Toyota Boshoku Sewtech Türkiye Fabrikası'nın açılış töreni gerçekleşti!
Toyota Boshoku Türkiye (TBT) Başkanı Kenji Hirota, Düzce'de açılışını yaptıkları fabrikayla Avrupa'nın dikkatini çekmek istediklerini belirterek, "Made in Turkey' ismini geliştirmek istiyoruz'' dedi...
Çilimli ilçesinde hizmete giren fabrikanın açılış töreninde konuşan Hirota, açılışın Türkiye Cumhuriyeti'nin 90. kuruluş yıl dönümüne denk gelmesinin kendilerine çifte mutluluk yaşattığını söyledi.
Avrupa'da dikiş işinde uzman fabrikaları bulunduğuna dikkati çeken Hirota, "Bu fabrikalarımızı Türkiye'de de çoğaltmak istiyoruz. Açtığımız fabrikayla sadece kar oranını düşünmüyoruz. Ayrıca Türkiye-Japonya ilişkilerini de kuvvetlendirmek istiyoruz. Düzce'deki fabrikamızla Avrupa'nın dikkatini buraya çekmek ve Made in Turkey ismini geliştirmek istiyoruz. Bunu da Düzcelilerle el ele vererek yapacağımızı düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
Toyota Boshoku Avrupa Yönetim Kurulu Başkanı Yasunobu Hara ise TBT'nin tarihsel gelişiminin 1997 yılında koltuk ve kapı içi döşeme fabrikalarını açmalarıyla başladığını dile getirerek, ''Avrupa'daki ilk koltuk dikiş fabrikasını kurduk. Kendi kesim ve dikişlerimizi yaptık. Şimdi de Türkiye'de üçüncü fabrikamızı açıyoruz. İnşallah bu fabrikamız Düzce ilinin gelişmesine de katkı sağlar'' ifadesini kullandı.
- Toyota Türkiye Üst Yöneticisi Özer
Toyota Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Orhan Özer de Türkiye'de 19 yıldan beri üretim yaptıklarını anımsatarak, yaptıkları yatırımı referans göstererek 17 yan sanayi kuruluşunun da Türkiye'de yatırım yaptığını anlattı.
Açılışı yapılan fabrikada koltuk kılıfı ve döşeme parçaları üretileceğini, özellikle Avrupa ülkeleriyle rekabet edileceğine dikkati çeken Özer, "Ülkemizin diğer ülkelerle rekabet etmesi bizleri sevindiriyor. Türkiye'deki fabrikalarımızda 3 bin 700 kişi istihdam ediliyor. Sakarya'da 11 yan sanayi kuruluşu var, burada da yaklaşık 5 bin kişi çalışıyor'' diye konuştu.
Toyota Boshoku Türkiye Yönetim Grubu Genel Müdürü Hakan Konak da dünyanın beş kıtasında faaliyet gösteren 95 şirketten birinin 1997 yılında Adapazarı'nda koltuk ve iç döşeme imalatı yapmak üzere kurulduğunu söyledi.
TBT Sewtech'in Düzce'deki fabrikasının 5 bin 500 metrekarelik kapalı alandan oluştuğunu ifade eden Konak, ''Burada 180 çalışanımız var. Düzce'yi seçmemizin iki önemli nedeni var, bunlardan bir tanesi Düzce'nin teşvik bölgesinde olması, diğeri ise Düzceli insanların misafirperver ve içten olması'' dedi.
- Japonya Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarı Hirai
Japonya Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarı Shinji Hirai ise emeği geçenleri tebrik ederek, 3 Mayıs'ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Japonya Başbakanı'nın stratejik ortaklık anlaşması yaptığını anımsattı.
"İki ülkenin dostluğunun gelişmesi açısından bu adım çok önemliydi" diyen Hirai, "Bunun somut adımlarını da yavaş yavaş görmeye başladık. Bu yeni gelişmeler mutluluk verici, emegi geçenlere sonsuz teşekkür ediyorum'' şeklinde konuştu.
Düzce Valisi Adnan Yılmaz da Toyota gibi dünya devi bir markanın Düzce'yi tercih etmesinin kendilerini çok sevindirdiğini dile getirdi.
Fabrikanın Düzce'de kalıcı olmasını ümit ettiğini vurgulayan Yılmaz, ''Düzce, Türkiye'nin gerdanlığı durumunda. İş adamlarımız Düzce'de buluşuyor. Bu, çok sevindirici ve onur verici bir gelişme. Çok yakın zamanda Çilimli Organize Sanayi Bölgemiz geliyor. Çilimli'de açılacak olan OSB'ye Japonya'dan ve Toyota'dan yeni yatırımlar bekliyoruz'' ifadesini kullandı.
Konuşmaların ardından, katılımcılar açılış kurdelesini kesti.
10 bin metrekare alanda kurulan fabrikada koltuk kılıfının yanı sıra otomobil iç döşeme parçaları üretilecek.
AA