29 / 04 / 2024

Trabzon Limanı'na İzmir örneği uygulanmalı!

Trabzon Limanı'na İzmir örneği uygulanmalı!

Trabzon Sanayici ve Girişimci İşadamları Derneğ Kurulduğu günden itibaren yöneticileri ve üyeleriyle beraber önemli işlere imza attılar. Şehrin gelişmesi ve kalkınması için projeler üretip, sosyal sorumluluk etkinliklerinde yer aldılar.



TSGİAD Başkanı Rıdvan Olgun ile geçmişte neler yaptıklarını ve gelecekteki hedeflerini konuştuk. İşte Başkan Olgun’un cevapları:


2010 yılında kurulan TSGİAD hangi amaçla yola çıktı? 6 yılda hangi faaliyetlere imza attınız?


TSGİAD, yerel değerlerin bir araya getirdiği iş dünyasının mevcut ve potansiyel aktörlerine öncülük ederek, yerel, ulusal ve küresel çapta fayda üretmeyi hedefleyen işbirliği platformudur. Bu hedefle yola çıkan derneğimiz 2010 yılında kuruldu. Kurulduğu günden beri tek hedefimiz Trabzon ve bölge insanımıza hizmet üretmek oldu. Trabzonlu için bu bölge için yararlı olan tüm projelerde katkımızın bulunmasına özen gösterdik. TSGİAD neler üretebilir diye düşündük. O dönem Türkiye’de 6-7 tane acemi birliği kurulacaktı. Neden bunlardan bir tanesi şehrimizde olmasın diyerek harekete geçmiştik. Genel Kurmay ikinci Komutanı Trabzon Akçaabatlı olan Aslan Güner paşaydı. Kendisine ziyaretlerde bulunduk. Onun yönlendirmeleriyle beraber o dönem Trabzon’a gelen Genel Kurmay başkanına acemi birliği projemizi ilettik. Bu projeyi geliştirilerek Trabzon’da bir üst komutanlığı kuralım dediler. Vakfıkebir ve Beşikdüzü limanlarının müsait olduğu tespiti yaptık ve bunları rapor halinde sunduk. Kendileri de üst subaylarını bölgeye göndererek incelemelerde bulundular. Tüm çalışmalar incelemeler yapıldı. Şimdi hükümet programına girmesi bekleniyor. Yani şu anda Karadeniz’de bir askeri liman yapılacak denildiğinde, çalışmaları tamamlanan Vakfıkebir olacak. Bu önemli projenin önümüzdeki yıllarda hayta geçmesini bekliyoruz.   


Çok Sayıda Sosyal Sorumlulukta Yer Aldık   


Bu projenin yanı sıra farklı sosyal sorumluluk projelerinde yer aldık. Diyarbakır’da bir Trabzonlular köyü vardı onları şehrimize getirdik. Ayrıca Kars odası ziyaret edildi ve bölgeye yardımlarda bulunuldu. Daha sonra madde bağımlılığı üzerine sempozyum düzenledik, 5 okulda eğitim verdik. Yardıma muhtaç olan okullarda sınıf yapımını üstlendik. Bunlar gibi bir çok projeye imzamızı attık.   Çocuk Esirgeme Kurumundaki Evlatlarımızın Geleceğini Hazırlayacağız   Ayrıca Çocuk Esirgeme Kurumunda olan evlatlarımız biliyorsunuz ki belli bir yaştan sonra eğitim görmüyorsa devlet tarafından artık desteklenemiyor. Bu evlatlarımızın istihdamları için de bazı kurum, kuruluş ve işyerleriyle iletişim halindeyiz. Onları geleceğe hazırlamak, iş sahibi yapmak ve hayatlarına yön vermek adına ne gerekiyorsa TSGİAD olarak yapacağız. Bunları yaparken de tüm Trabzon’dan destek bekliyoruz.


