23 / 11 / 2024

Torunlar GYO ve asansör firması suçlamaları reddetti!

Torunlar GYO ve asansör firması suçlamaları reddetti!

Ali Sami Yen Stadı'nın arsasına yapılan inşaatın 32. katından yere çakılan asansörde 10 işçinin öldüğü faciasının ardından tutuklanan Torunlar GYO'nun proje sorumlusu, asansör firması teknik sorumlusu ve 2 tekniker suçlamaları reddetti...




10 işçinin öldüğü asansör faciasının ardından tutuklanan Torunlar GYO'nun proje sorumlusu, asansör firması teknik sorumlusu ve 2 tekniker suçlamaları reddetti.


İstanbul Mecidiyeköy'de Eski Ali Sami Yen Stadı'nın arsasına yapılan inşaatın 32. katından yere çakılan asansörde 10 kişinin hayatını kaybetmesiyle ile ilgili savcı Erdal Bağcı'nın tutuklama istemiyle mahkemeye sevk ettiği 6 kişiden Torunlar GYO Proje Müdürü Murat Aytimur, teknik sorumlu Adem Akyıldız, teknik şef Önder Türksoy ve asansör teknik sorumlusu Turgay Dalgıç tutuklandı. Serbest bırakılan muhasebe müdürü Metin Karakoç ve asansör firmasının ortaklarından Orhan Demirel'e yurt dışına çıkış yasağı konuldu. "Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak" suçundan tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilen şüpheliler suçlamaları reddetti. 


'İŞÇİYE EĞİTİM VERİLMEDİ' 

Geda Majör firmasının ortaklarından Orhan Demirel sözleşme gereği 6 asansörü Almanya'dan sıfır olarak getirip kurduklarını ve Torunlar Grubu'na tutanakla teslim ettiklerini söyledi. Asansörün işletilip kullanılmasından sorumlu olmadıklarını vurgulayan Demirel, eğitim vermedikleri personelin asansör kullanmasının da kesinlikle yasak olduğunu dile getirdi. Demirel, arızalar için şantiyede 24 saat boyunca iki kişi görevlendirdiklerini, bu kişilerin blok sorumlularından direktif aldığını aktardı. Çakılan asansörün 9 aydır kullanıldığını ve Makine Mühendisleri Odası tarafından 3 ayda bir kontrol edildiğini belirten Demirel, olayda sorumluluklarının olmadığını söyledi. Demirel'in avukatları ise asansör operatörü olan taşeron işçinin 5 gün önce işe başladığını, kendilerinden herhangi bir eğitim almadığını ve firmanın bu yönde talebi olmadığını iddia etti. 


'ŞANTİYEYE BİR KEZ BİLE GİTMEDİM' 

Bilirkişi raporunda kusurlu oldukları yazılan Torunlar firması yetkili ve idari personelinin henüz bu rapor savcılığa ulaşmadan serbest bırakıldığını öne süren avukatlar, "Görevi gereği bir tek kez sahada bulunmayan müvekkilimizin mahkemeye sevk edilmesi adalet duygusunu incitmiştir" dedi. Torunlar şirketinde 15 yıldır çalıştığını belirten muhasebe müdürü Metin Karakoç şantiye ile ilgisinin olmadığını, 3 yıldır faaliyet gösteren şantiye binasına bir kez bile gitmediğini söyledi. Proje müdürü Murat Aytimur ise genellikle ofis işi yaptığını, şantiyedeki görevinin hak ediş planlama ve proje üstüne olduğunu söyledi. İnşaat alanındaki kulede üç şantiye şefi olduğunu belirten Aytimur, genel uygulama ve kontrol yükünün bu şeflerde olduğunu, asansör personelini de şeflerin kalfalarla birlikte belirlediğini ifade etti. 


AVUKATTAN 'OLAY SABOTAJ' İDDİASI

Torunlar GYO proje müdürü Murat Aytimur'un avukatı Hasan Girit çok çarpıcı bir iddiayı ortaya attı. Avukat Girit kazayla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırlattığı bilirkişi ön raporunda bir ifadenin dikkat çektiğini söyledi. Raporda kazanın asansörün raydan çıkması ile nihai hız kesici sisteme ilişkin anahtarın olmaması, var ise çalışır halde olmaması, çalışır halde ise "bilinçli olarak devre dışı bırakılmış olması" gibi olasılıklar nedeniyle meydana gelmiş olabileceğinden söz edildiğini söyleyen Girit, sabotaj ihtimalinin değerlendirildiğini iddia etti. 



Orhan Yurtsever/Sabah 


Geri Dön