01 / 05 / 2024

Trabzon Pazarkapı ve Çömlekçi'de dönüşüm hızlandı!

Trabzon Pazarkapı ve Çömlekçi'de dönüşüm hızlandı!

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi Mayıs ayı ilk toplantısını Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu başkanlığında gerçekleştirdi. Pazarkapı ve Çömlekçi Kentsel Dönüşümleri hakkında bilgi verdi.



Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi Mayıs ayı ilk toplantısını Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu başkanlığında gerçekleştirdi. Başkan Gümrükçüoğlu, meclisin açılışında yaptığı konuşmada Pazarkapı ve Çömklekçi Kentsel Dönüşümleri hakkında bilgi verdi. 


PAZARKAPI'DA YIKIMLARA BAŞLANDI 


TOKİ'nin ortaklaşa yürüttükleri Pazarkapı Kentsel Dönüşüm Projesi'nde yıkımlara başlandığını kaydeden Başkan Gümrükçüoğlu, "Aynı zamanda Zağnos Vadisi 4. etabı olan ve Kahramanmaraş Caddesi ile Devlet Sahil Yolu arasını kapsayan Pazarkapı Kentsel Dönüşümü'nde 102 bina yıkılacak. Bugüne kadar 78 bina sahibi ile anlaşma sağlanırken, hak sahiplerine yaklaşık 44 milyon 804 bin TL para ödendi. Büyükşehir Belediye yıkım ekipleri yıkımlara Kahramanmaraş Caddesi üzerindeki binalardan başlarken, geriye kalan binaların kamulaştırılması için süreç devam ediyor." ifadelerini kullandı. 


Pazarkapı kentsel dönüşüm ilave alanında kamulaştırma çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Başkan Gümrükçüoğlu, "Pazarkapı Kentsel Dönüşümüne sonradan ilave edilen 10 bin metrekare alanda da kamulaştırma çalışmaları devam ediyor. 41 binanın yıkılarak dönüşüme tabi tutulacağı ilave kentsel dönüşüm alanında yapılan görüşmeler sonucu anlaşma sağlanan hak sahiplerine yaklaşık 3 milyon TL ödeme yapıldı. İlave alanda kamulaştırmalar sürerken, anlaşma sağlanamayan parsellerde ise mahkeme süreci devam ediyor." ifadelerini kullandı. 


ÇÖMLEKÇİ'DE YIKIMLAR HIZ KAZANDI


TOKİ ile birlikte yürütülen Çömlekçi Kentsel Dönüşümü'nde kamulaştırılan binaların yıkımlarının sürdüğünü kaydeden Başkan Gümrükçüoğlu, "123 binanın kamulaştırılarak yıkılacağı Çömlekçi birinci etap kentsel dönüşüm alanında 117 binanın kamulaştırma işlemleri tamamlandı. Alanda geri kalan 6 binanın kamulaştırılması için de gerek mahkeme süreci gerekse ikili görüşmeler devam ediyor. Bugünde kadar 72 milyon TL kamulaştırma ücreti ödenen alanda kamulaştırılan binaların 28'i bundan önce gerçekleştirilen çalışmalarla yıkılmıştı. 


Alanda 15 binanın daha yıkım çalışmaları tamamlandı. Böylece Çömlekçi'de yıkılan bina sayısı 43'e ulaştı." ifadelerini kullandı. Meclisin açılışında üyelerin sorularını da cevaplandıran Başkan Gümrükçüoğlu, Çömlekçi Kavşağında meydana gelen trafik sıkışıklığı ile ilgili herhangi bir çalışmanın yapılıp yapılmadığı sorusu üzerine yaptıklan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Başkan Gümrükçüoğlu, Değirmendere Kavşağı, Tanjant yolundan Değirmendere'ye katılımının sağlanması ve Çömlekçi kavşakları ile ilgili projelerin bir bütün olarak ele alındığını ifade ederek, kavşak düzenlemeleri için uzunca bir süredir üzerinde çalıştıkları imar düzenlemelerinin Büyükşehir Belediyesinin bu ay ki meclis gündemine getirildiğini söyledi. Başkan Gümrükçüoğlu. 


"Çömlekçi Kavşağının düzenlenmesi çalışmaları uzunca bir süredir devam etmektedir. 

Karayolları Genel Müdürlüğü ile ve Karayolları Bölge Müdürlüğü ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yavuz Selim Bulvarı yani Tanjant yolundan Değirmendere'ye katılımın da ilave edilerek ve hatta Kanuni Bulvarfnııı geldiği zaman Sezai Uzay hattı boyunca devam ederek, Sülüklü Mezarlığı bölgesinden Değirmendere Kavşağının düzenlenmesi dâhil olmak üzere oradan da sahil yoluna ulaşıp, liman hattının tümünün düzenlenmesi çalışmalarımız sürüyor. Çömlekçi Kavşağının da büyük proje içerisinde yerini alarak düzenlenip trafiğin sıkışmaması için çalışmaları yürütüyoruz. Bu kavşakların imar planlarının yapılmasını meclisimizin gündemine getirdik. Ondan sonraki aşama ise Karayollan yatırımlarına aldırılması. Bu düzenlemeler yeniden yapılacak olursa zaten Çömlekçi Kavşağı'nın fonksiyonu karşılanmış olacağından Çömlekçi Kavşağı kapanacak ve sorun da ortadan kalkacak. Bu anlamda imar düzenlemeleri ve çözüm alternatifleri üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz." ifadelerini kullandı. 


Karadeniz'den Günebakış


Geri Dön