27 / 04 / 2024

Trabzon Pazarkapı Kentsel Tasarım Projesi onaylandı!

Trabzon Pazarkapı Kentsel Tasarım Projesi onaylandı!

Ortahisar Belediyesi ve Kaymakamlık binaları ile yaşam alanlarını da kapsayan Pazarkapı Kentsel Tasarım Projesi meclisten geçti. Kentsel tasarıma Çimenli mahallesindeki parselin satışa çıkarılmasıyla kaynak sağlandı.



Trabzon Ortahisar Belediye Meclisi'nin son oturumunda Plan Bütçe Komisyonu'ndan gelen Çimenli mahallesinde bulunan parselin satışı gündem oldu. Parselin satışından elde edilecek gelir ile Ortahisar'ın yeni belediye binası, kaymakamlık binası ve Meydan'a alternatif oluşturacak yeni yaşam alanı yapılacak. Meclis, yeni belediye binalarının içinde olduğu kentsel tasarım projesinin görsellerini beğendi ve komisyona da teşekkür etti. Fakat birbiriyle bağlantılı olan her iki madde Meclis'te oy birliğiyle kabul edilirken, eleştirileri de beraberinde getirdi. 


YIKAN DEĞİL SATAN BAŞKAN OLDUN 

Gerçekleşecek satış için Başkan Ahmet Metin Genç, "Bu satış tabii ki projemizin maliyetini karşılamayacaktır. İller Bankası'ndan kullanacağımız kredi ile acil ihtiyacımız olan belediye binası noktasında adım atmış olacağız" dedi. Söz alan CHP'li Meclis Üyesi Turgay Şahin ise, "Hep diyorsunuz ki. 'Ben yıkan başkan olmayacağım' fakat şimdi görüyorum ki. satan başkan oldunuz. Sürekli satmaya başladınız, buna bir dur diyelim" eleştirilerinde bulundu. Başkan Genç bu eleştiriye, "Belediyenin lehine taşınmazları kullanmakla mükellefiz, başka bir alanda kullansak eleştiriye açık olurduk ama belediyenin lehine daha büyük bir taşınmaz satın aldık. Yıkan belediye başkanı olarak devam ama satan belediye başkanı anlayışını kabul edemem" şeklinde cevap verdi. 


KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANIYDI SATIN ALDIK 

CHP'li Şahin eleştirilerini sürdürerek, "Kentsel dönüşümün karşılığı yerinde dönüşümdür. İnsanların elinden evini alıp, onu başka bir yere göndermek değildir. Burası kentsel dönüşümün amacına uygun olmadı çünkü ticari alana ve yıkılan çocuk yuvası yerine 2 tane pat diye kamu binası koydunuz. Kentsel dönüşüm adı altında vatandaşın yerleri kamu yararına istimlak edildi. Buna ilk defa şahit oldum" dedi. Başkan Genç eleştirileri dikkate alarak, "Bu alan kentsel dönüşüm alanı olarak planlanmıştı fakat biz TOKİ'den burayı satın aldık. Vatandaş nezdinde kentsel dönüşüm olarak başladığı için hem kentsel dönüşüm mantığıyla, hem de belediyemize ait alan olması hasebiyle kendimizi düşündük" ifadelerini kullandı. 


Karadeniz'de İlk Haber



Haber Karadeniz'den Günebakış Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Ortahisar Belediye Meclisi, Pazarkapı Mahallesi’nde 30 dönüm alanı kapsayan Kentsel Tasarım Projesi’ni oy birliği ile kabul etti. Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Pazarkapı Kentsel Dönüşüm Projesi’nin Ortahisar’ın kimliğini, tarihini ve kültürünü yansıtan bir vizyon projesi olacağını belirterek proje kapsamında kaymakamlık binası ve sosyal tesislerin yapılacağını söyledi. Projenin detaylarını anlatan Belediye Meclis Üyesi Ufuk Hoş ise 22 dönümünün yeşil alan olduğunu belirtirken sadece 8 dönümün imara açıldığını ifade etti. Ortahisar Kaymakamlığı ile Ortahisar Belediye Hizmet Binasını da barındıran Pazarkapı Kentsel Tasarım Projesi, Ortahisar Belediyesinde dün oy birliği ile kabul edildi. Başkan Genç, Pazarkapı Kentsel Dönüşüm Projesi’nin Ortahisar’ın kimliğini, tarihini ve kültürünü yansıtan bir vizyon projesi olacağını belirterek proje kapsamında kaymakamlık binası ve sosyal tesislerin yapılacağını söyledi. Ortahisar’ın merkezinde kentin tarihi dokusu ve görünümüyle uyumlu olarak projenin yürütüleceğini ifade eden Başkan Genç, böylece Ortahisar Belediyesinin kendine ait müstakil hizmet binasına kavuşacağını da sözlerine ekledi. Başkan Genç, "Proje tamamlandığında Ortahisar’ımız tarihiyle, kültürüyle uyumlu yeni bir mekâna kavuşacaktır. Ayrıca kendi binamızda hizmet vermeye başladığımız zaman bütün müdürlüklerimiz daha geniş bir mekânda hizmet vermeye başlayacak. Böylece hem mekân kısıtlanmışlığı ortadan kalkacak hem de vatandaşlarımız hizmet alırken bu tür karışıklıklar ve zorluklar yaşamayacaktır. Nihayetinde de vatandaşlarımıza daha iyi ve daha kaliteli hizmet sunmuş olacağız. Projeyle birlikte ayrıca Ortahisar’ımız sosyal tesisleriyle ve yeşil alanlarıyla, modern, bütün ihtiyaçlara cevap veren örnek bir hizmet binasına kavuşacaktır." şeklinde konuştu.


24 SAAT YAŞAYAN BİR ALAN OLACAK

Proje hakkında meclis üyelerini bilgilendiren AK Partili Meclis Üyesi Ufuk Hoş da “Kahramanmaraş Caddesi ile Kalkanoğlu Caddesi arasında 30 dönümlük bir alan içinde planladığımız projede, 22 dönüm yeşil alan, 8 dönüm imara açılmış alan vardır. İnşaat kullanım alanı hakkı 70 bin m2 ama biz projede bunu 32 bin m2’ye indirdik. 8 tescilli 1 tane de tescili kaybolmuş bina vardır. Bu kaybolan tescili de bulduk onu da tarihi mirasımıza katacağız. Binaların hiçbiri oradaki caminin kubbesinin yüksekliğinden fazla değil. Zağnos Deresi’nin üzeri açık ve taşkın alanları mevcut. Projeyi insanların 24 saat yaşayabildikleri bir alan olarak tasarladık. Kırkmerdivenler de bu projede yaşatılacak.” dedi. Hoş, projenin Anıtlar Kurulu onayının ardından 2-3 ay içinde yapımına başlanacağını da sözlerine ekledi.

 

Proje üzerinde görüşlerini açıklayan MHP Grup Başkan Vekili Davut Çakır, gösterilen projedeki gibi yeşilin hâkim olduğu bir proje beklediklerini belirtirken, CHP’li Meclis Üyesi Turgay Şahin de “Proje yapılırken orada yaşayanlardan da fikir alınsaydı daha iyi olurdu.” uyarısı yaptı.


Karadeniz'den Günebakış


Geri Dön