30 / 04 / 2024

Trabzon'daki eski Tekel Fabrikası hem otel hem fabrika olacak!

Trabzon'daki eski Tekel Fabrikası hem otel hem fabrika olacak!

Herry Tekstil Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Selami Sarı, memleketi Trabzon 'da önemli bir girişime imza attı. Bugün Türkiye 'de 75, yurtdışında 12 mağazaya ulaşan Sarı, eski Tekel Tütün Fabrikası 'nda ilginç bir proje gerçekleştiriyor



22 yıllığına kiraladığı Akçaabat 'taki binanın önünü otel, arkasını fabrika olarak yeniden inşa eden Sarı, oteli yaz aylarında faaliyete geçirmeyi planlıyor. Binanın fabrika bölümü ise 1 Aralık 2010 tarihi itariyle üretim sürecine başlamış durumda.

İstihdamın yüzde 75 'i kadın

Selami Sarı, Trabzon 'un turizm ve istihdam sorununu tek projeyle çözümleyen çalışmasının fabrika bölümünde Karadeniz kadınına iş fırsatı yarattıklarının altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“şžu anda fabrikada eğitime tabii tutulan 400 kişi çalışıyor. Bunun yüzde 75 'i kadın. Önümüzdeki yıl da iki eğitim dönemiyle toplam çalışan sayısı 500 'e ulaşacak. Bölgede, geçimini daha önce çay toplayarak sağlayan ve sürekli bir işe sahip olmak isteyen ya da ev hanımı olan kadınların oranı çok yüksek. İşsizliğin ciddi boyutlarda yaşandığı bölgede iş bulamadığı için çalışamayan, lise ve meslek yüksekokulu mezunu gençler de üretimde yer alıyor. ”

Selami Sarı 'nın hayat verdiği fabrikada yıllık 400 bin adetlik üretim hedefi belirlendi.

çalışanlardan destek

Ceket, pantolon, gömlek ve abiye kıyafetlerinin üretileceği 4 bin metrekarelik fabrikanın kurulmasında mağaza çalışanlarının da anlamlı bir katkısı bulunuyor. Proje fikrini önce mağaza çalışanlarıyla paylaşıp bölgede istihdam sağlayacak bu yatırıma katkıda bulunmak için onlardan her gün bir ürün fazla satış sözü alan Sarı, mağaza ekiplerinin yüksek motivasyonu ile satışların arttığını vurguladı.

HAYVANCILIK YAPILACAK

Otelfabrika, aynı zamanda bölgede hayvansal ürünlerle ilgili bir üretim kooperatifi fonksiyonunu yerine getirecek. Üreticinin et ve süt ürünleri toplanarak Herry 'nin soğuk hava depolu TIR 'ları ile her hafta satış için İstanbul 'a taşınacak. Otelfabrika, aynı zamanda bölgede hayvansal ürünlerle ilgili bir üretim kooperatifi fonksiyonunu yerine getirecek. Üreticinin et ve süt ürünleri toplanarak Herry 'nin soğuk hava depolu TIR 'ları ile her hafta satış için İstanbul 'a taşınacak.   Otelfabrika, aynı zamanda bölgede hayvansal ürünlerle ilgili bir üretim kooperatifi fonksiyonunu yerine getirecek. Üreticinin et ve süt ürünleri toplanarak Herry 'nin soğuk hava depolu TIR 'ları ile her hafta satış için İstanbul 'a taşınacak.

50 mağazaya ulaşacak

Tekstil ve konfeksiyon sektöründe Sun Tekstil, Ekoten Tekstil ve JK Mağazacılık olmak üzere üç şirketle yer alan Sun Holding, 2010 yılındaki başarısını bu yıla da yansıtmaya kararlı görünüyor. 2010 'da Sun Tekstil 'de yüzde 70 'e yakın, Ekoten 'de yüzde 20 'ye yakın   büyüme gerçekleştiren holding hem yurtdışında hem yurtiçinde mağaza sayısını artırarak 50 'ye yükseltmeyi planlıyor.

Geçen yılı 150 milyon dolarlık ciroyla kapattıklarını belirten Sun Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, 2011 'de bu rakamı daha da artırmayı planladıklarını açıklarken, bir diğer büyüme planlarının ise mağazalar üzerine kurulu olduğunu ifade etti. şžu anda bir kısmı yurtdışında toplam 40 mağazayla tüketiciyle buluştuklarını belirten Ünlütürk, yıl sonunda bu rakamı 50 'ye taşımayı planladıklarını kaydetti.

‘Rusya 'da bağlantı kuruyoruz '

Planladıkları mağazaların bir kısmının yurtdışında olacağını vurgulayan Ünlütürk,   “Bazı lokasyonlarda mağazalar açacağız, bazılarına ise bayilikler vereceğiz. Özellikle Ukrayna pazarında yakaladığımız başarıyı daha da üst seviyeye çıkarmak istiyoruz. Yurtdışı girişimlerimiz için görüştüğümüz başka ülkeler de var. Başta Rusya olmak üzere komşu ülkelerde yeni bağlantılar kuruyoruz. şžu anda Ukrayna 'da bir showroom ve altı mağazamızla faaliyet gösteriyoruz. Kıbrıs 'ta da dört mağazamız var ”   diye konuştu.
 
Dünya markalarına üretim yapıyor

1997 yılında Sun Holding 'in yarattığı Jimmy Key markası, piyasada daha çok örme ve dokuma kumaştan günlük ve spor ürünlerle anılıyor. Holdingin geçtiğimiz yıl eriştiği 60 milyon euro 'luk ihracat seviyesinde üretim yaptığı dünya markalarının önemli bir yeri bulunuyor.

Bunlar arasında Zara, Diesel, Marks & Spencer, Armani, H&M ve Next   gibi isimler yer alıyor. Holdingin çalıştığı ülkeler ise İngiltere, İtalya, İsveç, İsviçre, İspanya, Almanya, Hollanda, Yunanistan ve Fransa 'dan oluşuyor.
Milliyet/Eylem TÜRK


Geri Dön