23 / 11 / 2024
fuzul

Toplu konut kanunu kapsamında yapılacak sözleşmelerde uygulanacak esaslar!

Toplu konut kanunu kapsamında yapılacak sözleşmelerde uygulanacak esaslar!

Toplu konut kanunu kapsamında yapılacak sözleşmelerde uygulanacak esaslar 10 Haziran 2004 tarihinde 25488 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte toplu konut kanunu kapsamında yapılacak sözleşmelerin esasları...




TOPLU KONUT KANUNU KAPSAMINDA YAPILACAK SÖZLEŞMELERDE UYGULANACAK ESASLAR


10 Haziran 2004 Tarihli Resmi Gazete


Sayı: 25488

Karar No. 2004⁄7384                                                          

 

     Amaç ve kapsam

     Madde 1 - Bu Esaslar, 2985 sayılı Toplu Konut Kanunu kapsamındaki işler için Kamu İhale Kanunu hükümlerine göre yapılan ihaleler sonucunda düzenlenen sözleşmelerde uygulanacak usul ve esasları kapsar.

 

     Hukuki dayanak

     Madde 2 - Bu Esaslar; 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun 39 uncu maddesinin (c) bendi hükmüne dayanılarak hazırlanmıştır.

 

     Tanımlar

     Madde 3 - Bu Esasların uygulanmasında 4734 sayılı Kamu İhale Kanununda yer alan tanımlar geçerlidir.

 

     Temel ilkeler

     Madde 4 - Bu Esaslara göre düzenlenecek sözleşmelerde, ihale dokümanında yer alan şartlara aykırı hükümlere yer verilemez. Bu Esaslarda belirtilen haller dışında sözleşme hükümlerinde değişiklik yapılamaz ve ek sözleşme düzenlenemez.

 

     Sözleşme türleri

     Madde 5 - Kamu İhale Kanununa göre yapılan ihaleler sonucunda;

     a) Yapım işlerinde; uygulama veya ön projeleri ve bunlara ilişkin mahal listelerine dayalı olarak, işin tamamı için isteklinin teklif ettiği toplam bedel üzerinden anahtar teslimi götürü bedel sözleşme veya ön veya kesin projelere ve bunlara ilişkin mahal listeleri ile birim fiyat tariflerine dayalı olarak, idarece hazırlanmış cetvelde yer alan her bir kaleminin miktarı ile bu iş kalemleri için istekli tarafından teklif edilen birim fiyatların çarpımı sonucu bulunan toplam bedel üzerinden birim fiyat sözleşme uygulanabilir.

     Konut ve altyapı gibi özellikleri itibarıyla farklı işlerin bir arada ihale edilmesi halinde, her kısım için ayrı teklif alınabilir. Bu durumda verilecek teklifler, anahtar teslimi götürü bedel ve teklif birim fiyat olarak, her kısım için ayrı verilir. Sözleşme de buna uygun olarak, anahtar teslim götürü bedel ile istekli tarafından teklif edilen birim fiyatlara dayalı bedel olmak üzere iki bedeli kapsar.

     b) Mal veya hizmet alımı işlerinde; ayrıntılı özellikleri ve miktarı idarece belirlenen işin tamamı için isteklinin teklif ettiği toplam bedel üzerinden götürü bedel sözleşme veya işin ayrıntılı özelliklerine dayalı olarak; idarece hazırlanmış cetvelde yer alan her bir iş kaleminin miktarı ile bu iş kalemleri için istekli tarafından teklif edilen birim fiyatların çarpımı sonucu bulunan toplam bedel üzerinden birim fiyat sözleşme yapılabilir.

 

     Sözleşmede yer alması zorunlu hususlar

     Madde 6- Sözleşmelerde aşağıdaki hususların belirtilmesi zorunludur:

     a) İşin adı, niteliği, türü ve miktarı, hizmetlerde iş tanımı,

     b) İdarenin adı ve adresi,

     c) Yüklenicinin, adı veya ticaret unvanı, tebligata esas adresi,

     d) Varsa alt yüklenicilere ilişkin bilgiler ve sorumlulukları,

     e) Sözleşmenin bedeli türü ve süresi,

     f) Ödeme yeri ve şartlarıyla avans verilip verilmeyeceği, verilecekse şartları ve miktarı,

     g) Sözleşme konusu işler için ödenecekse fiyat farkının ne şekilde ödeneceği,

     h) Ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderlerinden hangisinin sözleşme bedeline dahil olacağı,

