09 / 01 / 2025

Tripoli Kongre Merkezi en iyi kamusal yapı ödülü aldı!

Tripoli Kongre Merkezi en iyi kamusal yapı ödülü aldı!

Ortadoğu"da  œYılın Mimarı seçilen  Melkan Gürsel ve Murat Tabanlıoğlu"na ait proje Libya için etkileyici bir gurur vesilesi ve   temsiliyet figürü olarak   dünya liderlerini ağırlamaya hazır



Son zamanlarda yatırımlarıyla dikkati çeken Libya"da, Kongre Merkezi 3000 kişilik kapasitesiyle kentin en çağdaş yapısı olarak, sosyal ve mimari anlamda öncü bir nitelik taşıyor. Tasarım ve inşaatı toplam 10 ay gibi çok kısa bir sürede tamamlanan yapının inşaatını yine bir Türk firması, System İnşaat   gerçekleştirdi.

Suha Özkan (Mimar, şžehir Planlamacı, Tarihçi, Teorisyen, Uluslararası Yönetici), George Katodrytis (Profesör, Sharjah Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi), Peter Disabatino (Sharjah Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı), Peter Clarke Melbourne Planlama Komitesi Başkanı, şžehir Konyesi Üyesi), Clive Hutton (Newham Borough Konseyi Rejenerasyon, Planlama ve Emlak Kurulu Yöneticisi),   Lee Sang “ Leem, Kore Mimarlar Odası Başkanı), George Miller (AIA, Amerikan Mimarlar Birliği Başkanı) gibi kent ve mimarlık platformlarında uluslararası yetkin isimlerden oluşan jüri, Tripoli Kongre Merkezi"ni en iyi proje seçtiklerini œLibya"da bulunduğu çevreye duyarlı, sürdürülebilir tasarımın zaferi vurgusuyla ilan ettiler.

Ödül Jürisi projeyi œFarklı kültürlerin buluşmalarına mekan olacak Tripoli Kongre Merkezi bulunduğu coğrafyanın ve kültürün ruhunu yansıtan güçlü   ve aynı zamanda mütevazi bir yapı olarak değerlendirildi.  

Mimarlık, tasarım, inşaat ve   yatırım dünyasından geniş bir katılımla 5 Ekim gecesi Grand Hyatt Dubai"de gerçekleşen törende ödülü Tabanlıoğlu Mimarlık adına Melkan Gürsel Tabanlıoğlu aldı.  

Melkan Gürsel Tabanlıoğlu ödülü alırken œLibya"da bir ilk olarak gerçekleştirdikleri bu projenin Libya"da hareketlenen yeni mimarlık dalgasının öncülerinden olacağını, ağaçlarla çevrili coğrafi dokusundan, renklere, bölgenin iklimine ve kültürüne kadar yapının her anlamda bulunduğu çevre ile uyumlu olmasının önemini vurguladı.

2010 yılı Cityscape Mimarlık Ödülleri"nde Tripoli Kongre Merkezi  dışında Tabanlioğlu"na ait diğer dört proje,   Astana Arena, Loft Bahçe, Istinye Residence ve Alacati Resort ise değerlendirilen yüzlerce proje arasından kendi kategorilerinde dünyanın en iyi projeleri arasında ilan edildi.

Uluslararası yarışmalarda elde ettiği başarılarla birçok ödülle onurlandırılan mimarlık ofisinin   2010 Eylül ayında sonucu ilan edilen başarıları birbiri ardına ilan ediliyor:

Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri   (International Property Awards) Arabistan Bölgesinde ise yine   Trablus Kongre Merkezi bölgesinde en iyi ilan edilirken büyük ödül için gün sayıyor.

Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri   (International Property Awards) Avrupa- Afrika-Asya Bölgesi"nde Zorlu Levent Ofis Kulesi, Istanbul Sapphire ve Loft Bahçe œen iyi ödüllerine layık bulundu.  

 œLEAF Ödülleri nde Astana Arena projesi dünyanın en iyi dört kamusal projesinden biri seçildi.

