02 / 05 / 2024

Trakya'da kuraklık tehdidi, Buğday kuru toprağa ekilecek

Trakya'da kuraklık tehdidi, Buğday kuru toprağa ekilecek

Türkiye'nin en önemli hububat üreticilerinden Trakyalı üreticiler, kuraklık sebebi ile geçen sene olduğu gibi bu sene de buğday tohumlarını kuru toprağa ekim yapacak. İşte haberin ayrıntıları...



Buğdayda ekim zamanına giren Trakya çiftçisi, yağmurların yetersiz olması sebebi ile ekim öncesi toprak işleme işlerinin gerektiği gibi maalesef gerçekleştiremedi. Toprağın ekime hazır hale gelmesi için yağmur bekleyen üreticiler, yeterli yağış olmaması sebebi ile bu sene de kurak toprağa ekim yapmak için hazırlıklara başladı.

Öte yandan Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan ise sonbaharın gelmesine rağmen şehirde aşırı kuraklığın devam ettiğini söyledi. Geçen yıl da kuraklık sebebi ile buğday tohumlarının kuru toprağa ekildiğini anımsatan Şaylan, daha sonra yağışlı ve soğuk havanın etkili olmasıyla buğdayların iyi bir süreç geçirdiğini kaydetti. Şaylan; Çiftçinin tarlasını hazırlamak ve buğday ekimini yapmak için yağış beklediğini belirterek, "Buğday üreticisi olarak endişeli vaziyette bekliyoruz. Aşırı kuraklık devam ediyor. Yağmur olmadığı için de buğday ekimine başlayamadık. Buğday ekiminin çok hızlı bir şekilde yapılması gereken zamanlardan geçiyoruz. Yağması beklenen yağmurlarla birlikte biz üreticiler tarlalara girip buğday ekimine başlayacağız." diye kaydetti.

Trakya da kuraklık tehdidi, Buğday kuru toprağa ekilecek

Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı ise bu sene hiç kimsenin beklemediği bir kuraklık yaşandığını belirterek; Kuraklığın hem verimi hem de ekim sürecini etkilediğini de kaydeden Başkan Saygı, "Kuraklık ve yağışların azlığı sebebi ile ürünlerin veriminde azalmalara neden oldu. Yapılan hasattan sonra hala yağmur yağmadı. Yağmur yağmazsa ekim kuru toprağa yapılacak. İlerleyen zamanda da çiftçi yağmur yağacak mı diye bekleyecek." dedi. Saygı, kuraklığın yaşanmadığı ve üreticinin istediği rekolteyi alacağı bir sene olmasını ümit ettiklerini söyledi.

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı ise şehirde son iki senedir çok ciddi bir kuraklık yaşandığını belirterek; Maalesef olumsuz hava şartları sebebi ile tohum ekim mesaisinin çok zorlu geçtiğini belirten Arabacı; "Çok kurak bir yıl, maalesef yoğun yağışın olmadığı b,r sene oldu, toprağın altı geçen seneki gibi kış aylarındaki doyuma ulaşmadı. BU sebeble toprağın hem altı hem de üstü çok kuru kaldı. Böyle kurak dönemlerde bazı tarım aletlerini kullanarak bizler birşeyler, hazırlıklar yapmaya çalışıyoruz ama bu durum maliyeti artırıyor. Kısa sürede yağış görünmüyor bu sebeble yine kurağa ekim yapılacak." dedi.

Buğday, arpa, mısır fiyatlarında yeni hafta depremi! Borsalar bir bir duyurdu! Çiftçilere flaş haber! 

Hububat ve bakliyatta şok gelişme! Buğday, arpa, mısır fiyatları tek tek açıklandı! Çiftçiler şimdi bakın! 

 


Geri Dön