23 / 12 / 2024

Tripoli Kongre Merkezi, En İyi Kamusal Yapı Ödülü aldı

Tripoli Kongre Merkezi, En İyi Kamusal Yapı Ödülü aldı

Uluslararası Mimarlık Ödülleri’nde En İyi Kamusal Yapı Ödülü, Tabanlıoğlu Mimarlık’ın projesi Tripoli Kongre Merkezi’nin oldu. Yapımı tamamlanan proje Ortadoğu’da “Yılın Mimarı” seçi



Gayrimenkul sektöründe dünyanın en prestijli ödüllerinden biri olan Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri (International Property Awards) yarışmasına Türk gayrimenkul şirketleri damgasını vurdu.

Dünyanın dört bir yanından şirketlerin katıldığı yarışmada Gül ve Keleşoğlu İnşaat ile Varyap ve Tabanlıoğlu Mimarlık olmak üzere 3 Türk şirketinin projeleri Avrupa ve Afrika bölgeleri adına yarıştı. Varyap, Batı Ataşehir’de inşa edilen LEED (Leadership in Energy&Environmental Design) kayıtlı yeşil karma konut projesi Meridian ile 2010 Gayrimenkul Ödüllerinde “Dünyanın En İyi Mimari Projesi” ödülüne layık görüldü. Varyap Meridian adına ödülü alan CEO Erdinç Varlıbaş, “Dünyanın en iyi mimari projesi seçilmek bizim için şampiyonlar ligi kupası oldu. Projede yer alan bin 280 konutun yüzde 65’i satıldı. Kule kısmındaki 400 üniteden 250’sini satışa çıkardık, 2 haftada yüzde 60’ını sattık. Kule kısmında metrekare fiyatı 5 bin 500 lira ile 6 bin 750 lira arasında değişiyor. Meridian’da 777 milyon lira gelir hedeflemiştik 1 milyar lirayı yaklaşmış durumdayız” dedi.

Necef’e stadyum için teklif verdik

Erdinç Varlıbaş, “Yurtdışındaki müteahhitlik hizmetlerinde önümüzdeki yıl itibariyle adım atacağız. Seyrantepe Spor Kompleksi’nin ardından yurtdışından çok talep gelmeye başladı. Biz de bir Türk şirketi olarak civar bölgelerde stadyum alanında uzmanlaşmış yapıyı oluşturmak istiyoruz. Katar, Irak, Suudi Arabistan, Ukrayna ve Brezilya gibi ülkelerden teklifler aldık. İlk somut adımı Irak’ta atıyoruz. Irak’ta Necef Stadyumu için teklif hazırladık. İhale süreci sürüyor. Aralık sonuna kadar sonuçlanmış olacak” diye konuştu. Varlıbaş, Ataşehir’de yeni bir projeye hazırlandıklarını da belirterek, 6 mimarlık şirketini tasarıma davet ettiklerini kaydetti. Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri’nde Autopia projesi ticari gayrimenkul dalında birinciliği kıl payı kaptırdı. Bu yıl jüri başkanlığını International Homes dergisi baş editörü Helen Shield’in üstlendiği, Ödülleri prestijli medya grupları tarafından da destekleniyor.

Tabanlıoğlu’nun Libya’daki projesine ödül

ULUSLARARASI Mimarlık Ödülleri’nde En İyi Kamusal Yapı Ödülü, Tabanlıoğlu Mimarlık’ın projesi Tripoli Kongre Merkezi’nin oldu. Yapımı tamamlanan proje Ortadoğu’da “Yılın Mimarı” seçilen Melkan Gürsel ve Murat Tabanlıoğlu’na ait. Londra’daki törende dünyanın en iyi kamusal binası ilan edilen proje, Bölge birincilerinin seçildiği yarışmanın son aşamasında bu bölgelerin tüm birincileri arasından seçildi ve “dünyanın en iyisi” oldu.
Hürriyet

Basında yer alan diğer haberler:

 

Dünyanın en iyi mimari projesi oldu

Londra’daki yarışmada Varyap Meridian, 131 ülkeyi geride bırakarak ‘dünyanın en iyi mimari projesi’ seçildi. Bu, projenin 10’uncu ödülü oldu

Türk mimarları ve konut üreticileri uluslararası arenada aldıkları ödül sayısını artırmaya devam ediyor. En son mimar Emre Arolat’ın Aga Khan ödülü ile aldığı uluslararası arenadan şimdi de Varyap Meridian ödülle döndü. 

