04 / 05 / 2024

Torunlar GYO, 1 milyar TLlik yatırımı 5e katlayacak!

Torunlar GYO, 1 milyar TLlik yatırımı 5e katlayacak!

2011 yılının ilk yarısında satış gelirlerini bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 66.8 artıran Torunlar GYO, 2014 yılı sonuna kadar 1 milyar TLlik yatırım öngördüğü projelerin tamamlanmasıyla faaliyet kârını 5 kat artışla 545 milyon TLye taşıyacak



Maltepede 500 konutluk proje planlayan, imarla ilgili yürütmeyi durdurma kararı geçen hafta kaldırılan Ali Sami Yen projesine ise Kasımda başlamayı planlayan şirket, 650 milyon TLlik nakit portföyünü yeni arsalarda değerlendirecek.

İMKBde 3.38 milyar TL portföy büyüklüğü ve 1.4 milyar TLlik piyasa değeri ile işlem gören en değerli ikinci gayrimenkul yatırım ortaklığı (GYO) ünvanını taşıyan Torunlar GYO, 2014 yılı sonuna kadar 1 milyar TLlik yatırım öngördüğü projelerin tamamlanmasıyla faaliyet kârını 5 kat artışla 545 milyon TLye taşımayı planlıyor. 2011in ilk yarısını 2.62 milyar TL brüt aktif değeri ile kapatan Torunlar GYO, bu dönemde vergi, amortisman ve faiz öncesi kârını yüzde 54.3lük artışla 44 milyon 594 bin TL olarak gerçekleştirdi. Torunlar GYO, satış gelirlerini de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 66.8 oranında artırdı. Şirketin 2011 yılının ilk yarısına ilişkin finansal sonuçlarının ve beklentilerinin açıklandığı toplantıda konuşan Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, 2011in ilk yarısında bir önceki yıla göre yüzde 66.8 artışla 83 milyon 142 bin TL satış geliri elde ettiklerini, kira gelirlerini yüzde 110.8lik artışla 51 milyon 519 bin TLye, konut gelirlerini ise yüzde 11.5lik artış ile 23 milyon 710 bin TLye taşıdıklarını açıkladı.

GYO hissesine yatırım kârlı

Kriz durulduğunda Türkiyenin en önemli yatırım limanlarından biri olacağını, büyük sermaye girişleri beklediklerini belirten Torun, Borsa dibe vurdu, döviz yükseliyor diye tedirginlik içindeyiz. Ülke olarak önceki krizlerin bedelini ödedik, ancak son dönemde bize ait olmayan krizlerin bedelini ödemek istemiyoruz. Biz soğukkanlı olmalı, krizi fırsata çevirecek hesaplar yapmalıyız diye konuştu. Borsada GYOların hisseleriyle ilgili bugün yüzde 50lere varan önemli düşüşler yaşanmasından rahatsızlık duyduklarını ifade eden Torun, şöyle devam etti: Bu durumun düzeleceğini düşünüyoruz. GYOlardan hisse alanlar bugün uzun vadede kârlı bir yatırım yapacaklar. Eskiden parası olan yatırımcı döviz alırdı, artık o devir bitti. Biz kendi şirketimizin kârlılığı ve güvenimizin ifadesi olarak yüzde 10 tavanını aşmamak kaydıyla hisse geri alıp piyasa düzeldiğinde satarak paydaşlarımıza kazandıracağız. Ön satış hasılatı, cazip uzun vadeli kredimiz ve 650 milyon TL seviyesindeki nakit gücümüz en büyük avantajımız.

Ali Sami Yende ruhsat alma süreci sürüyor

23 Nisanda satışa çıkarılan ve Türkiyenin en büyük karma projelerinden biri olması planlanan Mall of İstanbulda 500ün üzerinde dairenin yüzde 78inin, ofislerin de yüzde 30unun satıldığını söyleyen Aziz Torun, projedeki inşaatın da hızla sürdüğünü belirtti. Mecidiyeköye kent meydanı kazandıracak Ali Sami Yen projesiyle ilgili imarla ilgili yürütmeyi durdurma kararının geçen hafta kaldırıldığını, artık ruhsat alıp inşaatı başlatmak için hiçbir engelin kalmadığını kaydeden Torun, halen ruhsat alma çalışmalarının sürdüğünü, Kasım ayında inşaata başlamayı planladıklarını açıkladı. Zincirlikuyuda 40 katlı, en prestijli ofis projeleri olarak tanımladıkları Torun Tower projesine de Ekim ayında başlayacaklarını belirten Aziz Torun, devam eden ve gelecek projeleriyle ilgili şöyle konuştu: 5 ay önce başladığımız Bursa Korupark Teras Evler 3. etap projesinde 160 daire sattık. Samsunda renove ettiğimiz butik AVM projemiz Bulvarı önümüzdeki ilkbaharda açacağız. Maltepede deniz gören bir arsayı satın aldık. İki şirket ile birlikte yüzde 50 ortaklığımızla 400-500 konutluk bir projeyi 2012de satışa çıkaracağız. 650 milyon TLlik nakit portföyümüzü yeni arsalarda değerlendireceğiz.

Zarar kur etkisiyle ilgili

Şirketin ilk yarıda 6.6 milyon lira zarar açıklamasının kurun etkisiyle olduğunu ifade eden İsmail Kazanç, Kredilerin yüzde 99u yabancı para kredi. Yabancı para kredilerde de, cari kurla değerlemesi nedeniyle 49 milyon liralık bir kambiyo zararı gideri var. Bu da net kârı ekside gösteriyor dedi.

175 milyon TLlik ön satış geliri var

Torunlar GYOnun 2011in ilk yarısındaki finansal performansı ile ilgili açıklama yapan Torunlar GYO CFOsu İsmail Kazanç, Torunlar GYOnun en önemli projesi Mall of İstanbulda satışa çıkan 524 daireden 407si ve 75 ofisten 24ü, Korupark Terrace 3. Fazda satışa çıkan 680 daireden ise 153ü satılarak toplamda 175 milyon TLlik ön satışla nakit girişi sağlanmıştır. Bu yıl 142 milyon TL ciro, 2012de 150 milyon ciro beklentimiz var. 2013 ve 2014 yılları ise 3 yıl için öngördüğümüz 1 milyar TLlik yatırımın meyvelerini topladığımız bir dönem olacak. 2013te ciro hedefimiz 900 milyon, 2014te ise 1 milyar 400 milyon TLye ulaşacak diye konuştu.

Son çeyrekte konut kredisi faizi düşer

Torunlar GYO CFOsu İsmail Kazanç, bazı bankaların, özel projelerde, konut kredisi faizlerinde son iki üç haftadır aylık bazda iki üç baz puanlık indirimlere gittiğini belirterek, bankaların, maliyetlerindeki iyileşmenin etkisiyle yılın son çeyreğinde konut kredisi faizlerinde bir miktar indirime gitmesini beklediklerini söyledi. Kazanç, Son 1 aydır bono faizleri düştü, mevduat faizleri de düşüyor. BDDK, yüzde 25 kredi sınırına dair rahatlatıcı açıklamalar yaparsa bankalar oranlarını daha da indirebilir dedi.
Vatan/Nihal YUVACAN


Geri Dön