Topkapı Sarayı'nda yapılan ilaveler yıkılacak!
Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın ayrılmasının ardından Ayasofya Müzesi Başkanlığı’ndan Topkapı Sarayı Müzesi Başkanlığı’na getirilen Doç. Dr. Dursun, “Ayasofya’ya yapılan çirkin ilaveleri yıktık, şimdi sıra Topkapı’da” dedi
Topkapı Sarayı’nın çiçeği burnunda başkanı Doç. Dr. Haluk Dursun, Ayasofya Müzesi Başkanlığı döneminde yaptıklarını ve Topkapı’da yapacaklarını VATAN’a değerlendirdi.
‘Ayasofya bir dünya ’
“Bana göre Ayasofya, bu topraklarda medeniyetler buluşmasının en kalıcı örneklerinden birisidir. İmparatorlukların kültürel potansiyelinin bir arada sergilendiği bir dünya harikasıdır. Ayasofya’da Hıristiyanlık öncesinden Doğu Roma - Ortodoks kültürüne ve oradan da Osmanlı- İslam kültürüne uzanan derin bir çizgi mevcuttur. Bu açıdan burası aslında müzeye dönüştürülmüş bir ulu mabettir. Ayasofya’nın vaftizhanesi ve atriumu ne kadar önemliyse türbeleri, medresesi, kütüphanesi, imareti, muvakkithanesi, sıbyan mektebi, şadırvanı, sebilleri de o oranda önemlidir. Ortodoks mozaikleri ne kadar değerliyse, Kazasker Mustafa İzzet Efendi’nin devasa levhaları, padişahların bizzat yazıp hediye ettikleri hatlar da aynı oranda kıymetlidir.”
‘Sanat Kurtarıcısı’ ödülü
“Daha önce lojman olarak kullanılan sıbyan mektebini ‘Ayasofya Araştırmaları Merkezi’ olarak kullandık. Ayasofya türbeleri, bakanlarımız Atilla Koç ve Ertuğrul Günay’ın da katkısıyla bir ‘Ölüm kültürü’ müzesi olarak açıldı. Ayasofya türbelerinin önünü kapatan çirkin ve sonradan yapılmış yapılar ortadan kaldırıldı. Bakanlığın, valiliğin ve 2010 ajansının katkıları ile yıllar sonra iskelesiz bir kubbe ortaya çıktı. Bu düzenlemelere 2010 yılında İtalya’da yılın ‘Sanat Kurtarıcısı’ ödülü verildi. Ayasofya müze arşivi, dijital hale getirildi. Ayasofya’nın sebilinden turistlere şerbetler ikram edildi. Bahçeye binlerce gül dikildi.”
‘Ayasofya’da gönlüm kaldı’
“Külliyenin en önemli parçalarından I. Mahmud Kütüphanesi’nin restorasyonu bitirilerek açılmasına çok uğraştık. Ayasofya’nın Fossati tarafından yapılan muvakkithanesi, yine ‘Zaman Müzesi’ olarak açılmalı. Ayasofya İmareti yapılış amacına uygun olarak kullanılarak ‘Yemek Kültürü Müzesi’ haline dönüştürülmeli. En büyük tesellim, birlikte Ayasofya’ya hizmet ettiğimiz Hayrullah Cengiz’in Ayasofya’daki görevinin devam etmesidir. Ayasofya’da aklım kalmadı ama gönlüm kaldı.”
Mekanın değerini öne çıkaracağım
Papa’dan Obama’ya, Sudanlı Ömer El Beşir’den Alman Merkel’e kadar protokol gezileri sırasındaki anılarını “Meraklısına Ayasofya” adıyla kitaplaştıracağını söyleyen Dursun, Topkapı Sarayı ile ilgili planlarını ise şöyle anlattı: “Ayasofya’da yaptıklarımı, Topkapı’da da uygulayacağım. Önce mekânın değerini ön plana çıkaracağım. Sonradan yapılan yanlış ve çirkin ilaveleri, müdahaleleri asgariye indireceğim. Bu konuda Sayın Bakan da çok duyarlı.”
Vatan