27 / 04 / 2024

Trabzon Sürmene’deki Ruhban Okulu onarılacak!

Trabzon Sürmene’deki Ruhban Okulu onarılacak!

TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvuran bir vatandaş, Trabzon Sürmene'de yer alan Ruhban Okulu’nun onarılıp tekrar kullanıma açılmasını talep etti. Sürmene'deki Ruhban Okulu’nun turizme kazandırılması kararı çıktı...



Trabzon Sürmene’de yer alan Ruhban Okulu orjinaline sadık kalınarak yapılacak restorasyondan sonra turizme kazandırılacak. Milliyet’in ulaştığı belgelere göre, Trabzon Sürmene Dirlik (Cida) köyünde yer alan Ruhban Okulu burada yaşayan Rum teba tarafından inşa ettirildi. Sonraki dönemlerde ise ilkokul ve lojman olarak kullanıldı. Fakat uzun zamandır kullanılmayıp atıl ve metruk durumda bırakılarak kaderine terk edildi. Ayrıca aynı köyde sonradan camiye dönüştürülen kilisenin de benzer biçimde harap durumda olduğu belirtildi.

TBMM’ye başvurdu

TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvuru yapan bir vatandaş, Trabzon Sürmene’de yer alan eski Ruhban Okulu ve köy kilisesinin kötü durumda olduğunu, onarılıp tekrar kullanıma açılmasını istedi. Komisyon, başvuruyu işleme aldı ve bu durumu Trabzon Valiliği’ne iletti. Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Müze Müdürlüğü
ve Trabzon Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu durum tespiti için düğmeye bastı.

Trabzon Müze Müdürlüğü bir uzman ekip görevlendirerek yapılara ilişkin rapor hazırlanması için talimat verdi. 7 Şubat 2020 tarihli uzman raporunda, Dirlik Köyü’nde yer alan mülkiyeti maliye hazinesine ait olan dikdörtgen şeklindeki iki katlı okul binasının atıl ve metruk durumda olduğu, dış duvarlarının genel durumunun iyi olmakla berabaer yer yer aşınmaların görüldüğü, çatı kiremitlerinin kırık, çatı oluklarının parçalanmış olması nedeniyle duvarlarının su çektiği, odalara su dolduğu bildirildi. Hazırlanan raporda, aynı köyde yer alan ve 1992 yılında koruma altına alınan kiliseye ilişkin de değerlendirmeler yapıldı. Kilise binasının beden duvarları, taşıyıcı sütun ve kemerleri, üst örtü sistemi ve pencere açıklıklarının genel durumunun iyi olduğu fakat kubbe üst örtüsünün yıkıldığı belirtildi. Hazırlanan raporda, Ruhban Okulu ve kilise için “Dirlik Köyü okul ve kilise binalarının tahribatlara zaman içerisinde maruz kalmaya devam edeceği de düşünüldüğünde, tahribatın büyüyeceği kuvvetle muhtemeldir” denilerek hızla restore edilmesi tavsiye edildi.

‘Turizme kazandırılsın’

Trabzon Müze Müdürlüğü yazısında, tescilli ve tarihi öneme haiz bu iki binanın tahrip olmasını engelleyici tedbirlerin ivedilikle alınarak restore edilmesini önerdi. Okul ve kilisenin fonksiyonel duruma getirilerek il turizmine kazandırılmasını isteyen Müze Müdürlüğü, alınacak tedbir, yapılacak çalışma ve projelerde yerel idarelerin de konuya dahil edilmesinin önemli ve gerekli olduğu görüşünü belirtti.

Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Sürmene'de yer alan ruhban okulu ve kilise için “Şu an boş olan okul binasının çatısının alaturka kiremit malzeme ile onarılması ve iç cephelerinin boyanması uygun bulunmuştur” kararını aldı.


Geri Dön