Topkapı'da Saray Mutfağı ziyarete açıldı!
Osmanlı İmparatorluğu tarafından 400 yıl boyunca idare merkezi olarak kullanılan Topkapı Sarayı ’ nda restorasyonu tamamlanan Saray Mutfağı ( Matbah- ı Amire ) ziyarete açıldı...
Osmanlı İmparatorluğu tarafından 400 yıl boyunca idare merkezi olarak kullanılan Topkapı Sarayı’nda restorasyonu tamamlanan Saray Mutfağı (Matbah-ı Amire) ziyarete açıldı.
Matbah-ı Amire’nin açılışını gerçekleştiren Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Topkapı Sarayı’nın bugünkü tanımlamayla döneminin ‘süper gücü’ olan bir devletin idare merkezi olmasının yanı sıra devletin en seçkin kademelerinde istihdam ettiği kadroları yetiştiren bir eğitim kurumu olduğunu belirtti.
“Şu an içerisinde bulunduğumuz Saray’ın Arz Odası’ndan Kubealtı’na; Harem Dairesi’nden Has Mutfaklar’a; Kilerli Koğuşu’ndan Zülüflü Baltacılar Koğuşu’na her biri o insani deneyimlerin, planların ve ihtiyaçların tesirinde şekillenmiştir” diyen Bakan Çelik, insani ihtiyaçların başında yeme ve içme zorunluluğu geldiğini vurguladı. Bakan Çelik, “Esasen zaruri ihtiyaç olan bu zorunluluk, zamanla toplumların kültür anlayışının da önemli bir bölümünü teşkil etmeye başladı. Saray mutfağı Osmanlı İmparatorluğu’nun gelişme ve büyümesine paralel olarak büyük bir gelişme göstermiş, saray ileri gelenlerinin bir sofra etrafında toplanması devrin en büyük sosyal hareketlerinden biri olarak kalmıştır. Osmanlı sarayı ve özellikle İstanbul mutfağı, İmparatorluğun yükselme döneminde daha zengin bir düzeye ulaşmıştır. Bugün açılışını yapacağımız Mutfaklar Bölümü; saray hiyerarşisinin çeşitli grupları ve Divan toplantıları sırasında Kubbealtı’nda görev yapan devlet erkanına, dışarıdan gelenlere, yeniçerilere ve diğer askerlere hizmet vermekteydi” dedi.
Bakan Ömer Çelik, açılış konuşmalarının ardından Saray Mutfağı’nı gezdi. Mutfağın Helvahane bölümünde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Ömer Çelik, şunları söyledi: “Burada görüyoruz çok başarılı bir çalışma yapılmış. Burada mutfak kültürü üzerinden imparatorluğun, çeşitli imparatorlar, padişahlar, sultanlar döneminde yaşadığı tarihsel dönemin izlerini görüyoruz. Sonra İmparatorluğun Yükseliş Dönemi ile Çöküş Dönemi arasındaki batılılaşma çabalarının mutfak üzerindeki izlerini görüyoruz. İmparatorluk büyüdükçe yemek kültürü değişiyor, daha önce kalabalık yenirken daha sonra sultan tek başına yemeye başlıyor. Çünkü imparatorluk büyüdükçe devletin güvenliği konusunda yeni tedbirler gerekiyor. Burada gördüğümüz ritüellerin her birinin arkasında devletle ilgili bir gelişme, bir tedbir, modernleşme süreciyle ilgili çeşitli aşamalar var.”
Orijinal yapısına uygun olarak yenilenen Matbah-ı Amire’de Osmanlı mutfak kültürünü yansıtan eserler sergilenecek ve saray mutfağı tanıtılacak.
TOKİ Haber