07 / 05 / 2024

Toprak İnşaat, Toprak Center'i TMSF ile ortaklaşıp satıyor!

Toprak İnşaat, Toprak Center'i TMSF ile ortaklaşıp satıyor!

Yaklaşık 7 yıldır TMSF ile kavgalı olan ve 22 şirketi Fona devredilen Toprak Grubu, TMSF ile anlaşarak ortak yönetim kurdu. Halis Toprak'ın kızı Yeşim ve oğlu Mehmet Toprak'ın yeraldığı yeni yönetim Toprak Center'i satışa çıkardı



TMSF ile anlaşmazlıkları yüzünden sıkıntılı günler geçiren işadamı Halis Toprak, TMSF ile el sıkıştı. İki taraf arasındaki anlaşma, dün Toprak Grubu'nun, Fon bünyesinde bulunan Toprak İnşaat'a ait Toprak Center'i satışa çıkardığını duyurduğu ilanla gün yüzüne çıktı.

Halis Toprak imzalı ilanda, halen TMSF yönetiminin de içerisinde bulunduğu Toprak Center'in 15 Eylül 2011 tarihinde ihaleyle satılacağı duyuruldu. Satış ilanında, Beşiktaş İlçesi, Abbasağa Mahallesi, Ihlamur Yıldız Caddesi'ndeki iki büyük bloktan oluşan Toprak Center Binası'nın, Halis Toprak ve Toprak Ailesinin rızası, muvafakati ve isteğiyle satılacağı belirtildi.

ORTAK YÖNETİM KURULDU

Toprak Grubu'nun bu satışı yapabilmesi ya da satışa çıkabilmesi için TMSF'nin izni gerekiyor. Edinilen bilgiye göre, borçlarını ödemeyi kabul eden Toprak Grubu ile TMSF el sıkıştı ve ortak bir yönetim kuruldu. ortak yönetimin başına da Halis Toprak'ın kızı Yeşim ve oğlu Mehmet getirildi.

Toprak Grubu'nun en değerli mal varlıklarından biri olarak kabul edilen Toprak Center'in satışına da bu anlaşma sonrasında vize çıktı. Toprak Center'in satışının, oluşturulan ortak yönetim tarafından yapılacağı öğrenildi.

DEĞERİ 119 MİLYON 500 BİN LİRA

Toprak Grubu'ndan verilen bilgiye göre, satış için bir muhammen bedel belirlenmedi. Toprak Center'in piyasa şartalarına göre ve ihaleye katılacakların belirleyecekleri bir rakamdan satılması hedefleniyor. Öte yandan daha önce TMSF tarafından yapılan ihalelerde Toprak Center, 103 milyon lira muhammen bedelden satışa çıkarılmıştı. Ayrıca, söz konusu satış sürecine itiraz eden Toprak Grubu'nun isteğiyle yapılan ekspertiz incelemesinde, yapının değeri 119 milyon 500 bin lira olarak tespit edilmişti.

YÜZDE 50'Sİ PEŞİN SATILACAK

İlanda, Toprak Center Binası'nın kira getirisinin yüksek olduğu, yüzde 50'si peşin, yüzde 50'si de 31 Ocak 2012 vadeli banka teminat mektubu ile faizsiz satılacağı vurgulandı.

Toprak Center'i satıyor

Otel veya iş merkezi olarak kullanıma da uygun Toprak Center Binası'nda, 4 kat kapalı garajlar ve 14 asansör bulunuyor. Ön tarafı Ihlamur Yıldız Caddesi'ne cepheli binanın, arka tarafı Yıldız Caddesi Bekçi Sokağa cepheli boğaz manzarasına sahip. İskanlı olan binaların temel yapısı müsait olduğundan her bir bloğa ayrı ayrı 6'şar kat çıkılabileceği belirtiliyor.

Çalık almıştı

Toprak Center, TMSF ihalesinde 21 Temmuz 2009 tarihinde 88 milyon 240 bin TL bedelle Çalık grubuna satılmıştı. Bina 103 milyon TL'den satışa çıkarılmıştı. Toprak Grup'un yaptığı başvuru üzerine Toprak Center'ın bedeline ilişkin Danıştay 13. Dairesi, keşif ve bilirkişi heyetine rapor düzenletti. Raporda binanın değeri 119 milyon 500 bin TL olarak belirlendi. Bilirkişi raporu ile Toprak Center'ın TMSF tarafından 119 milyon 500 bin TL'lik gerçek değerinden 31 milyon 260 bin TL eksik bedelle satıldığı ortaya çıktı. Danıştay 13. Dairesi bunun üzerine, Toprak Center'ın TMSF ihalesiyle satışa çıkarılmasına ilişkin işlemin ve ihale şartnamesinin muhammen bedele ilişkin kısmının yürütmesinin durdurulmasına oy birliğiyle karar verdi.

1 milyon dolarlık teminat

İlgilenenlerin tekliflerini en geç 9 Eylül 2011 Cuma gününe kadar yazılı olarak iletmeleri istenen ilanda, gelen tekliflerin değerlendirilerek isteklilerin 15 Eylül 2011 Perşembe günü saat 14.00'te Toprak Center Binası'nda yapılacak ihaleye davet edilecekleri belirtildi. İhaleye katılacakların en geç ihale günü ihale saatine kadar 1.000.000 dolar tutarında banka teminat mektubunu teminat olarak vermeleri gerektiği de kaydedildi.

7 yıllık borç davası

2004 tarihli protokol ile TMSF'ye 500 milyon dolardan fazla borcu bulunduğunu kabul eden Halis Toprak ve Toprak Grubu, Libadiye arsasının Emaar'a 402 milyon dolara satışından sonra hesaplaşma için yeniden masaya oturmuş, taraflar arasında 2008 yılının şubat ayında bir ek protokol imzalanmıştı. Bu protokolde Grubun, TMSF'ye 140-150 milyon dolar civarında borcu bulunduğu kayıt altına alındı. Grubun bu borcu belirlenen vadelerde ödemesi, TMSF aleyhine açtığı davalardan feragat etmesi durumunda Toprakbank'tan kullandığı usulsüz krediler nedeniyle aleyhine açılan 30-40 milyon dolarlık mali sorumluluk davaları dışında taraflar el sıkışacaklardı. Ancak Toprak'ın o günden bu yana borç ödeme kosunda isteksiz davranması, "Borcumdan fazlasını ödedim. Bu nedenle TMSF'nin bana borcu var" diye açıklamalar yapması taraflar arasında gerginliğe neden olmuştu.

Yılmaz Yıldız / YENİ ŞAFAK


Geri Dön