Toprak Holding'ten açıklama!
TMSF tarafından şirketlerine el koyulan Toprak Holding açıklama yaptı
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) iki hafta önce el koyduğu iki şirketimizden sonra bugünde geri kalan 20 şirketimize daha hukuksuz bir şekilde el koymuştur. TMSF'nin bu el koyma kararını avukatlarımıza tebliğ etmedenönce bazı kadrolu TMSF gazetecilerine bildirerek el koyma işlemini kendileri yerine bu sabah bazı gazetelerden okuyarak öğrenmemize sebeb olmasına anlam veremiyoruz. Bu el koyma işlemlerinin yürütmesinin durdurulması, bilahare iptali için Danıştay 13. Dairesi nezdinde dava açacağız.
TMSF Türkiye ve dünya tarihinde bir ilki gerçekleştirerek Halis Toprak'ın haftalardır kamuoyunu meşgul eden evliliğinide fırsat bilip TMSF'ye borcu olmayan şirketlerimize el koymuştur. TMSF'nin şirketlerimize el koymasının amacı TMSF'nin yandaşları Remzi Gür'e 140 milyon TL ekspertiz değeri olan İstinye Aslanlı Köşk'ü 23.8 milyon TL'ye, 153 milyon TL ekspertiz değeri olan Toprak Center'ı Çalık grubuna 88 milyon TL'ye devrinin sağlanmasıdır. Bahse konu 2 gayrimenkulün tapuları halen Halis Toprak ve Toprak grubu şirketlerinin üzerinde bulunmaktadır, bu davalarımızı şirketlerimize haksız şekilde el koyarak geri çektirmeye zorlayarak tapu devirlerini gerçekleştirmek istemektedirler. Zaten TMSF Başkanı Ahmet Ertürk bu niyetini bugunkü bir gazetede yayımlanan 'Toprak Grubuyla masaya oturmaya hazırız' açıklamasıyla ifşa etmiştir. Toprak Grubu'nun TMSF ile masaya oturmasına gerek yoktur, çünkü Toprak Grubu TMSF'ye borçlu değildir ve 450 milyon Dolarlık protokol borcunu 480 milyon Dolar olarak fazladan ödemiştir. Bu gerçeğinde yüce Türk Yargısı tarafından önümüzdeki süreçte karara bağlanacağına ve Toprak Center ve İstinye Aslanlı Köşk'ün satışlarının iptaliyle birlikte tüm şirketlerimizin tekrar Toprak Grubu'na iade edileceğine inancımız tamdır.
TMSF Toprak Grubu'nun davalarını geri çekmesi ve Aslanlı Köşk ve Toprak Center'ı yandaşlarına hediye edilmesini sağlamak ve grubumuzu TMSF ile masaya oturtmak için grubumuzun borcunu 'ölümü gösterip sıtmaya razı etmek' amacıyla milyar Dolarlara çıkarabilir, ancak yüce Türk Yargısı'nın yukarıda da bahsettiğimiz üzere TMSF'ye borcumuzu fazlasıyla ödediğimizi karara bağlayacağına inancımız tamdır.
TMSF'nin Toprak Grubu'na yeni borçlar çıkararak gerçekleştirmek istediği amacı, borcu kamu yararına tahsil ediyorum bahanesiyle Toprak Grubu'nun mallarını TMSF'nin yandaşlarına değerinin çok altında bir bedelle satarak servet transferi yapmaktır. Hatırlanacağı üzere TMSF tarafından rekabetin olmadığı ihalelerde 140 milyon TL ekspertiz değeri olan 10,200 metrekare büyüklüğündeki İstinye Aslanlı Köşk metrekaresi 1,400 Dolara Ahmet Ertürk'ün yakın dostu Remzi Gür'e 23.8 milyon TL bedelle daire fiyatına, 153 milyon TL ekspertiz değerinde olan 33 bin metrekare kapalı alana sahip Beşiktaş'taki Toprak Center 88.2 milyon TL'ye TMSF'nin yandaşı Çalık Grubu'na değerinin çok altında bir bedelle ihale edilmiştir. Sebebini bilmemekle birlikte Toprak Center ihalesine Çalık Grubu dışında iştirak eden diğer ihale katılımcısını TMSF'den yazılı olarak talep etmemize rağmen öğrenemedik, TMSF'nin ikinci ihale katılımcısını Toprak Grubu'ndan ve kamuoyundan gizlemesini manidar buluyoruz.
TMSF Toprak Grubu'nun 18 Aralık 2004 tarihli protokolle belirlenmiş 450 milyon Dolarlık borcunu, protokole göre ödemeler yapılmakta iken Toprak Grubu'nun Türkiye İş Bankası'na olan 2012 yılı vadeli 107 milyon Dolarlık borcunu (peşin ödeme iskontosuyla 70 milyon Dolara tekabül etmektedir) yetkisi olmadan ve hukuka aykırı şekilde 46 milyon Dolar fazladan ödeyerek 153 milyon Dolar olarak İş Bankası'na peşin ve nakit ödeme yaparak devir alıp, bu tutara yüzde 16.5 fahiş faiz yürütüp 162 milyon Dolarlık tutarı Toprak Grubu'nun borcuna eklemiştir. TMSF'nin bu devir işleminin amacı yukarıda bahsedildiği üzere Toprak Grubu'nun TMSF'ye borcunu artırıp grubumuzu TMSF'ye borçlu bırakarak gayrimenkullerimizi yandaşlarına değerinin çok altında bir bedelle satarak servet transferi yapmaktır. Oysa ki TMSF Toprak Grubu'nun İş Bankası borcunu devir almamış olsaydı Toprak Grubu TMSF'ye borcunu fazlasıyla ödemiş olacaktı. TMSF yetkisi olmadığı halde devir aldığı İş Bankası borcunu tüm şirketlerimize el koyma tehdidi altında Toprak Grubu'na zorla kabul ettirmiştir, bu durumda 4 Ocak 2008 tarihli Fon Kurulu Kararı'nın 11. maddesinde belirtilmiştir. Haciz ve tüm malvarlığına el koyma tehdidi altındaki Toprak Grubu mecbur kalması sonucu TMSF'nin yetkisi olmadığı halde 107 milyon Amerikan Dolarlık İş Bankası borcunu 153 milyon Dolar olarak 46 milyon Dolar fazladan ödeyerek kamuyu ve Toprak Grubu'nu zarara uğratmasını kabul etmek zorunda kalmıştır. Oysa ki TMSF'nin amacı öncelikle kendi borcunu tahsil etmektir, Toprak Grubu'nun İş Bankası'na olan borcunu ödemek TMSF'nin yetkisinde değildir ve TMSF bu borcun devir alınması işlemini Toprak Grubu'na zorla kabul ettirerek hukuksuz bir işlemi yasal hale getiremez. Yüce Türk Yargısı'nın TMSF'nin İş Bankası borcunu devir almasıyla ilgili işleminin yürütmesini durduracağına inancımız tamdır. Böylece kamunun kaynağıyla İş Bankası'na haksız ve hukuksuz şekilde yapılan 153 milyon Dolar tutarındaki ödeme (bu tutar faiziyle birlikte 210 milyon Doları aşmaktadır) TMSF tarafından İş Bankası'ndan geri alınarak kamuya bu muazzam kaynak geri dönecek, kamunun ve Toprak Grubu'nun zararı önlenmiş olacaktır.
TMSF'nin Toprak Grubu ile imzalamış olduğu 6 Şubat 2008 tarihli ek protokolde şart koşulmuş olmasına rağmen 25 Şubat 2008 tarihine kadar Toprak Grubu'na ait yüzlerce taşınmaz ve 23 sanayi tesisi üzerinde bulunan haciz ve ipotekleri kaldırmaması sonucu finansal kuruluşlardan kredi temin edemememiz sonucu ettiğimiz zararlar nedeniyle TMSF aleyhine İstanbul 1. Ticaret Mahkemesi'nde açtığımız 1.2 milyar TL'lik maddi tazminat davasıda devam etmektedir. Bu davada da Yüce Türk Yargısı'nın lehimize karara vereceğine inancımız tamdır.
