Trabzon Ortahisar'daki tarihi binanın imar planı iptal edildi!
Trabzon Ortahisar’da tarihi binanın yanına yapılan restoranın imar planları ve ruhsatı iptal edildi...
Trabzon’da Rus işgali sırasında mühimmat deposu olarak kullanıldığı için halk arasında “Cephanelik” olarak bilinen Ortahisar’da bulunan tarihi bina bitişindeki yeşil alana yapılan 2 katlı restoranın tarihi eseri gölgede bıraktığı ve gizlediği meydana çıktı. Trabzon İdare Mahkemesi tarafından 1887’de yapılan tarihi eserin bitişiğindeki restoranın imar planlarını ve ruhsatını iptal etti. Restoranın işletmecisi Ahmet Sarı bir dönem AKP’den milletvekili aday adayı olmuş ve hükümete yakınlığıyla bilinen Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSAİD) bir dönem Trabzon başkanlığını da yapmış.
Cumhuriyet Gazetesi'nden Hazal Ocak'ın haberine göre, 2016’da Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve Ortahisar Belediyesi tarafından tarihi binanın bitişiğideki park alanı rekreasyon alanına dönüştürülerek restoran yapımının önü açıldı. 2017’de Ortahisar Belediyesi, restorana ruhsat verdi. Bunun üzerine TMMOB Şehir Plancıları Odası, 2 belediyeye karşı imar planlarının ve ruhsatın iptali istemiyle dava açtı. Davaya restoranın işletmesini alan Ahmet Sarı’nın sahibi olduğu şirket de müdahil oldu. Bu süreçte restoranın inşaası bitti ve restoran açıldı.
Ortahisar Belediye Başkanlığı davadaki savunmasında “Trabzon’da yapılan her yatırım ve şehrin gelişmesine yönelik her işlem için davacı odanın iptal davası açarak şehrin gelişmesini yavaşlatarak zaman kaybına sebep olduğu, devleti zarara uğrattığı” gibi ifadeler kullandı. Davaya müdahil şirket de söz konusu taşınmaz için imar affına başvurarak yapı kayıt belgesi aldıklarını belirtti. Davayı karara bağlayan Trabzon İdare Mahkemesi de süreci anlatarak restoran alanının emsal değerlerini aştığına dikkat çekti. İmar planına aykırı fazladan inşaat alanı projelendirildiğinin altını çizen mahkeme, restoranın araziye gömülü bir şekilde projelendirilmesi gerekirken buna aykırı olarak zemin üzerine 2 kat yapıldığını anlattı. Mahkeme, tarihi olmayan 2 bina arasında bile 6 metre mesafe bırakılması gerektiğini vurgulayarak restoranın bu mesafeyi yaklaşık 4 metrede tuttuğunu anımsattı. Mahkeme kararında özetle “Tescilli Cephanelik binası ile rekabet eder, bazı yönlerden de Cephanelik binasını gizler hale getirdiği görülmekte” denildi. Mahkeme bu nedenlerden ötürü imar planlarını ve ruhsatı “şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, koruma yaklaşımlarına ve imar mevzuatına” uygun olmadığı gerekçesiyle oybirliğiyle iptal etti.