2010 Green Good Design ödülünü ise EAA ile ortak Zorlu Center projesi ile kazandı.

Yine Eylül Ayı içinde   Tabanlıoğlu"nun layık görüldüğü bir diğer ödül ise œODTÜ Öğrenci Merkezi   Binası ve ODTÜ Meydanı Proje Yarışmasında elde ettiği   ikincilik   oldu.

ORTADOĞU"NUN EN İYİ MİMARLARI TÜRKLER

Ortadoğu"nun En iyi Mimarları : Melkan Gürsel ve Murat Tabanlıoğlu
En İyi Kültür Yapısı : Trablus Kongre Merkezi

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Middle East Architect Awards / Ortadoğu Mimarlık Ödülleri sahiplerini buldu. Tabanlıoğlu Mimarlık yine ödüllerle yurda döndü.


En iyi mimar, en iyi mimarlık ofisi, en iyi genç mimar ve en iyi mühendis dallarında verilen ödüllerden en önemlisi olan ve ödüle ismini veren œYılın Mimarı Ödülü   bu yıl Melkan Gürsel ve Murat Tabanlıoğlu"na verildi. Bu bölümde Tabanlıoğlu Mimarlık ayrıca ofis olarak 2010"nun en iyi iki mimarlık ofisinden biri olarak ilan edildi.

Projelerin değerlendirildiği bölümde ise System İnşaat tarafından inşa edilen Tabanloğlu"nun Libya"da gerçekleştirdiği Trablus Kongre Merkezi 2010 yılının œEn İyi Kurumsal ve Kültürel Yapısı seçildi. Bu bina ayrıca kendi kategorisi dışında da, yarışmaya 13 farklı dalda aday gösterilen 133 proje arasında, tüm kategorilerde   Orta Doğuda gerçekleşen en iyi iki binadan biri olarak yılın œen övgüye değer binası ilan edildi. 3000 kişilik kapasitesiyle Tripoli"nin tam merkezinde bulunan şehrin ilk ve en modern yapısı olarak Libya"nın en etkin inşaat şirketlerinin başında gelen Sytem İnşaat tarafından geliştirilmiş olan Merkez"in inşaatına 25.05.2009 tarihinde başlandı ve rekor bir sürede 15.02.2010 tarihinde yapısal çalışmaları (tasarım, arazi düzenleme ve altyapı) dahil olmak üzere kamuya teslim edildi.

Ortadoğu"da tasarım yapan mimarların ve bölgede son dönemde gerçekleşen binaların değerlendirildiği bu prestijli ödüle bu yıl Türkiye"den sadece Tabanlıoğlu Mimarlık layık bulundu. Mimarlık, tasarım, inşaat ve   yatırım dünyasından geniş bir katılımla   28 Eylül gecesi Dubai Park Hyatt Otel"de gerçekleşen törende toplamda 4 ödülü kucaklayan   Melkan Tabanlıoğlu, Ortadoğu"da gerçekleşen yatırımlarda yaratıcı katkılarıyla etkin bir güç olmaya başlayan Türkiyeli mimarları   temsilen, ödüllerini aldı.  

Kavramsal ve fiziksel bağlamda Ortadoğu"nun mimari geleceğinde çağdaş bir düzeyi hedefleyen yarışma komitesi Türkiye"de üretilen mimarlığın vizyonlarına büyük katkıda bulunduğunu ve Tabanlıoğlu Mimarlık"ın bu anlamda, yarışmaya katıldığı Trablus Kongre Merkezi projesinin yansıra diğer projeleriyle de, üst düzey bir mimarlık örneği oluşturduğu vurguladı.

MEA Ödülü"ne proje dalında sadece Tripoli Kongre Binası ile katılan Tabanlığlu Mimarlık, yapımı   bir Türk firması olan System İnşaat tarafından Libya"da başarıyla gerçekleştirilen bu proje ile kazandıkları bu yeni ödülle, bölgede gerçekleştirilmesi hedeflenen çağdaş yapılanmaya katkılarının süreceği müjdesini veriyorlar.

