30 / 04 / 2024

Topkapı Sarayında 14 proje gerçekleştirildi!

Topkapı Sarayında 14 proje gerçekleştirildi!

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansının (AKBA) İstanbuldaki mimari kültür mirasının restorasyonu, renovasyonu, bakım ve onarım çalışmalarına dair bilgilendirme toplantısı dün Topkapı Sarayında gerçekleşti...



2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç ve Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü İlber Ortaylının da katıldığı toplantıda AKBA bütçesinin yüzde 60ının aktarıldığı kültürel ve kentsel miras alanında gerçekleşen projeler ele alındı.  Şekib Avdagiç, Topkapıda 14 proje gerçekleştirdik. Ayrıca sergiler yaptık. Ayasofyada ise 7 proje; ve hepsi tamamlandı dedi. Ortaylı ise, 2010 bizi kurtardı diyerek, 2010 Ajansının devam etmesi gerektiğini yoksa her şeyin yarım kalacağını söyledi.
AKBA tarafından yürütülen tüm kentsel ve kültürel miras projeleri için 160.5 milyon TL bütçe ayrıldı. İstanbuldaki müzelerin bakımı, temizliği ve güvenliği için sağlanan 22.1 milyon TL ile UNESCO Dünya Miras Listesindeki alanların korunmasına yönelik olarak sağlanan 35.6 milyon TL de bu bütçeye dahil edildi.

Dolayısıyla bütçe 218,2 milyon TL. ye ulaştı.Proje kapsamında 11 milyon 735 bin TLnin aktarıldığı Topkapı Sarayında Mutfaklar bölümü, Revan Köşkü, Bağdat Köşkü, Sofa Köşkü, Sofa Camii restorasyonları tamamlandı.

3 milyon 999 bin 753 TL bütçenin sağlandığı Ayasofyada iskelenin kaldırılması, dış cephe ve kubbenin yenilenmesi, hat levhalarının restorasyonu gibi projelerin tümü tamamlandı.

Ayrıca Ortodoks dünyasının bilinen en büyük vaftiz havuzu da turizme açılacak hale getirildi.
Milliyet

İlber Ortaylı: 2010 bizi kurtardı


Geri Dön