International Property Award (Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri) yarışmasına Avrupa’dan finalist olarak katılan Varyap Meridian, ‘Dünyanın En İyi Mimari Projesi’ ödülüne layık görüldü. Aldığı bu son ödülle Varyap Meridian için Avrupa’dan 10’uncu ödülünü kazanan şirketin CEO’su Erdinç Varlıbaş, “131 ülkeyi geride bırakarak, dünyanın en iyisi seçildik. Bu bir devrimdir. Varyap, ‘Birileri gelir dünyayı değiştirir’ demişti. Bundan sonra dünya sahnesinde Türkler var” dedi.

‘CNN’e haber olduk’

Ödüller, Londra’da Hyde Park Lancaster Hotel’de düzenlenen tören ile sahiplerini bulurken, Varyap Meridian’ın ödülünü, Erdinç Varlıbaş aldı. Varlıbaş, ödülü tüm Avrupa’yı temsilen aldıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu: 

“Varyap Meridian tüm dünyanın ilgisi çeken, hem Türkiye’de gayrimenkul sektörünün ulaştığı yüksek gelişme düzeyini gösteren hem de İstanbul’un marka değerine yeni bir değer katan bir proje oldu. Biz bu ödülle gayrimenkulde şampiyonlar ligi kupasını aldığımızı düşünüyoruz. Ödül bizim için koymuş olduğumuz hedeflere ulaşmanın mutluluğunu ifade ediyor. Üç yıl önce, yaptığımız projeyi uluslararası seviyede konuşulur hale getirmek hedefiyle yola çıkmıştık. 

Türkiye’de hiçbir gayrimenkul projesi CNN International’de, New York Times’ta, Le Monde’da haber olmadı. Meridian ile aldığımız birçok ödül var. Son aldığımız ödül ise hepsini taçlandırdı. Dünyanın en iyi mimarisi seçilmek bizim için şampiyonlar ligi kupası oldu, büyük bir gurur kaynağı.”

GELİRİ BEKLENTİNİN ÜZERİNE ÇIKTI

Projenin yüzde 100 prim sözüyle harekete geçirildiğini ve bu hedefe ulaşıldığını ifade eden Erdinç Varlıbaş, başlangıçta metrekaresi 3 bin TL ile başlayan konutlar olduğunu belirtirken, bugün fiyatın 6 bin 750 TL’ye kadar yükseldiğini kaydetti. 

Diğer yandan ilk kez Meridian Projesi ile mülk yönetim hizmetlerini de buradaki işletme firmasının sağlayacağını belirten Varlıbaş, “Varyap yaptığı konutu satıp, projeden çıkmayacak. Bu çok önemli. Burada piyasa yapıcı biz olacağız. Fiyat rayiçlerini biz belirleyeceğiz. Bu bölgede emlakçılar fiyatlarla istediği gibi oynayabiliyorlar. Dolayısıyla biz projeye dışarıdan emlakçı girmesine izin vermeyeceğiz” şeklinde açıklama yaptı.

Öte yandan bugüne kadar  3.2 milyar TL değerinde proje ürettiklerini belirten Varlıbaş, “Biz Meridian’da 777 milyon lira gelir beklerken bugün geldiğimiz noktada 1 milyar liraya zaten yaklaşmış durumdayız” dedi.

IRAK’A STADYUM YAPACAK

Seyrantepe Spor Kompleksi için çalışmaları nedeniyle yurtdışından teklifler almaya başladıklarının altını çizen Erdinç Varlıbaş “Katar, Irak, Suudi Arabistan, Ukrayna ve Brezilya gibi ülkelerden teklif alıyoruz. İlk somut adımı Irak’ta atıyoruz. Irak’ta Necef Stadyumu için teklif hazırladık. Umuyorum ki aralık sonuna kadar sonuçlanmış olacak” dedi. 

Ataşehir’e yeni proje 

Varlıbaş, yakın zamanda Ataşehir’de başlamayı planladıkları projenin henüz erken safhalarda olduğunu belirterek, “Ama, yine de  projenin kentsel tasarım harikası olacağını söyleyebilirim” dedi.