Tripoli Uluslararası Kongre Binası
Rakamsal ve Teknik Bilgi

Tripoli Uluslarası Kongre Merkezi, 3000 kişilik kapasitesiyle Tripoli"nin tam merkezinde bulunan şehrin ilk ve en modern yapısıdır.

Binanın inşaatına 25.05.2009 tarihinde başlanmış olup, 15.02.2010 tarihinde yapısal çalışmaları (tasarım, arazi düzenleme ve altyapı) dahil olmak üzere kamuya teslim edilmiştir.

Tripoli"nin merkezinde, havaalanına 35 km uzaklıkta bulunan toplantı salonuna ulaşılması son derece kolaydır. Salon, palmiye ve okaliptüs ağaçları ile dolu yeşil alanların arasında bulunmakta olup çevresindeki birçok lüks otel, spor tesisi ve kütüphanesiyle Tripoli"nin en işlek konumlarından birinin tam ortasındadır.

System Construction"ın denetiminde, bu süreç, 260 gün olarak tahmin edilen süreden daha kısa bir süre içerisinde tamamlanmış bulunmaktadır.

Kompleks, birçok toplantıya ev sahipliği yaparken üst düzey konforu da beraberinde sunmaktadır.

Toplantı salonunda sunulmakta olan tesisler şu şekildedir:

Merkez 51,500 metrekarelik bir alana inşa edilmiştir.
26,500 metre karesi bina alanı,
33,600 metre karesi yeşil alan,
2,400 metre karesi de çeşitli hizmet tesislerini içermektedir.
Konferans Salonu (2)
Bakanlık Suiti
Ana Salon
Başbakanlık Suiti
Başbakanlık Salonu
VIP Toplantı Salonu
Toplantı Odası
Basın Salonu
Restoran ve Mutfak
VIP Lounge

Bu yapının özelliklerinden biri, dünyanın ikinci en büyük œmesh screen e sahip olmasıdır.

Yapıya ayrıcalık ve özgünlük katan ikinci özellik ise, dünyada ilk kez cephe kaplama ve giydirme sistemlerinin kullanılmış olmasıdır. Bu uygulama yaklaşık olarak 9000 metrekare örgü kaplamayı kapsayan dekoratif bir soğuk cephe uygulamasıdır.

Diğer cephede kullanılan bir diğer yeni yöntem ise, asmalı olarak sarkıtılan 14 metre uzunluğunda cam kolon yüzeydir.

Bu toplantı salonunda kullanılan en son tasarım teknolojisi ışığında, ses ve ışıklandırma sistemi ile tek bir ekrandan bu hizmetlerin kontrol edilebileceği tesis kurulmuştur. Bu sistem (MPDP), dünyadaki benzeri konferans merkezlerinde kullanılan en büyük ekranlardan biridir.

Libya"da yeni bir çelik yapı temeline uygulanarak inşa edilen, ilk modern toplantı merkezidir.

Bu binanın en geniş alanı, 56 metrelik paylaşılan ışık ile 3476 metrekarelik ana toplantı salonudur ki bu salonda kullanılan çeliğin toplam ağırlığı 6250 tona ulaşmaktadır.

Su Isıtma ve Soğutma Enerjisi yeraltı yapısı, kontrol merkezinden kontrol edilse de kendine ait   kontrol merkezi binasına da sahiptir.

Merkez bina, birinci derece depremlere dayanabilecek şekilde tasarlanmıştır.

Binanın çeşitli yerlerinde kullanılan modern LED ışıklandırma sistemleri yaklaşık olarak 21 kilometre uzunluğundadır.

Toplantı merkezi binasının altyapısının montajı için özel olarak tasarlanmış dekoratif ışıklandırma üniteleri kullanılmıştır.

Bu binada kullanılan dekoratif ışıklandırma üniteleri 45,5 ton ağırlığında ve 10,000 parçadan oluşmaktadır.