     i) Vergi, resim ve harçlar ile sözleşmeyle ilgili diğer giderlerin kimin tarafından ödeneceği,

     j) Montaj, işletmeye alma, eğitim, bakım-onarım, yedek parça gibi destek hizmetlerine ait şartlar,

     k) Kesin teminat miktarı ile kesin teminatın iadesine ait şartlar,

     l) Garanti istenilen hallerde süresi ve garantiye ilişkin şartlar,

     m) İşin yapılma yeri, teslim etme ve teslim alma şekil ve şartları,

     n) Gecikme halinde alınacak cezalar ve cezai şartlar,

     o) Mücbir sebepler ve süre uzatımı verilebilme şartları, sözleşme kapsamında yaptırılacak iş artışları ile iş eksilişi durumunda karşılıklı yükümlülükler,

     p) Denetim, muayene ve kabul işlemlerine ilişkin şartlar,

     r) Yapım işlerinde iş ve işyerinin sigortalanması ile yapı denetimi ve sorumluluğuna ilişkin şartlar,

     s) Sözleşmede değişiklik yapılma şartları,

     t) Sözleşmenin feshine ilişkin şartlar,

     u) Yüklenicinin sözleşme konusu iş ile ilgili çalıştıracağı personele ilişkin sorumlulukları,

     v) İhale dokümanında yer alan bütün belgelerin sözleşmenin eki olduğu,

     y) Anlaşmazlıkların çözümü.

 

     Sözleşmede anında isteklinin mevcut başka sözleşmelerinin bulunması

     Madde 7- Sözleşme anında, isteklinin Toplu Konut İdaresi ile mevcut bir yapım sözleşmesi ile üstlendiği başka taahhütleri var ise, 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde düzenlenmiş bulunan mesleki ve teknik yeterlik koşullarından iş deneyiminin değerlendirilmesinde toplam taahhüdü dikkate alınır. Bu durumda, sözleşme imzalanabilmesi için, iş deneyim belgesinin, taahhüdündeki işlerin miktarı ile yapılacak sözleşmeye konu işlerin miktarının toplamı kadar olması şartı aranır. İş deneyim belgesindeki miktarların değerlendirilmesinde ise İdarece öngörülecek inşaat ve tesisat büyüklükleri dikkate alınır.

 

     Fiyat farkı

     Madde 8- Sözleşme türlerine göre fiyat farkı verilebilmesine ilişkin esas ve usuller hakkında 4735 sayılı Kanun uyarınca Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen esas ve usullere uyulur. Sözleşmenin, anahtar teslim götürü bedel ve birim fiyata dayalı bedeli birlikte kapsadığı durumda, fiyat farkının hesabında her biri için belirlenmiş esas ve usuller uygulanır.

     Sözleşmelerde yer alan fiyat farkına ilişkin esas ve usullerde sözleşme imzalandıktan sonra değişiklik yapılamaz.

 

     İş ve işyerinin sigortalanması

     Madde 9- Yapım işlerinde yüklenici; işyerlerindeki her türlü araç, malzeme, ihzarat, iş ve hizmet makineleri, taşıtlar, tesisler ile yapılan işin biten kısımları için, özellik ve niteliklerine göre işe başlama tarihinden kesin kabul tarihine kadar geçen süre içinde oluşabilecek deprem, su baskını, toprak kayması, fırtına, yangın gibi doğal afetler ile hırsızlık, sabotaj gibi risklere karşı ihale dokümanında belirtilen şekilde sigorta yaptırmak zorundadır.

 

     Mücbir sebepler

     Madde 10- Mücbir sebep olarak kabul edilebilecek haller aşağıda belirtilmiştir.

     a) Doğal afetler,

     b) Kanuni grev,

     c) Genel salgın hastalık,

     d) Kısmi veya genel seferberlik ilânı,

     e) Gerektiğinde Kurum tarafından belirlenecek benzeri diğer haller.

 

     Süre uzatımı verilmesi, sözleşmenin feshi gibi durumlar da dahil olmak üzere, idare tarafından yukarıda belirtilen hallerin mücbir sebep olarak kabul edilebilmesi için; yükleniciden kaynaklanan bir kusurdan ileri gelmemiş olması, taahhüdün yerine getirilmesine engel nitelikte olması, yüklenicinin bu engeli ortadan kaldırmaya gücünün yetmemiş bulunması, mücbir sebebin meydana geldiği tarihi izleyen yirmi gün içinde yüklenicinin idareye yazılı olarak bildirimde bulunması ve yetkili merciler tarafından belgelendirilmesi zorunludur.

