05 / 07 / 2024

Trabzon'da vergisini ödemeyenlerin tapularına haciz!

Trabzon'da vergisini ödemeyenlerin tapularına haciz!

Trabzon Ortahisar Belediyesi tarafından paylaşılan verilere göre, uyarılara rağmen emlak vergisini ödememekte direnen vatandaşların tapularına, tapuda haciz koyuldu.



Trabzon’un en büyük ilçesi olan Ortahisar’da, Emlak Vergisini ödememek için direnen vatandaşların tapularına haciz koyuldu. 

61 Saat Gazetesi'nde yer alan habere göre, Ortahisar Belediye Meclisi'nde yeni yılın ilk toplantısı gerçekleşti. İYİ Partili Üye Davut Çakıroğlu, Ortahisar Belediyesinde Emlak Vergisi ödemeyen vatandaşların, tapularına, tapuda haciz koyulduğunu gündeme getirdi.

Davut Çakıroğlu, Ortahisar Belediyesinde Emlak Vergisi ödemeyen vatandaşların, tapularına, tapuda haciz koyuluyor.  Ben şöyle biliyorum. Bir vatandaş gayri menkulünü satmaya niyetlendiğinde veya bunun pazarını bulduğunda satışını gerçekleştirmek için ilgili belediyeden emlak değeri almak zorunda. Bu emlak istendiği talep edildiğinde şahsın vatandaşın belediyeye borcu varsa önce o borç ödetiliyor ondan sonra o belge veriliyor. Doğru olan da budur. Bunun haricinde tapuya haciz koyuluyor diye şikayetler var. Tapuya haciz koyulmasında icra yoluyla vatandaşın mülkünün satışa çıkarılması mı amaçlanıyor yoksa farklı bir amaç mı var?  Burada amaç caydırıcılıksa zaten belediye emlak değeri vermemekle bunu kullanıyor, bana göre tapuya bildirilen haciz işlemi, bildirilirken bir mesai, saat, emlak değerini almaya geldiğinde ödemeyi yaptığında kaldırılması için ayrı bir mesai o da ayrı bir ücret” diye konuştu. 

Konuyla ilgili meclis üyelerine bilgi veren Mali Hizmetler Şube Müdürü Atilla Ayyıldız ise, “1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunda, değer isteyen vatandaşımıza değer vermemek gibi bir zorlayıcı kanun maddesi yok. Bizde buna önlem olarak tapulara yazıyoruz, haciz koyuyoruz. Borcunu orada devir yapamadığı sürece gelip borcunu ödüyor. Biz ceberrut davranıp da vatandaşa senin borcun var, biz sana değer vermiyoruz diyemeyiz. Çünkü yasada böyle bir açıklık yok. Bunun için tapuda haciz işlemini yapıyoruz. Gerekli sürede vatandaş gelip borcunu ödemiyorsa tapu kayıtlarına şerh koyuyoruz” açıklamasında bulundu.

Başkan Ahmet Metin Genç ise şu ifadeleri kullandı: “Yasal bir işlem. Ancak o yasal işlemden önce şöyle bir işlem yapıyorum. Biliyorsunuz belediyenin en önemli gelir kalemlerinden bir tanesi Emlak Vergileri. Mayıs ve Kasım ayında 2 taksit halinde tahsil ettiğimiz vergiler.  Bir defa şehrimizin değişik noktalarına pankart olarak hatırlatmak babından asıyoruz. Yine kısa mesaj sistemiyle mesaj gönderiyoruz. Buna rağmen bazı mükelleflere de bizzat hukuki işlem başlatılacağını bizzat belediye başkanı olarak kendi imzamla bu borcunu zamanında ödeyenlere göstereceği saygının ve belediyenin hizmetinin gereğini düşünmek üzere o hassasiyetle ıslak imzalı yazı da gönderiyoruz. Buna rağmen ödemeyene hukuki işlem başlatıyoruz. Derdimiz mutlak suretle icrayla vs.. uğraşıp vatandaşın borcunu ödemesi değil. Ama bir şeye de icibar etmek lazım. Onun için yasal olan bir yol o. Ve o işlemden sonra da yine biz aynı şekilde belediyede tapu işlemi yapmaya geldiğinde vatandaşa ödemesini yapıyor belgesini veriyoruz.”


Geri Dön