System İnşaat şirketinin deneyim ve işgücü ile (+/- 560 Türk çalışan ve +/- 410 Yabancı çalışan) Tripoli Kongre Merkezi Binası, 15.02.2010 tarihinde kullanıma hazır olarak teslim edilmiştir.

Proje Gelişimi

Genç ve dinamik bir şirket olan System İnşaat, Libya"da çeşitli projeleri tamamlamanın ardından 25.05.2009 tarihinde,Tripoli Uluslararası Kongre Merkezi Binası projesine başlamıştır.

Güçlü ve yetenekli teknik kadrosu ile System İnşaat 60 gün içerisinde kazı ve güçlendirilmiş beton işleri dahil olmak üzere inşaatın yüzde 33"ünü bitirmiştir.

çelik yapı temelinin devam eden inşaat sürecinde, her bir saatin öneminin bilincinde olan teknik kadro, planlandığı şekilde daha önceden belirlenen çelik bileşenleri monte etmiştir.

Diğer bir yandan, daha önceden belirtilmiş olan tasarım konumlarında, güvenli ve planlı bir şekilde dahili ve harici kaplama malzemelerinin üretimine başlanmıştır. Güçlendirilmiş çelik ve beton inşaatına rağmen, mekanik ve elektrik uygulamalarının altyapısı koordinasyon dahilinde entegre biçimde başlatılmıştır.

10 Ağustos 2009"da çelik yapının son aşamasına gelinmesiyle, çatının kaplaması da tamamlanmıştır. Bunu takiben, mimari kaplamalar ve duvar ayraçlarının inşaat süreci başlamıştır.

Giydirme adı verilen mimari konseptin uygulanması ile gerçekleştirilen bina altyapısını takiben, kongre merkezinin temel hatları ve tasarımı belirmeye başladı. Mimari iç tasarımın, zemin inceleme ve asfaltlama ile paralel olarak yürütülmesi sağlanırken, ışıklandırma ve mekanik altyapı ile yaya geçişleri inşa edildi.

Dünya Liderlerini Ağırlayan Saygın ve Sade bir Yapı

Dünya kültürlerine açılan ve farklı dilleri biraraya getirecek olan Tripoli Kongre Merkezi güçlü bir   temsiliyet figürü olarak   dünya liderlerini doğal bir ortamda ağırlamaya hazırlanıyor. Yarı saydam metal bir zarfın içine yerleştirlen   iki katlı bir dikdörgen prizma olarak tasarlanan blok geniş bir aralıkla peyzaja bağlanan bir ana kapıdan ağaçlarla çevrili bir alana açılıyor.   Mesh"le geniş cam duvar arasında bırakılan 8 metrelik koridor, su elementleriyle desteklenen gölgeli bir sirkülasyon alanı olarak binayı çevreliyor. Ağaçların dallarından esinlenen cephe dokusundaki kesikler gün içinde ışığı kontrollü olarak ana binaya alırken, gece bu aralıklardan sızan hüzmelerle bina ağaçlı araziye uyumla aydınlanıyor. Sade ve işlevsel tasarımıyla yapı açıklık ve samimiyet ifadesi kazanıyor.

TICON- Tripoli Kongre Merkezi   Libya"nın küresel toplum ile somut   bir ilişki kurma niyetini ifade eden ve bulunduğu coğrafyanın ve kültürün ruhunu yansıtan bir yapı.

Son dönemlerde Trablus'ta geliştirilen projeler,   süren inşaatlar ve tamamlanan yenilikçi ve prestijli binalar Libya'daki yoğun kentsel ve mimari yapılanmanın ve dolayısıyla   genelde çağdaşlık çizgisindeki hareketin ve yatırımların bir   göstergesi olmaya başladı.

Gücün etkileyici sunumunun ve aynı zamanda sadeliğin bir elemanı olarak gerçekleşen, birçok dilin buluştuğu, dünya kültürlerine açık bu Kongre Salonu, farklı ülkelerden gelen başkanları doğal çevre dokusu içinde karşılayan ve temsil ettiği millet için gurur kaynağı olan bir yapı.

