18 / 05 / 2024

Topraktan çıkan altın; kilosu 2 bin TL'den satılıyor

Topraktan çıkan altın; kilosu 2 bin TL'den satılıyor

Samsun'da salep hasadı başladı. Hasadına başlanan salebin kurusunun kilosu 2 bin liraya satılıyor. İşte topraktan çıkan altın olarak adlandırılan salep hasadı hakkında detaylar...



“Yaşı 250, kurusu 2 bin TL'ye satılıyor”

Kurutulmuş salebin toz hali, yaşına göre daha pahalıya alıcı buluyor.  Düzgün ekim yapıldığında dönümden 800 kilo ile 1 ton arasında ürün toplanabiliyor. İklim değişikliğine göre bu verim bazen 500-600 kiloya kadar düşebiliyor. Dönümünde yaş fide üreticiden kilosu 250 TL'den satın alınıyor. Eğer çiftçiler salebi kendi imkanlarıyla  kuruturlarsa bu durumda kilosunu 2 bin TL'den alıcı buluyor.

Topraktan çıkan altın; kilosu 2 bin TL den satılıyor

Üretilen salep Türkiye'deki ihtiyacı karşılamıyor!

Fakat her ne kadar Türkiye'de salep üretimi artmış olsa da henüz yeteri kadar salep üretilemiyor. Türkiye'nin ihtiyacının karşılanması ve yurtdışına salep ihracatı yapılabilmesi için salep üretiminin artması gerekiyor. 

Salep hakkında bilgi

Salep otsu ve köklü bir bitkidir. Özellikle içerdiği glikomannan maddesi sebebiyle dondurma üretiminde sıkça kullanılır. Salep bitkisi, sahip olduğu doğal bileşenler nedeniyle bazı sağlık faydalarıyla da ilişkilendirilir. İçeriğinde bulunan mukus ve nişasta gibi bileşenler, öksürük kesici, yatıştırıcı ve sindirimi destekleyici özelliklere sahiptir. Ayrıca, salebin enerji verici ve afrodizyak etkileri olduğuna inanılır. Bunun yanı sıra, geleneksel tıpta bazı rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan bir bitkidir.

Kredi kartı başvurusu neden onaylanmaz, onaylanması için ne yapmalı?

Kira sözleşmesi nasıl yapılır? Kira sözleşmesi yaparken nelere dikkat edilmeli?

Kirada yeni dönem: Yüzde 25 sınırı sürecek mi?

 


Geri Dön