05 / 05 / 2024

Trabzon'da kalkınmanın anahtarı turizm!

Trabzon'da kalkınmanın anahtarı turizm!

Vali Öz 'Trabzonspor'un maçlarını oynayacağı UEFA standartlarında 41 bin 500 kişilik stadyum, Kamp Eğitim Merkezi, Spor Müdürlüğü binası, 2 adet doğal cim saha ve 5 adet suni cim sahanın yapılacağı kompleks 2015 yılının mayıs ayında bitecek' dedi...



Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon'un turizm çeşitliliğini Spor altyapısına destek Akyazı Projesi'nin Trabzon'un ve bölgenin özlemle beklediği ve yıllarca konuşulan bir proje olduğunu söylediğini belirten Vali Öz "Trabzonspor'un maçlarını oynayacağı UEFA standartlarında 41 bin 500 kişilik stadyum, Kamp Eğitim Merkezi, İl Gendik Spor Müdürlüğü binası, 2 adet doğal cim saha ve 5 adet suni cim sahanın yapılacağı kompleks 2015 yılının mayıs ayında bitecek.. 800 dönümlük alanda 41 bin 500 kişilik bir stadyum, kamp eğitim merkezi, acık spor sahaları, cim ve sentetik sahalar ve gençlik spor hizmet binası ile beraber burası Trabzon'a başarılı sporcular yetiştirmek için Trabzon'un var olan spor altyapısını daha da güçlendirecek bir altyapı oluşturuyor." Yaşanabilir kentler kategorisinde 4. sırada Trabzon her yönüyle marka kent olmuş ve tarihin en eski dönemlerinden bu yana önemini sürdürmüs bir merkezdir. Liman kenti olma özelliğinin yanı sıra İpek Yolu'nun başlangıç noktasında bulunması Trabzon'u her dönemde önemli kılmıştır. Dünyaca ünlü gezgin Evliya Celebi'nin ziyaret ettiği Trabzon, yüzyıllar boyunca bütün dünyanın ilgisini çekmiştir. 

Trabzon, tarihinde pek cok medeniyetleri barındıran, sürekli gelişen şehircilik anlayışı ve uygulamalarının yanı sıra, yüksek kültür ve sanat düzeyi, sosyal yasam seçenekleriyle ülkemizin yaşanılabilir kentlerindendir. Bağımsız verilere dayanarak yaptığı araştırma sonucunda da ilimiz Türkiye'nin en yaşanabilir 4 ili arasında yer alan örnek bir kenttir. 

Trabzon'da yönetim anlayışının stratejik hedeflerin belirlendiği, bu hedefler doğrultusunda faaliyet ve projelerin yürütüldüğü bir sisteme dayandığını belirten Vali Abdil Celil Öz, Trabzon'un bütün olarak ticarette sanayide, kırsal kalkınmada, eğitim kenti,spor kenti olmada belirli hedefleri ve çalışmaları olduğunu söyledi. Vali Öz, "Özellikle son yıllarda hem bölgemizde hem Trabzon'da giderek yükselen sektör Türkiye genelinde de olduğu gibi turizm sektörüdür. Bizde turizmin başlangıç noktası yeni trende uygun olarak alternatif turizm alanı dediğimiz, kültür turizmi, doğa turizmi yayla turizmi ve kıs turizmi konusunda daha fazla pay alma niyeti ve hedefindeyiz" dedi. 

artırmak konusunda önemli çalışmalar yapıldığını belirterek, "Hem mevsimler olarak hem de destinasyon ve türleri artırarak, turizmi kalkınmanın anahtarı haline getirmek istiyoruz" diye konuştu. 

> MEVSİMSEL avantajları, doğa, kültür ve tarihi mekanları ile Türkiye'nin alternatif turizmi açısından en zengin illerinden olan Trabzon, bu özelliklerini ekonomik kalkmmaya kaldıraç olarak kullanmak istiyor. Turizmin çeşitlendirilmesi ve altyapının geliştirilmesi konusunda çalışmalar yapan Trabzon Valisi abdil Celil Öz, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekecek destinasyonlar ve çekim türlerinin artıracak tedbirler üzerinde durduklarını belirtti. Gazetemize turizmin geliştirilmesi konusunda açıklamalarda bulunan Vali Öz, yapılan çalışmaları şöyle aktardı: "Trabzon'un bütün ülkemizde olduğu gibi son yıllarda başta kültür turizmi, yayla turizmi, inanç turizmi, doğa turizmi gibi alanlarda hızlı bir gelişim olduğunu görmekteyiz. Bu anlamda hem iç turizmde bir hareketlenme var hem de dışarıdan gelen ziyaretçilerimizde yoğun bir ilgi var. 

Ziyaretçi sayısı 2.5 milyon Trabzon bu değişimden en iyi yararlanan illerimizden birisi. Geçen yılki rakamlarla ziyaretçi sayımız 2,5 milyonu aşmış durumda. Bu yıl 3 milyonu aşmayı hedefliyoruz. Ve göstergeler o yönde bize ipucu veriyor. 

Ancak bununla beraber turizmin hem mevsim olarak 12 aya yayılması hem de mekânsal anlamda 1-2 destinasyon dışında bütün Trabzon'u içine alacak bir şekilde yayılması ve çeşitlendirilmesi, doğa turizmi, inanç turizmi, kültür turizmi ve yayla turizmi açısından çeşitlendirilmesi, konusunda çalışmalar var. 

Tarihi doku ve kültür Özellikle turizmin biraz da Trabzon şehir merkezinde var olan tarihi dokumuzu, kültürel değerlerimizi ve yöresel el sanatlannı kapsayacak şekilde Trabzon'un içerisinde mekan olarak yaygınlaştırılması için hem koruma imar planı hazırlanmış ve restorasyon projesi hazırlanmış yerlerimiz ve mekanlanmız var. Buralarda var olan çalışmaları hızlandırarak, yenileyerek ve fonksiyon vererek kültür varlıklanmızı turizm hizmetinde kullanmak için var olan potansiyelimizi değerlendirerek yöresel el sanatlanna ve Trabzon ürünlerini gelen ziyaretçilerle buluşturmak için çeşitli mekanlarda düzenlemeler devam ediyor. İnşallah yeni çalışmalarla bunu biraz daha zenginleştirmek istiyomz. 

Yeni hotel inşaatları Tabii turizmden bahsedince hizmet sektörüne de mutlaka değinmek gerekiyor. Hem bu konaklama alanında hem de diğer hizmet sektörlerinde restaurant, pastane, kafeterya gibi hizmet sektörlerinde Trabzon'da önemli dönüşüm ve değişim var. Yeni 4 yıldızlı 5 yıldızlı otel inşaatlan devam ediyor, yeni hizmet sektörlerinde açılımlar var. Dolayısıyla turizmin gelişmesine yönelik paralel gelişmeler var. 

Yeşil yol projesi Son dönemde bölgemizdeki önemKırsal kalkınmayı destekliyoruz TRABZON açısından önemli olan bir hususta kırsal kalkınma anlamında tarım ve hayvancılığın ve bölgenin iklim ve toprak yapısına uygun yeni katma değeri birim alandan verimi yüksek ürünlerin geliştirilmesi konusunda ve var olan hayvancılığın daha profesyonel halde ve üretimi artırıcı şekilde geliştirilmesine ihtiyaç var. Son yıllarda il genelinde üretimi hızla artan Maviyemiş meyvesi üretimine yönelik Orman Bölge Müdürlüğümüz, Tanm Î1 Müdürlüğümüz ve diğer kurumlarımızla beraber yoğun bir çalışma gerçekleştiriyoruz. 

Amacımız bu ürünü vatandaşlanmızm doğal ortamdan toplayıp işlemesi ve ambalajlayıp paketleyerek satışa sunmasıdır. Böylece ekolojik olarak doğaya uygun kırsal kalkınmanın temeli atılmış olacak. 

Organize sanayi bölgeleri Kamulaştırılması devam eden Vakfıkebir ,Beşikdüzü ve Akçaabat organize sanayi bölgelerinin sorunlarım çözerek inşallah kısa zamanda yatmma hazır hale getirmek için çalışmamız gerekiyor. Tabi Trabzon'un en önemli potansiyellerinden birisi de dış ticaret ve limanın ihracat kapısı olarak işler halde tutulması ve bu potansiyelin geliştirilmesi konusunda gerek ticaret odamız gerek ihracatçı birliklerimiz ve diğer kurumlarla çalışmalanmız sürüyor. 

li yatırım çalışmalarından birisi olan Yeşil Yol projesi yaylalarımızın ulaşıma hem de turizme açılması ile ilgili Kalkınma Bakanlığımızın desteği ile uygulanan bir proje kapsamındadır. 

İlimizde de bunu bazı bölgelerde beton bazı bölgelerde kısmen asfalt, bazı bölgelerde ise taş parke döşemek suretiyle ulaşım alt yapısını giderme konusunda çalışmalarımız var. Önümüzdeki süreçte Kalkınma Bakanlığımızın desteği ile önceli olarak bu güzergâhlar olmak üzere yeşil yol bölgesinde turizm alt yapısını ve turizm işletmelerini geliştirmeye yönelik bir teklif çağrısı çıkma hazırlığı olacaktır. O bölgede bulunan yatırımcılarımızın hazırlıklı olmasında fayda var. 

Alacahan'da restorasyon Nitekim bu çalışmalar çerçevesinde 17.yüzyıldan kalma Alacahan'm restorasyonunun ikinci aşaması yapılacaktır. . Özellikle kültür turizmi için gelen insanlarımızın hem tarihi mekanı yaşamalarını hem de Trabzon'umuzun Bakırcılar Çarşısı'ndan geleneksel telkârisini, bakırını ve Keşan1'mm alınmasını sağlayacaktır. 

Hem tarihi mekanları ihya edeceğiz hem de insanların arzu ettikleri tarihi havayı koklamasına imkan sağlamış olacağız. Yine Sürmene'deki Memişağa Konağı'mn Yakup Ağa Konağı restorasyonunu gerçekleştirdik.. Böylece hem tarihi mekanlarımızı koruyoruz hem de medeni değerlerimizin ortaya çıkmasını sağlıyoruz. 

Eğitim kenti i kimliği güclenecek : TRABZON bütün alanlarda bir : kültür, sanat ve ticaret kenti oli manın yanında aynı zamanda da j bir eğitim kenti olma yolunda id: dialı bir şehir. Eğitim kenti kimli: ğini güçlendiren Karadeniz Tekj nik Üniversite'miz Türkiye'nin i  Ankara  ve İstanbul dışında ilk ku: rulan üniversitesi olarak önemli bir görev ifa ediyor. Karadeniz i Teknik Üniversitesi'nin 55 bine i yakın öğrencisinin yanında Avj rasya Üniversitemiz 2 bin 500'ü i asan öğrencisiyle 150'ye yakla: san akademik kadrosuyla gelej çekte Trabzon'un eğitim kenti ol: masında önemli rol oynayacaktır.. 


Star


Geri Dön