29 / 04 / 2024

Toprak Holding'in Kuşadası'ndaki taşınmazının satışı durduruldu

Toprak Holding'in Kuşadası'ndaki taşınmazının satışı durduruldu

Toprak Center'ın ardından 15 milyon TL eksik bedelle satılan Kuşadası taşınmazının satışına yürütmeyi durdurma‏ kararı...



Konuyla ilgili yapılan basın açıklaması şöyle:

Halis Toprak, Aydın ili Kuşadası ilçesinde bulunan Toprak Grubu'na ait Kuşadası taşınmazının 27 Mayıs 2009 tarihinde 15 milyon 250 bin TL bedelle Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından satın alınmasına ilişkin ihaleyi onaylayan 28 Mayıs 2009 tarihli TMSF kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle Danıştay 13. Dairesi nezdinde dava açmıştır.

Danıştay 13. Dairesi Kuşadası Ticari ve İktisadi Bütünlüğü ihale şartnamesinde yer alan 30 milyon 500 bin TL'lik muhammen bedelle ilgili olarak keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırılmasına karar vermiş, bilirkişi heyetince düzenlenen raporda Kuşadası taşınmazının değeri 31 milyon TL olarak belirlenmiştir. Buna göre bilirkişi raporundan saptandığı üzere, Kuşadası taşınmazı TMSF tarafından 31 milyon TL'lik gerçek değerinden 15 milyon 750 bin TL eksik bedelle, 15 milyon 250 bin TL'ye TMSF tarafından satın alınmıştır.

Buna göre bilirkişi raporunda saptandığı üzere Kuşadası taşınmazı muhammen bedelin altında satışa çıkarıldığından, bu bedelin yarısı olan 15 milyon 250 bin TL'lik değer üzerinden ihaleyi onaylayan Fon Kurulu kararının yürütmesinin durdurulmasına Danıştay 13. Dairesi tarafından 21 Nisan 2010 tarihinde oybirliğiyle karar verilmiştir.

TMSF tarafından Toprak Center'ın gerçek değerinden  31 milyon 260 bin TL, Kuşadası taşınmazının da gerçek değerinden 15 milyon 750 bin TL eksik bedelle satılmasıyla sadece bu iki taşınmazın satışlarından kamu ve Toprak Grubu yaklaşık 47 milyon TL kayba uğramış, ancak Danıştay 13. Dairesi bu satışların yürütmesini durdurmuştur.

Hatırlanacağı üzere 11 Şubat 2010 tarihinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'da, Toprak Grubu'nun TMSF'ye 132 milyon Dolar borcu olduğuna dair TMSF kararı aleyhine Halis Toprak'ın yaptığı itirazı kabul etmiş, Toprak Grubu'nun TMSF'ye olan borcunu fazlasıyla ödeyip ödemediğinin tespiti için bilirkişiler atamıştı.
Yüce Mahkeme'nin Toprak Grubu'nun 480 milyon Dolarlık ödemeyle TMSF'ye olan borcunu fazlasıyla ödediğine karar vereceğine, TMSF tarafından satışa çıkarılan Toprak Grubu'na ait taşınmaz satışlarını Toprak Center ve Kuşadası satışlarında olduğu gibi iptal edip, Toprak Grubu şirketlerini Toprak ailesine iadesine karar vereceğine inancımız tamdır.

Kamuoyuna saygı ile arz olunur.
Toprak Grubu


Geri Dön