09 / 01 / 2025

Trampa yoluyla satışlarda önalım hakkı doğar mı?

Trampa yoluyla satışlarda önalım hakkı doğar mı?

Önalım hakkı, hak sahibi olunan taşınmaz malın satılması halinde onu diğer alıcılar karşısında öncelikle satın alabilme hakkı olarak biliniyor. Peki, trampa yoluyla satışlarda önalım hakkı doğar mı?



Trampa yoluyla satışlarda önalım hakkı doğar mı?

Trampa iki ayrı kişinin tapuda üzerlerine tescilli bulunan gayrimenkullerini karşılıklı olarak birbirlerine devir etmeleri işlemine deniyor.


Trampaya konu olan mallar taşınır ya da taşınmaz olabiliyor. Trampa işleminde mallar arasında eşitlik aranmıyor.  Tapu sicil müdürlüğünün trampada değerleri eşitlemek konusunda bir müdahale yetkisi bulunmuyor. 


Değerler arasında eşitlik olmadığı takdirde, aradaki fark bir miktar para ödenerek denklik sağlanabiliyor. Değerlerin eşit olmadığından bahisle akdi yapmaktan kaçınması da mümkün değil. Değer eşitliği için ödenecek bir bedel işlem sırasında peşin ödenmeyerek, ileride ödenecekse bunun için kanuni ipotek tesis edilebiliyor. Peki, trampa yoluyla satışlarda önalım hakkı doğar mı? 


Hak sahibi olunan taşınmaz malın satılması halinde onu diğer alıcılar karşısında öncelikle satın alabilme hakkına önalım hakkı deniyor.


Önalım hakkına hukuki olarak şuf'a hakkı da deniyor.  Kanuni ve akdi olmak üzere iki türlü önalım hakkı yani şuf'a hakkı bulunuyor.


Önalım hakkı sadece bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payını tamamen ve ya kısmen üçüncü kişiye satması halinde, diğer paydaşların kullandığı bir hak olarak karşımıza çıkıyor. 


Hibe ve takas hukuki işlemleri satış olmadıklarından bunlara karşı önalım hakkı kullanılmıyor. 


Tapu trampa işlemleri için neler gerekli?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön