama yapmayalım."

Türkiye'de 10 yıl önce yapılan inşaatların ortalama yapım süresinin 3-6 yıl olduğunu ve teslim alınan kamu binalarının kapılarının, çatılarının 3-5 yıl sonra çöktüğünü anlatan Bayraktar, TOKİ'nin bu yıl hastane ve okul inşaatlarına da ağırlık verdiğini hatırlatarak, "Her şeye rağmen, 18-19 milyar YTL'lik işi biz 12 milyar YTL'ye yaptık. Bizim yaptığımız 280 bin konutu, okulları, ticaret merkezlerini, hastaneleri başkası

yapsaydı, 18-19 milyar YTL'den aşağı yapmazdı" dedi.

Ayda ortalama 500 milyon YTL ödeme yaptıklarını açıklayan Bayraktar, gelecek yıl kentsel dönüşüm ve gecekondu projeleri ile dar gelirli ve yoksul kesime yönelik konut projelerine ağırlık vereceklerini söyledi.

Bayraktar, "Bütçeden ödenek alamadığımız için iş yaparken çok hesap kitap yapıyoruz. Biraz daha temkinli davranıyoruz" diye konuştu.

Dünyada mortgage sisteminde yaşanan kriz ve Türkiye'de aylık kredi faizlerinin yüzde 1'in altına düşmemesi nedeniyle, mortgage sisteminin henüz tam olarak işlemediğine işaret eden Erdoğan Bayraktar, finansal sistemin alıcıları desteklemesi halinde, çok önemli alıcı potansiyelinin harekete geçebileceğini, ancak şu anda özellikle lüks konut satışlarında bir durgunluk yaşandığını kaydetti.


Geri Dön