 

     Denetim, muayene ve kabul işlemleri

     Madde 11- Teslim edilen mal, hizmet, yapım veya yapılan işin muayene ve kabul işlemleri, idarece kurulacak en az üç kişilik muayene ve kabul komisyonları tarafından yapılır. Mal veya yapılan iş yüklenici tarafından idareye teslim edilmedikçe muayene ve kabul işlemleri yapılamaz.

     Ancak sözleşmesinde hüküm bulunması halinde; imalat veya üretim süreci gerektiren işler, muayene ve kabul komisyonlarının yetki ve sorumluluğunu kaldırmaması şartıyla, ihale dokümanında belirtilen kalite ve özelliklere göre yapılıp yapılmadığı hususunda, ilgili idare tarafından belirli aşamalarda ve aralıklarla denetlenebilir.

     Taahhüdün tamamlanan ve müstakil kullanıma elverişli bölümleri için kısmi kabul yapılabilir.

 

     Ek kesin teminat

     Madde 12- Fiyat farkı ödenmesi öngörülerek ihale edilen işlerde fiyat farkı olarak ödenecek bedelin, sözleşme bedelinde artış meydana gelmesi halinde bu artış tutarının %6'sı oranında teminat olarak kabul edilen değerler üzerinden ek kesin teminat alınır.

 

     Kesin teminat ve ek kesin teminatların geri verilmesi

     Madde 13- Taahhüdün, sözleşme ve ihale dökümanı hükümlerine uygun olarak yerine getirildiği ve yüklenicinin bu işten dolayı idareye herhangi bir borcunun olmadığı tespit edildikten sonra alınmış olan kesin teminat ve varsa ek kesin teminatların;

     a) Yapım işlerinde; varsa eksik ve kusurların giderilerek geçici kabul tutanağının onaylanmasından sonra yarısı, Sosyal Sigortalar Kurumundan ilişiksiz belgesi getirilmesi ve kesin kabul tutanağının onaylanmasından sonra kalanı,

     b) Yapım işleri dışındaki işlerde Sosyal Sigortalar Kurumundan ilişiksiz belgesinin getirildiği saptandıktan sonra; alınan mal veya yapılan iş için bir garanti süresi öngörülmesi halinde yarısı, garanti süresi dolduktan sonra kalanı, garanti süresi öngörülmeyen hallerde ise tamamı,

     yükleniciye iade edilir.

     Yüklenicinin bu iş nedeniyle idareye ve Sosyal Sigortalar Kurumuna olan borçları ile ücret ve ücret sayılan ödemelerden yapılan kanuni vergi kesintilerinin yapım işlerinde kesin kabul tarihine, diğer işlerde kabul tarihine veya varsa garanti süresinin bitimine kadar ödenmemesi halinde, protesto çekmeye ve hüküm almaya gerek kalmaksızın kesin teminatlar paraya çevrilerek borçlarına karşılık mahsup edilir, varsa kalanı yükleniciye geri verilir.

 

     İşin konusunun piyasadan hazır halde alınıp satılır mal alımı olması halinde, Sosyal Sigortalar Kurumundan ilişiksiz belgesi getirilmesi şartı aranmaz.

 

     İade edilmeyen teminatlar

     Madde 14 - 13 üncü maddeye göre mahsup işlemi yapılmasına gerek bulunmayan hallerde; yapım işlerinde kesin hesap ve kesin kabul tutanağının onaylanmasından, diğer işlerde ise işin kabul tarihinden veya varsa garanti süresinin bitim tarihinden itibaren iki yıl içinde idarenin yazılı uyarısına rağmen talep edilmemesi nedeniyle iade edilemeyen kesin teminat mektupları hükümsüz kalır ve bankasına iade edilir. Teminat mektubu dışındaki teminatlar sürenin bitiminden Hazineye gelir kaydedilir.

 

     Sözleşmede değişiklik yapılması

     Madde 15 - Sözleşme imzalandıktan sonra, sözleşme bedelinin aşılmaması ve idare ile yüklenicinin karşılıklı olarak anlaşması kaydıyla, aşağıda belirtilen hususlarda sözleşme hükümlerinde değişiklik yapılabilir:

     a) İşin yapılma veya teslim yeri,

     b) İşin süresinden önce yapılması veya teslim edilmesi kaydıyla işin süresi ve bu süreye uygun olarak ödeme şartları.