Ahmet Ertürk ve TMSF yöneticilerinin Toprak Grubu şirketlerine el koymada dahil olmak üzere hukuksuz işlemlerinin bir diğer amacıda Toprak Grubu tarafından TMSF yöneticileri aleyhine 18 sene hapis ve yurtdışı yasağı talebiyle Şişli Cumhuriyet Savcılığı'na yapılan birçok suç duyurusunun geri çektirilmesidir. Görev süresinin dolmasına aylar kalan, yaptığımız suç duyuruları nedeniyle hapse girme korkusunda olan Ahmet Ertürk'ün hükümetten Bankalar Kanunu'nda değişiklik yaparak görev süresinin 5 sene daha uzatılmasını talep ettiğini öğrenmiş bulunuyoruz. Şu anda geçerli olan Bankalar Kanunu'na gore TMSF Başkanı ikinci 5 sene daha görevde kalamamaktadır. Ahmet Ertürk görev süresini uzattırıp yargıda hesap vermekten kaçacağına aşağıda bazılarını tekrar hatırlatmak istediğimiz suç duyurularımıza cevap verip öncelikle kamuoyunda aklanmalıdır:
- Toprak Grubu'nun işadamı Mehmet Hattat'tan 2 milyon 200 bin Amerikan Doları yazılı teklif aldığı helikopteri tekliften 5 gün sonra aynı işadamına TMSF ihalesiyle 1 milyon 915 bin Amerikan Doları'na 285 bin Amerikan Doları eksik bedelle satılmasıyla ilgili olarak ihaleye fesat karıştırma suçuyla 18 sene hapis talebiyle Mehmet Hattat, Ahmet Ertürk ve TMSF yöneticileri aleyhine suç duyurusu. 285 bin Amerikan Dolarlık fark Halis Toprak'ın hükümet yetkililerine durumu yazılı olarak şikayet etmesinden sonra TMSF ihalesinden 5 ay sonra TMSF tarafından Mehmet Hattat'tan zorla tahsil edilmiştir.
- Toprak Grubu tarafından 3 milyon 105 milyon Amerikan Doları'na satışı gerçekleştirilen Toprak Grubu'na ait tekne için TMSF tarafından aracı Celal Sadıkoğlu'na satış bedelinin yüzde 7'sine tekabül eden 217 bin Amerikan Doları tutarında haksız şekilde ödeme yapılması nedeniyle görevi kötüye kullanma suçu nedeniyle 6 sene hapis talebiyle Ahmet Ertürk ve 11 TMSF yöneticisi aleyhine yapılan suç duyurusu. Hatırlanacağı üzere bizzat TMSF'nin sattığı 100 milyon Amerikan Dolar tutarındaki Uzan Grubu'na ait tekne satışlarıda dahil olmak üzere 7 milyon Amerikan Doları Ahmet Ertürk ve Fethi Çalık'ın yakın dostu aracı Celal Sadıkoğlu'na haksız şekilde ödenerek kamu zarara uğratılmıştır.
- 140 milyon TL ekspertiz değerinde olan emlak uzmanları tarafından Türkiye'nin en değerli gayrimenkullerinden biri olarak gösterilen 10,200 metrekare büyüklüğündeki İstinye Aslanlı Köşk'ün metrekaresi 1,400 Amerikan Doları'na Ahmet Ertürk'ün yakın dostu Remzi Gür'e 23.8 milyon TL bedelle daire fiyatına satılmasıyla ilgili olarak ihaleye fesat karıştırma suçuyla Remzi Gür, Ahmet Ertürk ve 10 TMSF yöneticisi hakkında 18 sene hapis talebiyle yapılan suç duyurusu. Ayrıca savcılıktan TMSF yöneticilerinin 3628 sayılı yasaya göre tüm malvarlığına tedbir koyulması talep edilmiştir.
