23 / 12 / 2024

Topkapı Sarayı doğalgaza geçiyor

Topkapı Sarayı doğalgaza geçiyor

Osmanlı sultanlarının ısıtmakta zorlandığı Topkapı Sarayı Müzesi, 531 yıl sonra doğalgaza geçiyor. Önümüzdeki kış çalışır hale getirilmesi planlanan sistemin altyapısı tamamlanmak üzere.  



Ancak müze başkanı İlber Ortaylı bu yeniliğin tarihî mekana uygulanmasına temkinli yaklaşıyor. Doğalgazın, yapının orijinalliğini bozmasından endişe ediyor. Yeni ısıtma sistemi sayesinde binlerce TL tasarruf sağlanacağına dikkat çeken Röleve ve Anıtlar Müdürü Hüseyin Kaya ise İlber Hoca'yı ikna etmeye çalışıyor.



Beş yıldır bu proje üzerinde çalıştıklarını belirten Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü makine mühendisi Halil Oğut, 2008 yılında Topkapı Sarayı ve müştemilatını ısıtmak için yaklaşık 800 bin TL para ödendiğini söyledi. Oğut'un hesaplarına göre saray doğalgaza geçerse ısınmak için 250 bin lira yetecek. Ancak doğalgazdan sadece saray değil, arkeoloji müzeleri, Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü, Kimyahane, DÖSİM ve Jandarma Bölge Komutanlığı da yararlanacak. Böylece ısınmak için mazot kullanılan bu mekanlarda binlerce lira tasarruf sağlanmış olacak. Doğalgaz dönüşümü için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan da izin alınmış durumda.



Sarayın doğalgaza geçiş hikâyesi de bir hayli ilginç. Halil Oğut, 2004 yılının Mart ayında çizdiği projeyi Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na sunuyor. Ancak kurul Saray-ı Cedid'in zarar görme ihtimalini gerekçe göstererek projeyi geri çeviriyor ve dosya dolaba kaldırılıyor. Fakat 2007 yılında tarihî kalıntılar mimarı Hilmi Şenalp'in 'Birinci avluyu düzenleme' projesi kuruldan onay alıyor. Buna göre Topkapı Sarayı'nın bulunduğu çevredeki engebelerin giderilmesi için toprağın düzenlenmesi ve beyaz mermerle döşenmesi gerekiyor. Projeyi seyreden Oğut, toprağın gereğinden fazla kazıldığını fark ediyor. Bunun üzerine Kurul'a dokunaklı bir yazı yazdığını ifade eden Oğut, "Böylece doğalgazın altyapı sistemini hallettik." diyor. Oğut'un hesaplarına göre saray doğalgaza geçerse yılda 250 bin TL yakıt parası ödeyecek. Bu da 550 bin TL'lik tasarruf sağlayacak. Topkapı Sarayı'nın doğalgaz dönüşümü için kazan ve brülör sisteminin değişmesi gerekiyor. Bunlar için de yaklaşık 400 bin lira harcanacak. Böylece saraya yapılan harcama bir yılda yeniden kazanılacak.
 
Zaman



 


Geri Dön