JAPON DA RUS DA DAİRESATIN ALDI

Projedeki çalışma düzeyi hakkında konuşan Erdinç Varlıbaş, Varyap Meridian projesindeki 1.280 konutun yüzde 65’inin satıldığını belirtirken, en yüksek bölüm olan Grand Towers’da yer alan 400 üniteden satışa çıkarılan 250 adetlik bölümünün yüzde 60 oranında satıldığını kaydetti. Yurtdışı pazarlama yapmadıklarını, ama ödüller nedeniyle yurtdışından da talep aldıklarını belirten Varlıbaş, “Dolayısıyla projede yabancıların payı yüzde 2’ler civarında. ABD, Dubai, İngiltere, Rusya, Japonya’dan müşterilerimiz var” dedi. Varlıbaş, Meridian’dan konut alan müşterilerin yüzde 65’inin proje tamamlandıktan sonra burada oturmak istediğini, yüzde 35’lik bölümünün ise yatırımcılardan oluştuğunu kaydetti.
Milliyet/Tebernüş Kireççi

Gayrimenkulde şampiyon Türkiye'den

Gayrimenkul dünyasının Oscar'ı kabul edilen 2010 Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri yarışmasında Varyap'ın İstanbul'daki Meridian projesi, 131 ülkeden rakibini geride bırakarak birinci seçildi. Ödülü Londra'da törenle alan Varyap CEO'su Erdinç Varlıbaş, "Heyecanlandım. Bu ödül Türk inşaat şirketlerinin Türkiye ve dünyada daha iyi işler yapmalarına katkı sağlayacak ve İstanbul'un kıymetini artıracak." dedi.

Dünyaca ünlü mimarlık bürolarının projelerini çizdiği tasarım harikası binaların yarıştığı 2010 Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri'nde Varyap Meridian, 'yüksek binalar' sınıfında 'dünyanın en iyi mimari projesi' seçildi. Londra merkezli yarışma gayrimenkul alanında dünyanın en prestijli yarışması kabul ediliyor. Varyap, bu ödülü İstanbul Ataşehir'de inşası devam eden çevreci LEED sertifikalı yeşil karma konut projesi Meridian ile aldı. Londra'da yapılan törende birincilik ödülünü alan Varyap CEO'su Erdinç Varlıbaş, bu ödülün dünyada iş yapan Türk inşaat sektörüne olumlu katkılar yapacağını ve İstanbul'daki bina yatırımlarının değerini artıracağını ifade etti.

CEO Erdinç Varlıbaş, törenden sonra Londra'da gazetecilerin sorularını cevapladı. Meridian projesini, arsa sahibi Emlak Konut GYO ile hasılat paylaşımı modeli ile hayata geçirdiklerini hatırlatan Varlıbaş, kamu ile özel sektör ortaklığı modelinin başarılara zemin hazırladığını anlattı. Gelir paylaşımı modelini öğrenmek için Meksika'nın Türkiye'ye geldiğini belirten Varlıbaş, "Gayrimenkul projelerinde en büyük maliyet arsa maliyeti. Türkiye'de arsaların da yüzde 50'si kamunun elinde. Özel sektörün bu arsa maliyetiyle proje geliştirip yapması ve satması çok zor. Bu nedenle hasılat paylaşımı modeli kamu-özel sektör işbirliğinde en başarılı örnek oldu. Satış gelirlerimiz arttıkça kamuya daha fazla kaynak sağlıyoruz." dedi. Sözleşmeye göre Meridian'dan 777 milyon lira gelir elde edilip bunun 338 milyon lirasının kamuya aktarılmasının öngörüldüğünü belirten Varlıbaş, "Şimdi ise gelir beklentimiz 1 milyar liraya çıktı. Hem biz hem de devlet kazanacak." dedi.

IRAK'TA STAD, İNGİLTERE'DE KONUT HEDEFİ

Meridian'dan daire alanlar arasında yaptıkları anket sonuçlarını da açıklayan CEO Varlıbaş, mimarinin birinci tercih nedeni olduğunu söyledi. Varlıbaş, Ataşehir'de 100 dönüm arsa üzerinde yeni yapacakları karma projede mimariye daha fazla önem vereceklerini söyledi. 2007 yılında dünyada ses getirecek bir proje için yola çıktıklarını ve yabancı RMJM mimarlık ofisinin çizdiği projeyi hayata geçirdiklerini belirten Erdinç Varlıbaş, "Türkiye'de hiçbir gayrimenkul projesi CNN International'de, New York Times'ta, Le Monde'da haber olmadı. Meridian ile aldığımız birçok ödül var. Son aldığımız ödül ise hepsini taçlandırdı. Dünyanın en iyi mimarisi seçilmek bizim için Şampiyonlar Ligi kupası gibi oldu. Yabancılar Türkiye'den böyle bir şeyi beklemiyorlardı. İstanbul pazarına başka bir gözle bakmaya başladılar. İstanbul'un 5-10 yıl içinde uluslararası şehirler arasında daha üst sıralara tırmanacağını düşünüyorum." diye konuştu.

Erdinç Varlıbaş'ın açıklamasına göre Meridian projesindeki 1.280 konutun yüzde 65'i satıldı. Alıcıların yüzde 65'i oturma, yüzde 35'i ise yatırım amaçlı daire aldı. 400 üniteden oluşan kule kısmından satışa çıkarılan 250 üniteden yüzde 60'ı iki hafta içinde alıcı buldu. Meridian'dan daire alanların yüzde 2'si yabancı. Bunlar Amerikan, Dubai, İngiliz, Rus ve Japon vatandaşı. Satılan dairelerin yüzde 13'ünün sahibi ise İstanbul dışındaki Anadolu şehirlerinden.

Seyrantepe Stadı'nı yaptıktan sonra benzerinin inşası için Katar, Irak, Suudi Arabistan, Ukrayna ve Brezilya'dan teklif aldıklarını belirten Varlıbaş, "Irak'ta Necef Stadyumu için teklif hazırladık. Bu ihale aralık ayında sonuçlanacak." dedi. İhaleyi kazanmaları halinde Varyap, Necef şehrinde 50 bin kişilik bir stadyum inşa edecek. Taşınmaza yatırım yapan uluslararası fonlarla yakın ilişkide olduklarını ifade eden Varlıbaş, bunların kendilerini Avrupa'da yatırım yapmaya teşvik ettiklerini vurguladı. İngiltere'yi yatırım yapabilecekleri ülkelerden biri olarak belirlediklerini belirten Varlıbaş, 2011 yılı içinde İngiltere veya başka bir Avrupa ülkesinde yatırım yapmak için adım atacaklarını bildirdi.
Zaman/İBRAHİM BALTA

 

 

Şampiyonlar Ligi Kupası’nı TOKI taktiğiyle kazandık  

Meridian Projesi’yle ‘Dünyanın En iyi Mimari Projesi Ödülü’nü kazanan Varyap’ın CEO’su Varlıbaş, bu ödülde TOKİ’nin gelir paylaşımı modelinin büyük katkısı olduğunu söyledi

Tüm dünyanın yakından inceleyip uygulamaya çalıştığı Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) ‘gelir paylaşımı yöntemi’ Türk firmalarının uluslararası arenada da önemli başarılara imza atmasını sağlıyor. Gayrimenkulün Oscarlar’ı olarak kabul edilen Uluslararası Gayrimenkul Yarışması’nda bir Türk firması Varyap, Avrupa kıtasını temsilen katıldığı yarışmada birinci oldu. TOKİ’nin gelir paylaşımı yöntemiyle yapılan Varyap, Batı Ataşehir’de inşa edilen LEED (Leadership in Energy & Environmental Design) kayıtlı yeşil karma konut projesi olan Meridian Projesi ile 2010 Gayrimenkul Ödüllerinde ‘Dünyanın En İyi Mimari Projesi’ ödülüne layık görüldü. Ödüller, Londra’da Hyde Park Lancaster Hotel’de düzenlenen tören ile sahiplerini bulurken, ‘Dünyanın En İyi Mimari Projesi’ ödülünün sahibi olan Varyap Meridian’ın ödülünü, Varyap Üst Yöneticisi (CEO) Erdinç Varlıbaş aldı.

130 ÜLKEYLE YARIŞTI

Varyap Varlıbaş, bu ödül ile birlikte Varyap Meridian’ın geçtiğimiz iki yıldan bu yana Avrupa’dan gelen 10’uncu ödülün sahibi olduğunu söyledi.  Dünyanın 131 ülkesinden gelen yüzlerce projeyi geride bırakan Varyap Meridian’ın aldığı bu ödülün,  Türkiye’nin, dünya çapında projeler yapma yetkinliğinin bir kez daha tescili olduğunu belirten Erdinç Varlıbaş, şunları söyledi: “Şampiyonlar Ligi’nde finale kaldık ve kupayı aldık. Kamu-özel sektör işbirliği ile gerçekleştirilen bu projelerin yolunu açan Sayın Başbakanımıza ve  TOKİ  Başkanı Erdoğan Bayraktar’a teşekkür ediyorum. Bu ödül Türkiye’nin nereye geldiğinin en güzel göstergelerinden. 4-5 yıl önce buralarda Türk firması yoktu.” Varlıbaş “Varyap Meridian tüm dünyanın ilgisi çeken, hem Türkiye’de gayrimenkul sektörünün ulaştığı yüksek gelişme düzeyini  gösteren hem de İstanbul’un marka değerine yeni bir değer katan bir proje oldu” diye konuştu.

