26 / 12 / 2024

Torba Yasası ile birlikte inşaatta maliyet düşecek!

Torba Yasası ile birlikte inşaatta maliyet düşecek!

Torba Yasası'ndaki yeni düzenlemeyle birlikte inşaat projelerinde maliyetler düşecek...



Konut ve işyeri projeleri için mimar ve mühendis odalarından vize alınması şartı Torba Yasa’ya son dakikada eklenen bir madde ile kalkıyor. Düzenleme ile 4-5 bin lirayı bulan bir binanın proje onayında maliyet daha da azalacak. Öte yandan mühendislik büroları, inşaat sektörü ve vatandaşı rahatlatan düzenlemenin Taksim Gezi Parkı eylemleri ile ilişkilendirmesine yönelik iddialar boş çıktı. Muhalefetin düzenlemenin Taksim dayanışması içinde olan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne, onu oluşturan odalara karşı yapıldığı açıklaması da gerçekleri yansıtmıyor. Edinilen bilgilere göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından konuyla ilgili hazırlanan taslak iki ay önce ilgili kurum ve kuruluşlara dağıtıldı.


Kanunda olmadığı halde yönetmelikle düzenlenen konut ve işyeri projeleri için odalardan vize alınma şartı kalkıyor. Meclis’te önceki gece AK Parti’nin verdiği önerge ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) ‘harita, plan, etüt ve projelerine’ belli parasal bedel karşılığında verdiği vize yetkisi son dakika önergesiyle elinden alındı. Bu konuda Çevre Bakanlığı yetkili kılındı. Düzenlemeye CHP tepki göstererek önergenin geri çekilmesini isterken, vize parasının kalkmasının vatandaşa ve inşaat sektörüne yarayacağı ortaya çıktı.


Şirketler beklemeyecek


Söz konusu düzenleme ile birlikte hem inşaat sektörünün maliyetlerinde azalma meydana gelecek hem de şirketler projeye başlamak için onay beklemeyecek. Mühendislik bürolarını rahatlatacak değişiklik ile vatandaşın konut maliyetinin az da olsa azalması bekleniyor. Mimar ve mühendislik odaları projenin metrekaresine göre para alıyor. Ortalama bir binanın mimari, statik, elektrik ve sıvı tesisat gibi projeleri için yaklaşık 4-5 bin lira ödeme gerçekleştiriliyor. Türkiye İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, mühendislik büroları tarafından çizilen projelerin belediye onayı olsa dahi meslek odasına vize almak için gittiğini belirterek gereksiz bürokrasi oluştuğunu söyledi.


Aidatlar da yüksek


İstanbul Mimarlar Odası Üyesi Yüksek Mimar Hikmet Işık ise “Odanın tamamen devreden çıkarılmasından yanayım. Çünkü tamamen politize bir yapıdır. Taksim’deki olaylara katılmaları çok yanlış. Bakanlığın torba yasayla TMMOB’den vizeyi alması çok iyi oldu. Odaya gelen gelirler ne yapılıyor hiç bilmiyoruz, sağa sola çar çur ediliyor. Diğer odaların aidatları 70 TL, bizimki ise 180 TL” dedi.


Mimarlar kazançlı çıkacak


Meclis’te yapılan düzenleme ile birlikte mimar, mühendis ve meslek mensupları kazançlı çıkacak. Mimar ve mühendisler hazırladıkları projeler için Bakanlık ve Belediye’den onay aldıktan sonra bir de meslek odasından vize almak zorunda kalmayacaklar. Üçüncü onay kaldırılmış olacak. Bu son onay için ödenen para da başka bir yere ödenmeyip, meslek mensuplarının cebinde kalacak. Bu da dolaylı olarak vatandaşın cebine yansıyacak. Mühendislik bürolarına ödedikleri proje bedeli düşecek. Örneğin bir bina projesi için 10 bin liraya anlaşan bir kişi odaya herhangi bir vize ücreti ödemeyeceği için daha düşük bedelle anlaşma sağlayabilecek.


GEZİ PARKI İDDİASI BOŞ ÇIKTI


Mühendislik büroları, inşaat sektörü ve vatandaşı rahatlatan düzenlemenin Taksim Gezi Parkı eylemleri ile ilişkilendirmesine yönelik iddialar boş çıktı. Muhalefetin düzenlemenin Taksim dayanışması içinde olan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne, onu oluşturan odalara karşı yapıldığı açıklaması da gerçekleri yansıtmıyor. Edinilen bilgilere göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından konuyla ilgili hazırlanan taslak iki ay önce ilgili kurum ve kuruluşlara dağıtıldı.


CHP Gezi’ye bağladı


Önergeye tepki gösteren CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Gezi Parkı olaylarına destek verdiği için TMMOB’a fatura kesilmek amacıyla verildiğini iddia etmişti. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da TMMOB’a bağlı mimar ve mühendislerin, kanunda ve anayasadan almadıkları yetkiyi kullanarak ücret aldığını belirterek düzenlemenin bazı odaları rahatsız edebileceğini ancak mimar ve mühendislerin lehine olduğunu söyledi.


Bakanlık: Kanunda olmayan uygulamaya son verdik


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı TMMOB’un harita, plan, etüt ve projelerine  parasal bedel karşılığı verdiği vize yetkisinin bakanlığa geçtiğine yönelik haberlere ilişkin açıklama yaptı. Düzenlemeyle meslek odalarının kanunla verilen yetkilerinin ortadan kaldırılmadığına dikkat çekilen açıklamada, üyeleri üzerinde meslek denetimine ilişkin herhangi bir kısıtlama getirilmediğine dikkat çekildi. Açıklamada “Yapılan düzenleme, 3194 sayılı Kanuna istinaden hazırlanan ve idarelerce onaylanan ruhsat eki projelerin, mesleki denetim adı altında idare dışında ayrıca meslek odasınca incelenerek onaylanması uygulamasına son verilmesinden ibaret olup, bu husus zaten yürürlükte olan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde de açıkça belirtilmekte. Meslek odalarınca söz konusu yönetmeliğin iptaline yönelik olarak açılan davalarda da herhangi bir iptal yok” denildi.


Danıştay’ın kararı var


Bakanlığın açıklamasında Danıştay 6. Dairesi’nin “Uygulama projelerinin proje müelliflerince hazırlanarak doğrudan yapı denetim kuruluşuna teslim edilmesi ve ilgili idareler dışında başka bir kurum veya kuruluşun vize ve onayına tabi tutulmayacağına” ilişkin kararının bulunduğu belirtildi.


Ercan Baysal/Star Gazetesi


Geri Dön