 

     Sözleşmenin devri

     Madde 16 - Sözleşme, zorunlu hallerde ihale yetkilisinin yazılı izni ile başkasına devredilebilir. Ancak, devir alacaklarda ilk ihaledeki şartların aranması zorunludur. Ayrıca, isim ve statü değişikliği gereği yapılan devirler hariç olmak üzere, bir sözleşmenin devredildiği tarihi takibeden üç yıl içinde aynı yüklenici tarafından başka bir sözleşme devredilemez veya devr alınamaz. İzinsiz devredilen veya devir alınan veya bir sözleşmenin devredildiği tarihi takibeden üç yıl içinde devredilen veya devir alınan sözleşmeler feshedilerek, devreden ve devir alanlar hakkında bu esasların 20 ve 22 nci maddeleri ile 4735 sayılı Kanunun 26 ncı madde hükümleri uygulanır.

 

     Yüklenicinin ölümü, iflası, ağır hastalığı, tutukluluğu veya mahkumiyeti

     Madde 17 - Yüklenicinin ölümü, iflası, ağır hastalığı, tutukluluğu veya özgürlüğü kısıtlayıcı bir cezaya mahkumiyeti hallerinde aşağıdaki hükümler uygulanır:

     a) Yüklenicinin ölümü halinde, sözleşme feshedilmek suretiyle hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilerek kesin teminatları ve varsa diğer alacakları varislerine verilir. Ancak, aynı şartları taşıyan ve talepte bulunan varislere idarenin uygun görmesi halinde, ölüm tarihini izleyen otuz gün içinde varsa ek teminatlar dahil taahhüdün tamamı için gerekli kesin teminatı vermeleri şartıyla sözleşme devredilebilir.

     b) Yüklenicinin iflas etmesi halinde sözleşme feshedilerek, yasaklama hariç hakkında bu Esasların 20 ve 22 nci maddelerine göre işlem yapılır.

     c) Ağır hastalık, tutukluluk veya özgürlüğü kısıtlayıcı bir cezaya mahkumiyeti nedeni ile yüklenicinin taahhüdünü yerine getirememesi halinde, bu durumun oluşunu izleyen otuz gün içinde yüklenicinin teklif edeceği ve ilgili idarenin kabul edeceği birinin vekil tayin edilmesi koşuluyla taahhüde devam edilebilir. Ancak, yüklenicinin kendi serbest iradesi ile vekil tayin edecek durumda olmaması halinde, yerine ilgililerce aynı süre içinde genel hükümlere göre bir yasal temsilci tayin edilmesi istenebilir. Bu hükümlerin uygulanmaması halinde, sözleşme feshedilerek yasaklama hariç haklarında bu Esasların 20 ve 22 nci maddelerine göre işlem yapılır.

 

     Yüklenicinin ortak girişim olması halinde ölüm, iflas, ağır hastalık, tutukluluk veya mahkumiyet

     Madde 18- Ortak girişimlerce yerine getirilen taahhütlerde, ortak girişimi oluşturan kişilerden birinin ölümü, iflası, ağır hastalığı, tutukluluğu, özgürlüğü kısıtlayıcı bir cezaya mahkum olması veya dağılması sözleşmenin devamına engel olmaz. Ancak, bunlardan biri idareye pilot veya koordinatör ortak olarak bildirilmiş ise, pilot veya koordinatör ortağın gerçek veya tüzel kişi olmasına göre iflas, ağır hastalık, tutukluluk, özgürlüğü kısıtlayıcı bir cezaya mahkumiyet veya dağılma hallerinde, sözleşme feshedilerek yasaklama hariç haklarında bu Esasların 20 ve 22 nci maddelerine göre işlem yapılır. Pilot veya koordinatör ortağın ölümü halinde ise sözleşme feshedilmek suretiyle yapılmış olan işler tasfiye edilerek kesin teminat iade edilir. Bu durumların oluşumu izleyen otuz gün içinde diğer ortakların teklifi ve idarenin uygun görmesi halinde de, teminat dahil o iş için pilot veya koordinatör ortağın yüklenmiş olduğu sorumlulukların üstlenilmesi kaydıyla sözleşme yenilenerek işe devam edilebilir.

     Pilot veya koordinatör ortak dışındaki ortaklardan birinin ölümü, iflası, ağır hastalığı, tutukluluğu, özgürlüğü kısıtlayıcı bir cezaya mahkum olması veya dağılması halinde, diğer ortaklar teminat dahil işin o ortağa yüklediği sorumlulukları da üstlenerek taahhüdü yerine getirirler.

