28 / 04 / 2024

Trabzon'da deprem tehdidi! Binaların hiçbiri test edilmedi!

Trabzon'da deprem tehdidi! Binaların hiçbiri test edilmedi!

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki deprem felaketinin ardından, binaların depreme dayanıklılığı gündeme geldi, ülke genelinde bina dayanıklılık testi başvuruları arttı. Ancak son dönemlerde bu talepler 90 seviyesinde düştü.



Türkiye'de 6 Şubat'ta meydana gelen ve 11 kenti sarsan depremin ardından yapı testlerine talep artmıştı. Ancak ülke genelinde talep patlaması yaşanan yapı testlerine ilgi azalırken, Trabzon’da ise kamu dışında üniversiteye kişisel hiçbir başvurunun olmadığı ortaya çıktı. 

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İnşaat Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, depremler sonrası İstanbul ilinde yapıların incelenmesi için talep patlaması olduğunu anımsattı. Ancak son dönemde bu talepler yüzde 90 seviyesinde gerilediğini söyleyen Altunışık, "Bu da depremin 1. yılına girmeden halkımızın rahat şekilde depremi unuttuğu anlamına geliyor. Trabzon’da ise kamu binaları dışında maalesef üniversitemize gelen talep sayısı sıfır" dedi.

Asrın felaketinin ardından ülke genelinde talep patlaması yaşanan yapı testlerine ilgi, başta İstanbul olmak üzere birçok kentte azaldı. Depremin hissedildiği Trabzon ilinde da kamu dışında üniversiteye kişisel hiçbir talep olmadı. Konutlarda karot testi başvuruları da düşmeye başladı.

Trabzon da deprem tehdidi! Binaların hiçbiri test edilmedi!

TALEP PATLAMASI VARDI, DEPREM UNUTULUNCA YÜZDE 90 DÜŞTÜ 

Deprem bölgesinde bilimsel araştırmalarına devam eden ve KTÜ ‘Yapı Sağlığı İzleme Laboratuvarı’nda yapıların dayanıklılık testlerini inceleten Prof. Dr. Altunışık, "Türkiye Deprem Yönetmeliği’nin ilgili bölümünde binaların performans analizinin yapılıp depreme hazır olup olmadığının belirlenmesi gerekiyor" dedi.

6 Şubat depremlerinden sonra özellikle ülkede depremin beklendiği önemli yerlerden olan İstanbul’da binaları depreme hazırlama konusunda kamu binaları ve konutların incelenmesi için talep patlaması olduğunu söyleyen Altunışık, fakat depremin ilk başladığı günden bugüne kadar taleplerin yüzde 90 seviyesinde düştüğünün Bu da halkın rahat şekilde depremi unuttuğu anlamına geldiğini belirtti. Altunışık, "Trabzon’da ise maalesef üniversitemize gelen talep sayısı sıfır" şeklinde konuştu.

Trabzon da deprem tehdidi! Binaların hiçbiri test edilmedi!

OLASI DEPREMLERDE TRABZON DA RİSK ALTINDA 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na iletilen talep kapsamında kamu binalarını incelediklerini söyleyen Prof. Dr. Altunışık, birçok kamu binasını değerlendirmeye başladıklarını söyledi. Ama özel olarak halkın oturduğu binalarda apartman yönetmeliği veya kişinin talebi üzerine inceleme yaptığımız bina sayısı şu ana kadar maalesef sıfır diye ifade eden Prof. Dr. Altunışık, "Bunun hızlı şekilde başlanıp devam etmesi ve desteklenmesi gerekiyor. Yoksa olası bir Bingöl, Erzincan depreminde Trabzon da önemli risk altında" diye konuştu.

Trabzon'da korozyona uğramış binaların riskli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Altunışık, "1992 yılında Erzincan depremini biz Trabzon’da yaşadık. Erzincan’da gerçekleşebilecek bir depremde Trabzon’un etkilenmemesinin iddialı bir cümle olacağını düşünüyorum. Genellikle bodrum katı olan nemli bölgelerde, dolgu zemin üzerine inşa edilen binalarda, korozyona uğramış binalarda bu tehlikenin çok daha fazla olacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Trabzon da deprem tehdidi! Binaların hiçbiri test edilmedi!

‘TÜM YAPI STOKUNU DEPREME HAZIR HALE GETİRMELİYİZ’ 

Türkiye’deki bütün yapı stokunun olası depreme hazır hale getirilmesi gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Altunışık, “Trabzon ister istemez diğer bölgelere göre depremin daha az konuşulduğu kentlerden bir tanesi ama herhangi bir anda Türkiye’nin herhangi bir bölgesinde insanların can ve mal kaybına sebep olabilecek bir depremin oluşmasını bekleyebiliriz. ‘Orası güvenli, burası değil’ gibi demek artık Türkiye için çok geç kalınmış cümleler. Hep beraber Türkiye’deki tüm yapı stokunu olası bir depreme hazır hale getirmeliyiz" dedi. 

Samsun Bafra'ya orta ölçekli sanayi sitesi müjdesi!

ÖTV düzenlemesinin ardından elektrikli otomobillere 500 bin TL indirim! Sıfır elektrikli araç alacaklara müjde! 

TOKİ Aksaray projesi için beklenen tarih geldi! 94 konutluk yeni proje bugün ihaleye çıkıyor!


Geri Dön