Tozkoparan kentsel dönüşüm bekliyor!
Güngören’in Tozkoparan mahallesinde bulunan 60 haneli konutlarda, son depreminde etkisiyle çatlaklar ve hasarlar arttı. Konutlarda yaşayanlar, binaların kentsel dönüşüme girmesi gerektiğini belirtiyor...
İstanbul Güngören'de '60 haneli konutlar' olarak bilinen bloklar, son depremin de etkisiyle üflesen yıkılacak duruma geldi. Bloklarda yaşayanlar, her tarafı dökülen binalarda taşların üzerlerine düşmemesi için tel örgülerle tedbir almış olsalar da her gün ölüm korkusu içinde yaşadıklarını belirtti.
Sözcü Gazetesi'nden Sibel Gülersöyler'in haberine göre, Güngören’in Tozkoparan mahallesinde yaşayan vatandaşlar, yıllardır kentsel dönüşümü bekliyor. Halk arasında, ’60 haneli konutlar’ olarak bilinen bloklardaki sakinler, depremlerden sonra hasar gören evlerinde yaşamak istemediklerini söylüyor. Belediyenin kendilerine yer göstermesini talep eden konut sahipleri, muhatap bulamadıkları için duruma tepki gösteriyor.
ÇATLAKLAR SIVA VE TEL ÖRGÜ İLE KAPATILMIŞ!
1965 yılında yapılan binalar, son depremlerde hasar görmüş ve merpenlerinde çatlaklar meydana gelmiş. Kolonlardaki çatlakları ise sıva ile kapatmaya çalışan ev sahipleri, “Çocuklarımızın başına düşmesin diye onları tel örgü ile kapattık, alçı ile sıvadık. Yetkililer bize yer göstersinler, her gün ölüm korkusu ile yaşamaktan bıktık. Her depremde korkuyoruz” diye konuştu.
"MUHATABIMIZ YOK"
Konutlarda yaşayan vatandaşlardan Mehmet Özçelik, “Belediye bize yer göstermiyor, biz dairelerimizi güçlendirmek istiyoruz ancak ekonomik durumumuz buna uygun değil. Kentsel dönüşüm gelecek diyorlar. Muhatabımız yok. Gelse bile nereye gideceğiz bilmiyoruz. Kayaşehir demişlerdi, orada bize daire mi verecekler kiramızı mı ödeyecekler bilmiyoruz. Blokların her tarafı dökülüyor, yürürken çocuklarımızın kafasına taş düşmesin diye tel örgüler çektik” şeklinde konuştu.
KOLONLAR ÇENGELLİ AMA EV SAĞLAM
Bölgede esnaflık yapan bir vatandaş da Eylül ayında belediye ekiplerinin evlerine inceleme yapmak için geldiğini belirtti. Ekiplerin evler için, ‘Kolonlar birbirine çengelli olduğu için eviniz sağlam’ dediğini ileri sürdü.
YIKILACAK DEDİLER ERTELENDİ
A Blokları’nda yaşayan Melahat Sönmez, “Alt katlar su ala ala demirleri çürüdü. 19 Ağustos depremini gördü bu binalar o günden sonra korkar olduk. Kentsel dönüşüm dediler bekledik ama kimse gelip bizi muhatap almıyor. Yıkılacak dediler ertelendi. Kendi yapacak paramız yok” dedi.
GÜÇLENDİRMEYE İZİN YOK
Mahalle sakinlerinden Orhan Yaşman, “Burası 775 sayılı gecekondu kanununca dar gelirli insanlara tahsis edilen bir yerdi. Bu binaların kentsel dönüşüme girmesi ve mağduriyetlerinin giderilmesi lazım” diye konuştu.
Belediyenin sağlam raporu verip vermediğini sorduğumuz Yaşman, “Belediye ekipleri ellerinde çekiç binaya vurup sağlam olduğunu nasıl anlıyorlar, bu binaların karot analizi yapılması lazım. Buralardaki insanların başvuracağı bir merci yok. Benim evim de dökülüyor ancak belediye güçlendirme yapmama izin vermiyor” ifadelerini kullandı.
GÜNGÖREN BELEDİYESİ: 15-20 GÜN İÇİNDE YATAY MİMARİ HARİTASI OLUŞTURULACAK
Konu ile ilgili Güngören Belediyesi yetkilileri, bölgenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığının TOKİ alanında olduğuna dikkat çekerek, “Bölge ile ilgili çalışmalarımız sürüyor. 15-20 gün içerisinde oranın omurgasını oluşturacak, çevre ile uyumlu yatay bir mimari haritasını vatandaşlar ile paylaşacağız” diye konuştu.
Vatandaşların kentsel dönüşüm sonrasında yeni yer gösterilip kira yardımı yapılıp yapılmayacağı sorulan yetkili, “Bu konular ile ilgili de raporlarımız, çalışmalarımız sürüyor. İstanbul’un en küçük ilçesi olmamıza rağmen, eylül ayındaki deprem sonrasında 31 bina için yıkım kararı aldık. 13’ünü yıktık kalanların da yıkılması için müracaatlarımız sürüyor. Deprem konusunda oldukça hassas bir belediyeyiz. Kira ödemeleri de prosedüre göre, bina yıkılmadan ödenmiyor” ifadelerini kullandı.
BAKAN HAZİRAN 2019’DA KENTSEL DÖNÜŞÜM MÜJDESİ VERMİŞTİ
Tozkoparan’ın Haziran 2019'da kentsel dönüşüme gireceğini Çevre ve şehircilik Bakanı Murat Kurum açıklamış ve “Talimat verdim bu pazartesi çalışmalara başlıyoruz” açıklamalarında bulunmuştu.
Kentsel dönüşüm başvuruları geriledi!
10 bin bina 30 milyar liraya tamamen yenilenebilir!