Peki önümüzdeki süreçte nasıl bir çalışmanız var? Yeni projeler, hedefler var mı?


Trabzon Limanına  İzmir  Örneği Uygulanmalı   


Şimdi de hedefimizde Trabzon Limanı üzerine önemli bir projemiz var. Trabzon limanı 2003 yılında 30 yıllığına kiralanmıştır. Bu süre sonucunda kiracısı mağdur edilmeyecek şekilde yeniden bir yapılanma yapılmalı ve liman oradan kaldırılmalıdır. Liman bölgesinin merkezde kalmasından dolayı Trabzon’a artık zarar verdiğini ve bundan sonra daha da fazla zarar vereceğini düşünüyoruz. Burası bir imarlaşma değil de insanların yaşayabileceği sosyal bir ortam olması gerektiğini söylüyoruz.   Baktığımızda bugün Trabzon sahili doldurularak yeniden şekilleniyor. Çimento fabrikası kalkıyor akabinde sanayi kalkacak. Beşirli ve Havalimanı tarafında gerçekleşen bu yeni yapılaşmalar sonunda ortada Trabzon Limanı gibi çirkin bir görüntüyü kimse istemez. Trafik sıkışıklığı konusuna da büyük etkisi var. Limanın hemen önünde bir kavşak var. Tamamen sorunlu bir kavşak. Bu kavşağa iki TIR’ın yan yana girme şans yok. Sonuçta burası bir liman kamyonlar TIR’lar girip çıkacak. Limanın kaldırılmasıyla beraber bu sorun da ortadan kalkacaktır.


Limanımızın artık aynı İzmir örneği gibi Trabzon merkezinden çıkması gerekmektedir. Bakın limanımız kapatılmamalı. Bu yanlış anlaşılmasın. Farklı bir bölgeye taşınmalıdır. Sürmene tarafında bir limanımız var mesela büyültülebilir. Daha farklı yerlere daha modern liman yapılabilir. Bu şart oldu artık. Bakıyoruz Ovit Tüneli bitiyor. Karadeniz bölgesi güneye açılıyor. İç Anadolu’ya inmek artık daha kolay olacak. Yani kısaca yeni bir liman ihtiyaçları daha iyi karşılayacak bir liman olmalı. Orayı kiralayan iş adamımız sonuçta kiracı. Mağdur edilmeden görev süresi sonunda direk taşınmalıdır.   


LİMANIN YERİNE AQUAPARKLAR, DİSNEYLAND’LAR BİLE OLUR  


Liman Çömlekçi’den taşında orada kocaman bir alan var. Trabzon insanını orada denizle buluşturabiliriz. Denizde olan restoranımız yok denilecek kadar az. Eskiden o bölgelerimiz kumsaldı. Tekrar o haline dönebilir. Aquaparklar, Disneyland’lar ve benzeri şeyler yapabiliriz. Bunlar uçuk şeyler gibi görünse de aslında değil. Şehrimizin kaderi böyle projelerle belirlenmeli. İnanın limanın havadan resimlerini aldık korkunç bir kirlilik ve düzensizlik var. Şehrin göbeğinde kalmış düzensiz bir yer olarak duruyor.  


Sizce şu anda bölgenin en büyük eksiği nedir?


Demiryolu Yoksa Rekabet Yoktur!   


Bölge olarak en büyük stratejik eksiğimiz de demiryolu. Hemen yan tarafımızda Batum ve Samsun’da demiryolu mevcut. Biz tam ortadayız. Hala daha biz bu iki demir yolunu kendimize getiremedik. Ticaretçi ve yatırımcının en büyük sorunu nakliyedir. Şimdi düşünün Trabzon Arsin OSB’de bir imalat yapıyorsunuz. İstanbul’da da bir firma aynı imalatı yapıyor. Şimdi nakliye göz önüne alındığında o firmayla nasıl rekabet edeceksiniz. Mümkün değil. Ama demiryolu kurulduğunda maliyetler azalacaktır.   