 

     Yüklenicinin sözleşmeyi feshetmesi

     Madde 19- Sözleşme yapıldıktan sonra mücbir sebep halleri dışında yüklenicinin mali acz içinde bulunması nedeniyle taahhüdünü yerine getiremeyeceğini gerekçeleri ile birlikte yazılı olarak bildirmesi halinde, ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar gelir kaydedilir ve sözleşme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir. Feshe kadar, eğer hakediş ödemesi yapılmış ise, 25 inci maddeye göre hakedişlerden yapılan kesintiler de gelir kaydedilir.

 

     İdarenin sözleşmeyi feshetmesi

     Madde 20- a) Yüklenicinin taahhüdünü ihale dokümanı ve sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getirmemesi veya işi süresinde bitirmemesi üzerine, ihale dokümanında belirlenen oranda gecikme cezası uygulanmak üzere, idarenin en az yirmi gün süreli ve nedenleri açıkça belirtilen ihtarına rağmen aynı durumun devam etmesi,

     b) Sözleşmenin uygulanması sırasında yüklenicinin 4735 sayılı Kanunun 25 inci maddesinde sayılan yasak fiil veya davranışlarda bulunduğunun tespit edilmesi,

     hallerinde, ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın kesin teminat ve varsa ek kesin teminatları ile bu Esasların 25 inci maddesine göre hakedişlerden yapılan kesintiler gelir kaydedilir ve sözleşme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir.

 

     Sözleşmeden önceki yasak fiil veya davranışlar nedeniyle fesih

     Madde 21- Yüklenicinin, ihale sürecinde 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa göre yasak fiil veya davranışlarda bulunduğunun sözleşme yapıldıktan sonra tespit edilmesi halinde, kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar ile 25 inci maddeye göre hakedişlerden yapılan kesintiler gelir kaydedilir ve sözleşme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir.

     Ancak, taahhüdün en az %80'inin tamamlanmış olması ve taahhüdün tamamlattırılmasında kamu yararı bulunması kaydıyla;

     a) İvediliği nedeniyle taahhüdün kalan kısmının yeniden ihale edilmesi için yeterli sürenin bulunmaması,

     b) Taahhüdün başka bir yükleniciye yaptırılmasının mümkün olmaması,

     c) Yüklenicinin yasak fiil veya davranışının tahhüdünü tamamlamasını engelleyecek nitelikte olmaması,

     hallerinde, idare sözleşmeyi feshetmeksizin yükleniciden taahhüdünü tamamlamasını isteyebilir ve bu takdirde yüklenici taahhüdünü tamamlamak zorundadır. Ancak bu durumda, yüklenici hakkında 4735 sayılı Kanunun 26 ncı maddesi hükmüne göre işlem yapılır ve yükleniciden kesin teminat ve varsa ek kesin teminatların tutarı kadar ceza tahsil edilir. Bu ceza hakedişlerden kesinti yapılmak suretiyle de tahsil edilebilir.

 

     Sözleşmenin feshine ilişkin düzenlemeler

     Madde 22- 19 uncu maddeye göre yüklenicinin fesih talebinin idareye intikali, 20 nci maddenin (a) bendine göre belirlenen sürenin bitimi, 20 nci maddenin (b) bendi ile 21 inci maddeye göre ise tespit tarihi itibarıyla sözleşme feshedilmiş sayılır. Bu tarihleri izleyen yedi gün içinde idare tarafından fesih kararı alınır. Bu karar, karar tarihini izleyen beş gün içinde yükleniciye bildirilir.

     19, 20 ve 21 inci maddelere göre sözleşmenin feshedilmesi halinde, kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar alındığı tarihten gelir kaydedileceği tarihe kadar Devlet İstatistik Enstitüsünce yayımlanan aylık toptan eşya fiyat endeksine göre güncellenir. Güncellenen tutar ile kesin teminat ve varsa ek kesin teminatların tutarı arasındaki fark yükleniciden tahsil edilir.

     Hakedişlerden kesinti yapılmak suretiyle teminat alınan hallerde, alıkonulan tutar gelir kaydedileceği gibi, sözleşmenin feshedildiği tarihten sonra yapılmayan iş miktarına isabet eden teminat tutarı da birinci fıkra hükmüne göre güncellenerek yükleniciden tahsil edilir. 25 inci madde hükmü uyarınca yapılan kesintiler de gelir kaydedilir.

     Gelir kaydedilen teminatlar ve kesintiler yüklenicinin borcuna mahsup edilemez.

     19, 20 ve 21 inci maddelere göre sözleşmenin feshedilmesi halinde, yükleniciler hakkında 4735 sayılı Kanunun 26 ncı maddesi hükmüne göre işlem yapılır.

     Ayrıca, sözleşmenin feshi nedeniyle idarenin uğradığı her türlü zarar ve ziyan yükleniciye tazmin ettirilir.

 

     Mücbir sebeplerden dolayı sözleşmenin feshi

     Madde 23- Mücbir sebeplerden dolayı sözleşmenin feshedilmesi halinde, hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilerek, kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar iade edilir.

 

     Sözleşme kapsamında yaptırılabilecek ilave işler, iş eksilişi ve işin tasfiyesi

     Madde 24- Mal ve hizmet alımlarıyla yapım sözleşmelerinde, öngörülemeyen durumlar nedeniyle bir iş artışının zorunlu olması halinde, artışa konu olan iş;

     a) Sözleşmeye esas proje içinde kalması,

     b) İdareyi külfete sokmaksızın asıl işten ayrılmasının teknik veya ekonomik olarak mümkün olmaması,

     şartlarıyla, anahtar teslimi götürü bedel ihale edilen yapım işlerinde sözleşme bedelinin %10'una, birim fiyat teklif almak suretiyle ihale edilen mal ve hizmet alımlarıyla yapım işleri sözleşmelerinde ise %20'sine kadar oran dahilinde, süre hariç sözleşme ve ihale dokümanındaki hükümler çerçevesinde aynı yükleniciye yaptırılabilir.

     Birim fiyat sözleşme ile yürütülen yapım işlerinde, Bakanlar Kurulu bu oranı sözleşme bazında %40'a kadar artırmaya yetkilidir.

     İşin bu şartlar dahilinde tamamlanamayacağının anlaşılması durumunda ise artış yapılmaksızın hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir. Ancak bu durumda, işin tamamının ihale dokümanı ve sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getirilmesi zorunludur.

     Sözleşme bedelinin %80'inden daha düşük bedelle tamamlanacağı anlaşılan işlerde, yüklenici işi bitirmek zorundadır. Bu durumda yükleniciye, yapmış olduğu gerçek giderleri ve yüklenici kârına karşılık olarak, sözleşme bedelinin %80'i ile sözleşme fiyatlarıyla yaptığı işin tutarı arasındaki bedel farkının %5'i geçici kabul tarihindeki fiyatlar üzerinden ödenir.

 

     Hakediş ödeme usulü

     Madde 25- Yapım işlerinde hakedişler %95 oranında ödenir. Her hakedişten %5 oranında yapılan kesinti tutarları toplamı, iş sözleşmesine uygun olarak tamamlandıktan sonra geçici kabul onay tarihinden itibaren 15 gün içinde yükleniciye ödenir. 19, 20 ve 21 inci maddelere göre fesih hallerinde, yapılmış olan bu kesintiler gelir kaydedilir ve yüklenicinin borcuna mahsup edilemez.

 

     Yasaklar ve sorumluluklar

     Madde 26- 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun 39 uncu maddesinin (c) bendi uyarınca 2985 sayılı Toplu Konut Kanunu kapsamında yapılacak sözleşmelerde, cezai yaptırımlar ve katılma yasakları 4735 sayılı Kanunun bu husustaki hükümlerine tabidir.

 

     Hüküm bulunmayan haller

     Madde 27- Bu Esaslarda hüküm bulunmayan hallerde Borçlar Kanunu hükümleri uygulanır.

 

     Tebligat

     Madde 28- Bu Esaslarda hüküm bulunmayan hallerde yapılacak tebliğler hakkında Tebligat Kanunu hükümleri uygulanır.

 

     Tip sözleşmelerin hazırlanması

     Madde 29- Bu Esasların uygulanmasına yönelik olarak çıkarılacak tip sözleşmeler Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanır.

 

     Geçici Madde 1- Bu Esasların yürürlüğe gireceği tarihten önce ihale ilanı yapılmış 2985 sayılı Kanun kapsamındaki işlere ait sözleşmeler, tabi oldukları mevzuat hükümlerine göre sonuçlandırılır.

 

     Yürürlük

     Madde 30- Bu Esaslar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 

     Yürütme

     Madde 31- Bu Esasları Toplu Konut İdaresi Başkanlığının bağlı bulunduğu Bakan yürütür.

 


Geri Dön