Kamuoyuna saygı ile arz olunur.
Toprak Holding A.Ş. Hukuk İşleri Grup Başkanlığı
"TMSF, hukuksuz bir şekilde şirketlerimize el koydu"
Toprak Holding A.Ş. Hukuk İşleri Grup Başkanlığı, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF), Toprak Grubuna ait iki hafta önce el koyduğu iki şirketten sonra geri kalan 20 şirkete daha hukuksuz bir şekilde el koyduğunu savundu
Toprak Holding A.Ş. Hukuk İşleri Grup Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, TMSF'nin, Toprak Grubu'na ait iki hafta önce el koyduğu iki şirketten sonra geri kalan 20 şirkete daha "hukuksuz" bir şekilde el koyduğu ileri sürüldü. Bu işlemlerin yürütmesinin durdurulması için dava açılacağı bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "TMSF'nin bu el koyma kararını avukatlarımıza tebliğ etmeden önce bazı kadrolu TMSF gazetecilerine bildirerek el koyma işlemini kendileri yerine, bu sabah bazı gazetelerden okuyarak öğrenmemize sebep olmasına anlam veremiyoruz. Bu el koyma işlemlerinin yürütmesinin durdurulması, bilahare iptali için Danıştay 13. Dairesi nezdinde dava açacağız.
TMSF Türkiye ve dünya tarihinde bir ilki gerçekleştirerek, Halis Toprak'ın haftalardır kamuoyunu meşgul eden evliliğini de fırsat bilip TMSF'ye borcu olmayan şirketlerimize el koymuştur. TMSF'nin şirketlere el koymasının amacı, işadamı Remzi Gür'e 140 milyon lira ekspertiz değeri olan İstinye Aslanlı Köşk'ü 23,8 milyon liraya, 153 milyon lira ekspertiz değeri olan Toprak Center'ı Çalık grubuna 88 milyon liraya devrinin sağlanmasıdır. Bahse konu 2 gayrimenkulün tapuları halen Halis Toprak ve Toprak grubu şirketlerinin üzerinde bulunmaktadır. Bu davalarımızı şirketlerimize haksız şekilde el koyarak geri çektirmeye zorlayarak tapu devirlerini gerçekleştirmek istemektedirler. Zaten TMSF Başkanı Ahmet Ertürk bu niyetini bugunkü bir gazetede yayımlanan 'Toprak Grubuyla masaya oturmaya hazırız' açıklamasıyla ifşa etmiştir.
Toprak Grubu'nun TMSF ile masaya oturmasına gerek yoktur, çünkü Toprak Grubu TMSF'ye borçlu değildir ve 450 milyon dolarlık protokol borcunu 480 milyon dolar olarak fazladan ödemiştir. Bu gerçeğin de yüce Türk Yargısı tarafından önümüzdeki süreçte karara bağlanacağına ve Toprak Center ve İstinye Aslanlı Köşk'ün satışlarının iptaliyle birlikte tüm şirketlerimizin tekrar Toprak Grubu'na iade edileceğine inancımız tamdır. TMSF Toprak Grubu;nun davalarını geri çekmesi ve Aslanlı Köşk ve Toprak Center'ı yandaşlarına hediye edilmesini sağlamak ve grubumuzu TMSF ile masaya oturtmak için grubumuzun borcunu 'ölümü gösterip sıtmaya razı etmek' amacıyla milyar dolarlara çıkarabilir, ancak yüce Türk Yargısı'nın yukarıda da bahsettiğimiz üzere TMSF'ye borcumuzu fazlasıyla ödediğimizi karara bağlayacağına inancımız tamdır." Toprak Holding açıklamasında ayrıca, TMSF ile Toprak Grubu arasındaki çeşitli iddia, dava ve yargı süreçleri ile bunlara ilişkin gelişmelere de yer verildi.
AA