Dünya Aslında Ayağımıza Geldi   


Şimdi bugün Kazakistan’a makine göndereceğiz diyelim. Buradan TIR’ın üzerine yüklüyoruz Batum’a gönderiyoruz orada indirip trene yüklüyoruz ve Kazakistan’a yolluyoruz. Aslında dünya ayağımıza gelmiş durumda. Biz batıya uzağız. Batıya hizmet veren firmalarla rekabet etme imkanımız mesafeden dolayı çok düşüyor. Ama ayığımızın dibinde olan Batum’daki demiryolunu Trabzon’a getirmemiz gerekmektedir. Bu demiryolu da limana bağlanmak zorunda. Bu mutlaka yapılmalıdır. Bunun takipçisi olacağız. Sadece biz değil tüm Trabzon bu konunun yakasına yapışmalıdır. Şu anda olmazsa olmazımız demiryoludur. 


İş adamları olarak piyasaları nasıl görüyorsunuz? Nerede sorun yaşıyorsunuz?   


Toplumun Yüzde 80’i Bankalara Bağlı   Şu anda tüm Türkiye aslında bir krizde. Bankalar kredi limitlerini kısmış durumda, insanlar eskisi gibi rahat değiller. Bunu da sebebi insanların ayak yorgan olayındaki ayağın biraz daha uzaması. Aşırı borçlanma ve lüks yaşam. Piyasada şu anda sıkışıklık var. Toplumun yüzde 80’i bankalara bağlı. Bu bankalara bağlılık da ticareti geliştiremiyor.   


Papatya Falı Gibi!   


Bugün inşaat sektörü bakıldığında Karadeniz’in Trabzon’un önde gelen sektörlerinden biri. Şimdi müteahhitler diyorlar ki geçen sene bir ayda sattığımı bu sene boyunca hala satamadım. Herkes bayramdan sonra Trabzon’a Araplar gelecek onlara satacağız diyor. Artık ticaretimizi Araplara döndürmüş durumdayız. Onlar gelecek mülk satışı olacak ve piyasa rahatlayacak düşünce bu. Aslında bu çok kötü bir durum. Papatya falı gibi. Ya gelmediler. Ben bu düşünceye göre yatırım yapılmasını doğru bulmuyorum.  


Genelde işverenin en büyük sorunu kalifiye eleman sorunudur. Sizde bunun bir sorun olduğunu düşünüyor musun? Düşünüyorsanız nasıl bir çözüm üretilmelidir?  


Artık Gençler Çalışmadan Çok Para Kazanmak İstiyor


Kalifiye eleman sorunu gerçekten de şu anda en büyük sorunlardan bir tanesi. Yeni gelen neslin bir çoğu artık çalışmadan para kazanmak istiyor. Alnı terlemeyen insan bu ülkede para kazanamaz. Kazansa bile uzun süreli olmaz yarını olmaz. Bugünkü gençliğin bir çoğu masa başı işim olsun, yemeğim olsun, istediğim saatte geleyim istediğim saatte gideyim ve yüksek maaş alayım istiyor. Böyle bir seçenek yok. Gençlerimizi buna iten çok sayıda faktör var. Artık çalışan bir toplum değiliz.   


