02 / 05 / 2024

Trakya Birlik Entegre Tesisleri Rafine Ünitesi hizmete açıldı!

Trakya Birlik Entegre Tesisleri Rafine Ünitesi hizmete açıldı!

Trakya Birlik Tekirdağ Entegre Tesisleri Rafine Ünitesi, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı' nın da katıldığı tören ile hizmete açıldı...




Trakya Birlik Tekirdağ Entegre Tesisleri Rafine Ünitesi, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın da katıldığı törenle hizmete açıldı.


Sağlık Bakanı Müezzinoğlu törende yaptığı konuşmada, ''Hükümet olarak hep üreticimizin yanında olmak, sıkıntısını paylaşabilmek gayreti içinde olduk'' dedi.


Trakya'nın verimli topraklara sahip olduğunu, sağlıklı stratejiler belirlenirse Trakya çiftçisinin çok farklı kazanımlar elde edeceğini belirten Müezzinoğlu, dünyada artık sağlıklı beslenmenin ön plana çıktığını vurgulayarak, ''Ayçiçek, buğday, çeltik, bunlar temel gıda maddeleri. Biliyorsunuz artık dünya sağlıklı ve doğal beslenmeden bahsediyor. Bu bölge de doğal zenginliklerin ve toprağın bereketli olduğu bir yer. İnanıyorum ki bu bölge insanının girişimcilik ruhu, dünyayı iyi okuyabilen, iyi analiz edebilen, dünya piyasalarını takip edebilen, verimliliği de ön plana alan bir anlayışla, gelecek dönemlerde stratejik rolünü çok daha güçlü hale getirecektir'' dedi.


Trakya Birlik'in üreticilerin, kooperatiflerin ve üyelerinin saygın ve güçlü temsilcilik rolünü, gelecek süreçte daha güçlü hale taşıyacağına inandığını ifade eden Bakan Müezzinoğlu, birlik ve beraberlik içerisinde çalışarak, bölgenin zenginliklerini, önce bölge insanına daha sonra da tüm ülkeye kazandıracaklarını söyledi.


Tarımın farklı dinamikleri olduğunu ve zaman zamanda dünya piyasalarından ciddi şekilde etkilendiğini vurgulayan Müezzinoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:


''Zaman zaman dünya piyasalarından ciddi düzeyde etkileniyor. Bazı zamanlarda hava koşullarından ciddi düzeyde etkileniyor. Zaman zaman üretim düşüklüklerinden etkileniyor. O nedenle hükümetlerin de üreticinin zor gününde yanında olması gerektiğine inanıyorum. Hükümet olarak üreticimizin yanında olmak, sıkıntısını paylaşabilmek gayreti içinde olduk. Zaman zaman zorlandık. Geçtiğimiz yıl çeltikte, bu yıl ayçiçeğinde zorlandık. Ayçiçeğinde desteklemenin 24 kuruş olan kilogramını 30 kuruşa çıkartabildik. Daha çok üst düzeyde beklenti de olabilir. Neticede hükümet ve bütçe imkanları ile destekleri verebiliyoruz.''


 


- Çiftçilere destekleme ödemeleri yapıldı


 


Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Trakya'daki çiftçilere, yem bitkileri destekleme ödemelerinin yapıldığını, paraların üreticilerin hesabına aktarıldığını belirtti.


Yapılan destekleme ödemelerinin tüm çiftçilere hayırlı olmasını dileyen Müezzinoğlu, ''Tekirdağ'daki çiftçilerimize 4 milyon 579 bin 307 lira, Edirne' ye 4 milyon 427 bin 813 lira, Kırklareli’ne ise 6 milyon 150 bin 712 lira destekleme ödemesi yapıldı. Fark ödemleri ise Ziraat Bankası ile yapılan protokole göre üreticilerin hesaplarına 6 Şubat'tan itibaren geçecektir. Kırklareli'deki çiftçilerimize 9 milyon 405 bin 768 lira mazot, gübre ve toprak analizi desteği ödeme işlemi de şubat ayı içerisinde gerçekleştirilecektir. Ayrıca Tekirdağ'a 38 milyon, Edirne' ye 31 milyon, Kırklareli'ne de 20 milyon olarak şubat ayı içerisinde desteklemeler, hesaplarına geçecektir'' diye konuştu.


 


- ''Bu tesisler Türkiye ekonomisi bakımından önemli''


 


Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise Trakya Birlik'in bir marka olduğunu, Türk müteşebbisinin çalışma gücü ve iş kurma kapasitesini yansıtan böyle bir tesisi açmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti.


Kooperatif ve kooperatif birliklerinin böylesine bir tesisi üreticilerin hizmetine sunuyor olmasının başarının bir göstergesi olduğunu vurgulayan Bakan Yazıcı, konuşmasına şöyle devam etti:


''Daha düne kadar rutin işleri yapma konusunda sıkıntı içinde bulunan kooperatif ve kooperatif birliklerinin, bugün böylesine bir tesisi üreticilerin hizmetine sunuyor olması, başarının bir göstergesidir. Bu tesis aynı zamanda birlik ortaklarının ayçiçeği tohumu üretimi yapan üreticinin, ürettiğini satabileceği, kullanabilir bir hale gelmesini sağlayabilecek bir tesise kavuşmuş olması bakımından, üretici ortakları nezdinde güven doğuran bir sonuç ortaya koyuyor. Bu açıdan önemli. Türkiye’de 76 milyon insan tüketici durumunda. Bu tesisler tüketici açısından önemli. Sanayici, tüccar, esnaf, sanatkar mesleğimiz ne olursa olsun, sonuç itibarıyla birey olarak, aile ortamında yaşayanlar olarak, ihtiyaçlarımızı karşılarken tüketici konumundayız. Dolayısıyla bu tesisler ayçiçek yağı tüketicileri bakımından sağlıklı ortamdan temin etme imkanı sağladığı için, tüketici bakımından son derece önemli. Bu tesisler Türkiye ekonomisi bakımından önemli. Kooperatiflerimizi ve kooperatif birliklerini imkanlarımız ölçüsünde bir plan ve program çerçevesinde destekledik ve desteklemeye devam ediyoruz.''


Bakan Yazıcı, 2012 yılında 500 büyük sanayi kuruluşu arasında 77. sırada yer alan Trakya Birliği tebrik ederek çalışmalarında başarılar diledi.


Konuşmaların ardından Müezzinoğlu ile Yazıcı, Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen ve beraberindekiler tesislerin açılış kurdelesini kesti, tesislerde bir süre incelemelerde bulundu.



AA


Geri Dön