29 / 04 / 2024

Toledo, İspanyanın tüm kentlerini aydınlatan ışığıdır!

Toledo, İspanyanın tüm kentlerini aydınlatan ışığıdır!

Toledo,,19. yüzyıldan bu yana sanatçıların ve gezginlerin önemli duraklarından biri olmuş. UNESCOnun Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan kent için ünlü İspanyol yazar Cervantes, Toledo, İspanyanın tüm kentlerini aydınlatan ışığıdır diyerek anlatmış ke



İspanya'nın ortasında Kastilya- La Mancha bölgesinin merkezinde Toledodayız. Kayalıkların üstüne kurulmuş kentte sanki zaman durmuş. Burası bir açık hava müzesi. Dar ve dolambaçlı sokaklarda kaybolmak bile ayrı bir keyif...

Toledo, Ortaçağdan kalma mimarisi, üç dini buluşturan büyüleyici atmosferi ile 19. yüzyıldan bu yana sanatçıların ve gezginlerin önemli duraklarından biri olmuş. UNESCOnun Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan kent için ünlü İspanyol yazar Cervantes, Toledo, İspanyanın tüm kentlerini aydınlatan ışığıdır diyerek anlatmış kentin önemini.

El Greconun Evi: İspanya resminin en ünlü ustalarından olan El Greco, uzun yıllar Toledoda yaşamış ve Toledoyu paha biçilmez eserleriyle süslemiş. Giritte doğan, bir süre İtalyada yaşayan ve Yunanlı köklerinden dolayı El Greco yani Yunanlı adını alan ressamın eserleri El Greconun Evi isimli müzede sergileniyor. Sanatçının dünyaca ünlü yapıtı Orgaz Kontunun Cenaze Töreni tablosu ise Santo Tome Kilisesinde bulunuyor.

Altos del Valle Tepesi: Toledoyu kuşbakışı görmek için en doğru yer Altos del Valle Tepesi. Alcazar, Toledo Katedrali, çan kulesi, yüzyıllık binalar ve Tajo Nehri nefis bir manzara oluşturuyor.

Don Kişotun izinde

Dağ yamacına kurulu Toledoyu anlatırken Cervantes ve ünlü eseri Don Kişottan bahsetmemek olmaz. Hayaller peşinde maceradan maceraya koşan ama her seferinde de yenilen, buna rağmen hiç yılmayan Don Kişotun maceraları Toledoyu da içine alan Castilla-La Mancha bölgesinde geçiyor. Siz de Don Kişotun izlerini takip etmek isterseniz, Toledo yakınlarındaki Carranquede Cervantesin müzeleştirilmiş bir evini ziyaret edebilirsiniz. Burada ayrıca Roma Döneminden izler taşıyan Carranque Arkeolojik Alanını da gezebilirsiniz. Don Kişotun biricik aşkı Dulcineanın kasabası olan El Toboso da Toledoda bulunuyor.

Toledo Katedrali

Şehrin tarihi binaları içinde en dikkat çekeni Toledo Katedrali. İspanyanın en büyük üçüncü katedrali. Yapımı 1226da başlamış ve tam 267 yıl sürmüş. Çok sayıda şapelin bulunduğu katedraldeki 120 kişilik el yapımı oturma ve hazine bölümlerini; ayrıca Velasquez, Rubens, Goya ve El Greconun muhteşem tablolarını görmek için birkaç saatinizi mutlaka ayırın.

Ne alınır

Toledonun arka sokaklarında kılıç, hançer ve zırh yapan atölyeler var. Bu atölyelerde ürünlerin yapılışını izleyebilirsiniz. Hemen belirtelim kılıç fiyatları 20 eurodan başlıyor 250 euroya kadar çıkabiliyor. Üretilen Ortaçağ savaş malzemelerinin en büyük pazarı ise Hollywood. Savaş filmlerinde kullanılan zırhlı elbiseler, kılıç ve şövalye mızrakları hep Toledodaki bu atölyelerde yapılıyor.

El yapımı kolyeler, broşlar ve küçük şövalye bibloları da en çok tercih edilen hediyelik eşyalardan. Her ayın ilk cumartesi günü kurulan Ortaçağ pazarını San Jeronimoda alışveriş için iyi bir alternatif olabilir.
 
 
Aydan ÖNER/Bugün


Geri Dön