Meslek Liseleri Bu Topluma Usta Yetiştirmelidir   


Milli eğitim müdürlüğünden yetkililerle eğitim üzerinden kalifiye sorununu çözmek için nasıl bir proje üretelim diye tartıştık. Şimdi bakıyoruz, meslek ve sanat liseleri en az puanları alaların gittiği bir lise haline gelmiş. Hiçbir yere gidemeyen meslek lisesine gidiyor. Bu çok acı bir gerçek. Bunun mutlaka üzerinde durmalıyız. Ticaret, meslek liseleri bu topluma usta yetiştiren liselerdir. Tüm çocuklarımız Anadolu lisesi fen lisesi okusun istersek bu ülkede ne usta yetişir ne de kalifiye eleman bulunur.   Sanat Okullarını Üniversite Konumuna Getirmeliyiz   Bu konu üzerine projeler üretmeliyiz. Sanat, meslek liselerini üniversite konumuna getirmemiz lazım. Bugün sanat lisesine başlayan bir öğrencinin öğretim süresi 4 yıl olmayabilir. 6 ya da 8 yıl olabilir. Ama öğrenci bu süre sonunda mezun olduğunda bir mühendis diplomasıyla mezun olmalıdır. Yani bu bölümlere öğrenci çekmek istiyorsak lise ve üniversiteyi birleştirmeliyiz. Bunları yapmalıyız. Bu mantıkla bu okullar daha cazip hale gelecektir.


Trabzon siyasilerinden iş adamları olarak beklentiniz nelerdir?   


İş Adamları Desteklenirse İstihdam Artar İş adamları, siyasilerden ve özellikle şu anda kabinede yer alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’dan yatırım ve istihdam alanları istiyor. İş adamı arazi tahsisi bekler, iş adamları önündeki bürokratik sorunları daha kısa sürede açmak için destek bekler, iş adamları şehrin istihdamına katkı vermek isterken kendilerine kolaylık sağlanmasını bekler.   


Trabzon Bakansız Olmaz   


Seçim zamanı bize gelen ziyaretçilerimize Trabzon bugüne kadar bakansız olmadı bundan sonra da bakansız olmasın dedik. Trabzon siyasilerimiz mutlaka Trabzon’a yardım ediyordur ama bu şehir bakansız olmaz. Bu da gerçekleşti. Şimdi Trabzon tüm siyasilerimizden, meclisteki temsilcilerimizden büyük bir çalışma bekliyor. 


TSGİAD olarak 30 ortaklı bir şirket kurdunuz. Bunu nasıl gerçekleştirdiniz?  


Ortaklık Kültürünü Hayata Geçirdik   Biz üyelerimizle beraber bir şirket kuralım dedik. Üyelerimize güven vermişiz demek ki 30 iş adamı oturduk ve böyle bir adım atmaya karar verdik. Firmamız İntercar isim adı altında geçen sene oto kiralama ile faaliyetine başladı. Şimdi bu faaliyetlerimiz büyüyor ve turizm seyahat acentesi yatırımı gerçekleştiriyoruz. Ağır ağır gidiyoruz. Önümüzdeki sene de turizm sektöründe yer alacak çeşitli projelerimiz var. Sağlık turizmi için de çalışmalarımız mevcut. Sağlık turizmini geliştirmek ve bu alandaki pastadan pay almak istiyoruz. Bunun üzerinde çalışmalarımız var. Konuya yabacıyız. Bundan dolayı da ince eleyip sık dokuyoruz. Böyle de bir düşüncemiz var.Gelecek için iyi planlarımız ve güzel projelerimiz var.


Derneğinizin kaç üyesi var? Kimler TSGİAD’a üye olabiliyor?   


TSGİAD’ın Kapıları Menfaat Ve Şahsi Çıkarcılara Kapalıdır   


TSGİAD’ın şu anda 80’e yakın üyesi var. Ticarete yakın olan, temiz bir sicili olan kişiler üyelerimiz olabilir. Tabi burası bir STÖ. Bizler proje peşinde şehir adına faydalı olmak için koşturuyoruz. Bunun bilincinde olanlar aramıza katılabilir. Ben gideyim falan derneğe de orada iş çıkarırım diyenler oluyor fakat bu düşünceyle beraber birliktelik zaten yürümüyor. Evet burada birbirleriyle tanışıp ticaret yapanlar var. Ama direk kişisel çıkar amaçlı gelenlere kapılarımız kapalıdır.



Taka Gazetesi


Geri Dön