05 / 05 / 2024

Topraktan çıkan altın; kilosu 2 bin TL'den satılıyor

Topraktan çıkan altın; kilosu 2 bin TL'den satılıyor

Samsun'da salep hasadı başladı. Hasadına başlanan salebin kurusunun kilosu 2 bin liraya satılıyor. İşte topraktan çıkan altın olarak adlandırılan salep hasadı hakkında detaylar...



Son yıllarda Türkiye'de bitkisel üretim giderek arttıyor. Öyle ki Samsun'un 19 Mayıs ilçesinde 2016 yılında izinle salep ekimine başlayan çiftçilerin sayısı geçen sürede 7 kişiden 150'ye yükseldi. Son dönemde salep üretimine talebin bu denli artmasına rağmen, kuru salebin kilosu 2 bin TL'ye satılabiliyor.

Doğanın büyüsü ve lezzeti Samsun topraklarında bir kez daha hissediliyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da baharın gelmesiyle birlikte Samsun'un ünlü salep hasadı başladı. Salep, doğal güzellikleri ve zengin bitki örtüsü ile ünlü olan bu bölgede yıllardır değerli bir tarım ürünü olarak yetiştiriliyor ve özenle toplanıyor. 

Topraktan çıkan altın; kilosu 2 bin TL den satılıyor

Sansun'un iklimi ve toprak yapısı salep yetiştiriciliği için son derece elverişlidir. Salep bitkisi, ormanlık alanlarda, özellikle yaylalarda kendiliğinden yetişen bir orkide türüdür. Bu nedenle, Samsun'un doğal zenginlikleri ve ormanlık bölgeleri, salep üretimi için ideal bir ortam sunmaktadır.

Samsun'da salep üretimi ve hasadı, geleneksel yöntemlerle gerçekleştirilmektedir. Toplanan salep kökleri özenle temizlenir, kurutulur ve daha sonra işlenerek toz haline getirilir. Bu toz, sonrasında sıcak içeceklerde kullanılmak üzere paketlenir.


Geri Dön