Topkapı Sarayı'nın dokusuna zarar veren yapılar yıkılıyor
Sarayı aslına uygun hale getirilecek çalışmalara dün başlandı
Sabah/Aliye Çetinkaya
Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler
Topkapı Sarayı, çirkin eklentilerden kurtuluyor
Topkapı Sarayı'nın dış avlusunun deniz tarafındaki Matbaa Meslek Lisesi'nin bahçesinde yer alan tek katlı yapıların yıkımı, Fatih Belediyesine bağlı iş makineleri tarafından gerçekleştirildi. Turizm Bakanı Günay, "Hastaneler, depolar, okullar saray arazisi üzerine yerleşmiş, işgaller oluşmuş. "Tarihimize nasıl sahip çıktığımızı herkese gösterelim. Bütün kurumların bizimle işbirliği yapması gerekiyor." diye konuştu.
Topkapı Sarayı'nı çevreleyen eklentiler ve bazı binalar yavaş yavaş yıkılarak saray çevresi temizleniyor. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Topkapı Sarayı'nı aslına uygun hale getirmek için uğraş verdiklerini belirterek, "Sarayın iç ve dış bölümündeki işgalleri birer birer kaldırıyoruz. Sarayın atölye, depo ve teşhir alanı olarak kullanabileceği mekanlara ihtiyacı var. Eklentiler ve çirkin yapıları kaldırarak bunu sağlayacağız." dedi. Saray bahçesindeki eski Matbaa Meslek Lisesi civarındaki eklentiler yıkıldı. Yıkım işlemine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da katıldı. Topkapı Sarayı gibi özel bir mekanı aslına uygun hale getirmek için uzunca süredir uğraş verdiklerini kaydeden Bakan Günay şöyle konuştu: "Ne yazık ki imparatorluk mensupları 20. yüzyılın başında Dolmabahçe ve Yıldız'a geçince Topkapı Sarayı'nda bir ihmal yaşanmış. Sur-u Sultani dediğimiz Ahırkapı'dan Gülhane'ye kadar olan alanda eklentiler yapılmış. İçeriden çeşitli işgaller gerçekleşmiş. Çeşitli kamu kurumları kendilerine göre haklı gerekçelerle yerleşmişler. Hastaneler, depolar, okullar yerleşmiş."
Saraydaki fiziki iyileştirmelerin 2,5 yıldır sürdürüldüğünü dile getiren Günay, önce kendi bakanlığının işgal ettiği yerlerden çalışmaya başladıklarını hatırlattı. Aya İrini'nin yanında lojman olarak çalışanların kullandığı bina işgalini ortadan kaldırdıklarını belirten Günay, "Gecekonduya benzeyen yapıları kaldırdık. Çok şık bir İstanbul lokantası çıktı ortaya. Gülhane Parkı'nda tarihi Telgrafhane'nin etrafındaki yapıları 2 yıl önce dozerle yıktık. Sağlık Bakanlığı'nın elindeki kurumlar boşaltıldı. Zührevi Hastalıklar Hastanesi'ni teslim ettiler. Yakın bir gelecekte burayı kültür turizminin hizmetine sunmaya çalışacağız." dedi.
Tarihî dokuyla bağdaşmayan tüm yapıların sahibi ve sorumlusu olan kurumlara ayrımsız ve istisnasız yazılar yazdıklarını vurgulayan Günay şu bilgileri verdi:
"Bu tarihi mekana uygun düzenlemeler yapılmasını istedik. Buradaki işletmelere 'yapılarınızı ya bu dokuya uygun hale getirin ya da bu alanı terk edin' diye yazılar gönderdik."
Sarayı dünyanın en övünülecek mekanlarından birisi haline getirmek için uğraştıklarına dikkat çeken Günay, "Tarihimize nasıl sahip çıktığımızı herkese gösterelim. Bütün kurumların bizimle işbirliği yapması gerekiyor. Bazı yanlış anlamalar ve alınganlıklar olduğunu gördüm. Altını çizerek söylemek istiyorum. Hiçbir kurumu çıkartıp başkasını kollamak ve tutmak gibi bir niyetimiz yok." diye konuştu.
Bakan Günay, Matbaa Meslek Lisesi'ni laboratuvar, depo ve idari ünitelerin kullanabileceği bir mekan haline getireceklerini de sözlerine ekleyerek, "Sarayın içinde çok önemli koleksiyonlar var. Çiniler, kaftanlar, silahlar... Bunları sergileyebilecek ve depolayabilecek mekanlara ihtiyaç var. Bu bina korunup arkadaki matbaa binası gibi giydirme yapacağız." dedi.
Zaman/Sait Edige
Sarayda yıkım sürüyor sırada askeri tesisler var
Topkapı Sarayı'nda dün eski matbaa binası böyle yıkıldı
Topkapı Sarayı sınırları içerisinde yer alan ve geçen yıl boşaltılan Matbaa Meslek Lisesi'nin bahçesindeki yapılar, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katılımıyla yıkıldı. Topkapı Sarayının dış avlusunun deniz tarafında yer alan ve geçen yıl Topkapı Sarayı'nın hizmetine sunulmak amacıyla boşaltılan Matbaa Meslek Lisesi'nin bahçesinde yer alan tek katlı yapıların yıkımı, Fatih Belediyesine bağlı iş makineleri tarafından gerçekleştirildi. Yıkım çalışmalarını yerinde izleyen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, çevrede hala tarihi dokuyla bağdaşmayan kullanımların olduğunu anlattı. Günay, bu yıl içinde bütün bu dokuyla bağdaşmayan kullanımları, sarayın kullanımına terk etmeyi, öteki kurumlardan isteyeceklerini belirtti.
Vatan