Ağaçlarla çevrili bir alanda yer alan iki katlı dikdörtgen yapının ana girişini geniş bir açıklık tanımlanıyor. Yarı geçirgen metal bir zarfla çevrelenen saydam blok gölgeli bir koridoru takip ederek dış peyzaja açılıyor. Tasarlanmış bronz hasır uygulamasına sahip yarı saydam çevresel bir 'muhafaza' iç cam duvarları koruyarak binanın etrafında akıyor. Üç çepheyi   çevreleyen 8 metrelik bir koridorda yer alan sıcak iklimde serinlemeyi sağlayan , 4 metre genişliğindeki havuz yansımalarla aynı zamanda görselliği pekiştiriyor; buna paralel bırakılan 4 metrelik yarı-açık gölgeli dolaşım alanı saydam duvarlar sayesinde iç mekanlarla etkileşim sağlıyor. Mesh duvarlarda yer alan geometrik hareketler çevredeki ağaçların dallarından ilham alınarak ışığın içeri ve dışarı sızmasını estetik anlamda yönlendiriyor ve gün ışığının geçişine kontrollü olarak izin vererek merkezdeki mekana yayıyor.

Cephenin dokusu her yönde binanın konumlanmasına ve dışarıyla ilişkisine referansla   değişiklik gösteriyor, metal örtü görsel olarak ağaç dallarının bir uzantısı gibi davranarak bitişiğinde bulunan koru ile uyum sağlıyor. Gece bina aydınlatıldığında, ışık cepheden dışarı sızarak arka planda yer alan ağaçlı alanla bütünleşiyor, çevresini aydınlatan bir fener etkisi kazanıyor.

Binada tercih edilen çağdaş mimari anlayış teknolojik altyapıda ve mühendislik uygulamalarında da kendisini gösteriyor.

Dünya başkanlarının buluşmalarına mekan olacak bina güçlü ve özgün vurgusu olan ve aynı zamanda mütevazi bir duruşa sahip; sade ve işlevsel olma tercihi saydamlık, geçişkenlik ve mekanların samimiyetiyle ifade ediyor. İklim koşullarını değerlendiren yaklaşımı estetik olarak kazanan binada, arazide varolan doğal kaynaklara uyumla   gün ışığı, yeşil ve su   gibi öğelerden optimum yararlanılıyor.

Tripoli Kongre Merkezi
2009-2010
Libya

İşveren   / Client    :   SYSTEM İNşžAAT                                                                                                                                                                                                                                              
Mimar / Architect    : Tabanlıoğlu Architects
Melkan Gürsel & Murat Tabanlıoğlu

Mimari Proje Grubu / Architectural Project Team:  Salih Yılgörür,
Ali çalışkan, Emre Özberk, Oktay Murat, Zeynep Eker, Merve Demirbaş, Elif Akçakaya, Salih çıkman, Işıl Taşkın, Başak Uysal, Elif Selçuk

İç Mimari Proje / Interior Design  :  Metex Design Group

Genel Koordinatör / General Coordinator         :  Burak Başlılar, Erkan Özmen (System İnşaat)

Proje Müdürü / Project Manager       :    Hakan çelik (System İnşaat)

şžantiye şžefi / Site Manager       :    Turan Elmasulu   (System İnşaat)

Statik Mühendisi / Structural Engineer                       :  EMİR MÜHENDİSLİK

Mekanik Mühendisi / Mechanical Engineer           :  GN MÜHENDİSLİK

Elektrik Mühendisi / Electrical Engineer                       :  HB TEKNİKMÜHENDİSLİK

Yangın / Fire Consultant       :    Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç

Akustik / Acoustic Consultant     :  STD Ses Tekniği Danışmanlığı

Cephe / Facade Consulting  :    CWG Danışmanlık

Peyzaj/ Landscape Consultant  :    Akgöze LD

Ana Müteahhit / Main Contractor  :    SYSTEM Construction

Arsa Alanı / Site Area  :  9.000 m ²

İnşaat Alanı / Construction Area  :  25.000 m ²

Fotoğraf / Photography  :  Cemal Emden


Geri Dön