27 / 04 / 2024

Toplu yapılarda yönetici nasıl seçilir?

Toplu yapılarda yönetici nasıl seçilir?

Toplu Yapı olarak tanımlanan bir veya birden çok imar parseli üzerinde, belli bir onaylı yerleşim planına göre yapılmış birden çok yapıların yönetimi nasıl oluyor? Toplu yapılarda yönetici nasıl seçilir?



Toplu yapılarda yönetici nasıl seçilir?

Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer alan Toplu Yapı esaslarına göre, toplu yapı kapsamında bulunan parsel ve parsellerdeki birden çok bağımsız bölümü kapsayan ana yapıda ortak yerleri bulunan blok yapıların her biri, kendi sorunlarına ve yalnız o bloğa ait ortak yerlere ilişkin olarak, o blokta bulunan bağımsız bölüm maliklerinden oluşan blok kat malikleri kurulu tarafından yönetiliyor.


Bir parselde blok niteliğinde olmayan yapılar varsa veya bu nitelikteki yapılarla blok yapılar aynı parselde yer alıyorsa, kendi sorunlarına ve o parsele ait ortak yerlere ilişkin olarak, o parselde bulunan bağımsız bölüm maliklerinden oluşan kat malikleri kurulunca yönetiliyor. Peki toplu yapılarda yönetici seçimi nasıl yapılıyor? Toplu yapılarda yönetici nasıl seçilir?


Toplu yapılarda yönetici ve denetçi atama hususu ile ilgili hükümler, kanunda 71. maddede şu şekilde sıralanıyor:


Yönetici ve denetçi atama

Madde 71 –

Yönetim plânında başka türlü düzenlenmedikçe, blok kat malikleri kurulu blok için, blok niteliğinde olmayan yapıların yer aldığı parseldeki kat malikleri kendilerine özgülenen ortak yer ve tesisler için, toplu yapı temsilciler kurulu ise toplu yapı kapsamındaki bütün ortak yapı, yer ve tesisler için yönetici ve denetçi atar. 


Blok yöneticisi ve denetçisi, bloktaki kat maliklerinin; blok niteliğinde olmayan yapıların ortak yer ve tesisleri için yönetici ve denetçi, bu yapılardaki kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından seçilir. 


Toplu yapı kapsamındaki bütün ortak yapı, yer ve tesisler için yönetici ve denetçi ise, toplu yapı temsilciler kuruluna katılan yönetici ve temsilcilerin, yönettikleri ve temsil ettikleri bağımsız bölüm sayısının salt çoğunluğunun oyu ile atanır.



Toplu yapı yönetim planı!
Toplu yapı yönetimi!





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön