29 / 04 / 2024

Trabzon'a olimpiyatlar için 510 milyon liralık tesis yapıldı!

Trabzon'a olimpiyatlar için 510 milyon liralık tesis yapıldı!

Türkiye, adında olimpiyat olan ilk spor organizasyonundan alnının akıyla çıktı. Hükümetin 510 milyon liralık yatırımıyla büyük tesislere sahip olan Trabzon, 11. Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları'nın gerçek galibiydi



Türkiye, adında olimpiyat olan ilk spor organizasyonundan alnının akıyla çıktı. Hükümetin 510 milyon liralık yatırımıyla büyük tesislere sahip olan Trabzon, 11. Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları'nın gerçek galibiydi. Kusursuz şölen, ileriye dönük kazanımlar da sağladı.Trabzon'da düzenlenen 11. Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları (EYOF), açılışı gibi muhteşem bir kapanış töreniyle sona erdi. 2007 yılında Karadeniz Oyunları'nın gerçekleştiği Trabzon'da, 4 sene sonra büyük bir şölene daha imza atıldı. Universiad'ların yaz ve kış olmak üzere ikisine ev sahipliği yapan Türkiye, adında olimpiyat olan EYOF'la, İstanbul 2020 adaylığı sürecinde önemli bir referans elde etti.

Uluslararası Olimpiyat Komiteleri Başkanı Jacgues Rogge tarafından Avrupalı gençlerin dostluk, kardeşlik, fair-play, hoşgörü ve barış ruhuyla bir araya gelmeleri amacıyla gerçekleştirilen Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları'nın 11'incisinde, 49 ülkeden 14-17 yaş grubundaki yaklaşık 2 bin 500 sporcu madalya için ter döktü. 24-29 Temmuz tarihleri arasında basketbol, hentbol, voleybol, atletizm, bisiklet, judo, tenis, yüzme ve jimnastik olmak üzere 9 branşta verilen mücadelelerde Türkiye 2 altın ve 7 bronz madalya aldı. Rusya 21 altın, 17 gümüş, 16 bronzla ilk sıraya yerleşti. Zirvenin asıl sahibi ise Trabzon'du. Kent, 11. Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları'nda göz kamaştıran, görkemli, son derece coşkulu ve Karadeniz insanının yüreğindeki insan sevgisini yansıtan bir misafirperverlik örneği sergiledi. Tam bir hafta boyunca 49 ülkenin bayraklarını temsil edenlerin evrensel barış mesajları, dünyayı, Türkiye'yi, insanlığı ve Trabzon'u kuşattı.

Koordinatörlüğünü Nihat Doker'in üstlendiği oyunların başlamasına az bir süre cuma hutbesine konu edilmesi de olayın farklı bir boyutunu ortaya koydu. Merkezle ilçelerdeki camilerde okunan hutbede, İslam dininin yardımlaşma ve dayanışmayı emrettiği belirtilerek, "Misafirlerimize iyi davranmak da bu anlayış ve inancın neticesidir. Misafirlerimize kapımızı ve gönlümüzü açmak, onlara dinimizin, kültürümüzün, insanlığımızın güzelliklerini göstermek, milli ve dini görevimizdir." denildi. İşin turizm ayağında da sevindirici gelişmeler yaşandı. Sümela Manastırı ve Ayasofya Müzesi gibi kültür varlıklarıyla dünyanın sayılı şehirlerinden olan Trabzon'da oteller yüzde 100 doluluk oranına ulaştı. 49 ülkeden 4 bin dolayında sporcu, yönetici ve aile, sadece sportif faaliyetlere yönelmedi, Trabzon'un kültürel ve doğal güzelliklerine yakından tanıklık etti.

11. Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları, 9 Aralık 2006'daki Avrupa Olimpiyat Komiteleri Birliği (EOC) Genel Kurulu'nda 4 ülkeyle yarışarak kazanıldı. Ev sahipliği için Trabzon'a 510 milyon liralık büyük eserler kazandıran hükümet de yerinde övgüler aldı. Her geçen yıl giderek değerlenen ve ilgi duyulan sportif bir organizasyon olan oyunlar, Türkiye'nin de ufkunu genişletti. Oyunların açılışını yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sözleri dolu dolu geçen 1 haftanın özeti niteliğindeydi: "Sporun dili müzik, edebiyat ve sanat gibi evrensel bir dil. Türkiye'nin her alanda dünyayla bütünleştiği ve gücüne güç kattığı bu dönemde spor alanına yaptığımız yatırımlarla ve elde ettiğimiz başarılarla büyük onur duyuyoruz." EYOF Koordinasyon Başkanı Guido de Bondt'un konuşması da hayli anlamlıydı: "Sporcularımız ve organizasyon görevlileri, yaşam boyu sürecek dostluklar kurma imlakanları buldu."

MEHMET TUFAN/Zaman


Geri Dön