3.2 milyarlık proje gerçekleşti

Varyap’ın bugüne kadar yaklaşık 5 milyon metrekare inşaat yaptığını anlatan Varlıbaş, bugüne kadar gerçekleştirdikleri projelerin toplam değerinin ise 3.2 milyar lira olduğunu bildirdi. Varlıbaş, “Biz Meridian’da 777 milyon lira gelir beklerken bugün geldiğimiz noktada 1 milyar liraya zaten yaklaşmış durumdayız” dedi.

2 haftada yarıdan fazlası satıldı hedef % 100 prim

Erdinç Varlıbaş, Meridian Projesi hem inşaatta ilerlemede hem de satışta yüzde 65’inde olduklarını bildirdi. Toplam bin 280 konutun yüzde 65’inin satıldığını belirten Varlıbaş, 400 üniteden oluşan kule kısmının 250’sinin satışa çıkarıldığını, iki haftalık bir sürede bunun da yüzde 60’ının satıldığını kaydetti. Projenin uluslararası ödüller almasının ister istemez ilgi çektiğini ifade eden Varlıbaş “Dolayısıyla projede yabancıların payı yüzde 2’ler civarında. ABD, Dubai, İngiltere, Rusya, Japonya’dan müşterilerimiz var” dedi. Varlıbaş, satılan bölümümün yüzde 13’ünün İstanbul dışından olduğu projenin kule kısmında metrekare fiyatının 5 bin 500 lira ile 6 bin 750 lira arasında değiştiğini belirtti.  Diğer projelerde olduğu gibi bu bölümde de yüzde 100 prim hedeflediklerini kaydeden Varlıbaş “2011’de metrekare fiyatının 10 bin TL’nin üzerine çıkacağını öngörüyoruz. Sonra da kiralamada ve satışta piyasa yapıcı bir rol oynayacağız.”

Arena’yla dünyadan teklif yağdı, Irak’ta Necef stadyumu gözüktü

Seyrantepe’de devam eden Galatasaray kulübünün Türk Telekom Arena stadyumun bitme aşamasına geldiğini belirten Erdinç Varlıbaş, şunları söyledi: “Türk Telekon Arena gerçekten dünyada en çok konuşulan ve şu an yapılmakta olan en büyük projelerden biri. Bir yıl gibi kısa sürede tamamlanması ve 2016 UEFA kriterlerine uygunluğu bizim için yeni projeler almakta çok büyük bir referans proje olacak. Şimdiden dünyanın değişik yerlerinden stadyum projeleri için teklifler alıyoruz. Kuzey Irak’ta Necef’te 50 bin kişilik bir stadyum projesi için teklif aldık. Teklifimizi hazırladık, aralık ayında sonuçlanacak. Ayrıca Ukrayna’dan, Katar’dan ve  Brezilya’dan da teklifler var. Biz bu alandaki uzmanlığımızı dünyaya da taşımak istiyoruz. Amacımız bu alanda da küresel bir oyuncu olmak. Yurtdışındaki müteahhitlik hizmetlerinde de önümüzdeki yıl itibariyle zaten bu adımı atacağız. Hedef belirlediğimiz ülkeler İngiltere. Asya da olabilir” dedi.

Ataşehir’e dünya çapında yeni proje

Varyap’ın 2011 için Ataşehir’de yeni bir proje hazırlığı içinde olduğu bilgisini veren Erdinç Varlıbaş, dünya çapında bir proje olacağını belirtti. Varlıbaş, tanıtımını dünyanın çeşitli şehirlerinde gerçekleştireceklerini, İstanbul’a olan ilginin daha da artacağını anlattı. Yeni projenin henüz erken safhalarda olduğunu belirten Varlıbaş, tasarımını 2011 haziran aylarına doğru tamamlamayı hedeflediklerini bildirdi. Projenin 100 bin metrekareyle İstanbul’un en değerli arsalarından biri üzerine yapılacağını ifade eden Varlıbaş “Proje AVM, rezidans, ofis ve otel olmak üzere 4 fonksiyonu da birarada barındıran gerçek bir kentsel tasarım harikası olacak” dedi. Varlıbaş, projenin mimarisi için açılan yarışmaya 6 firmanın davet edildiğini, Varyap’ın yeni projesinde de Meridian’de olduğu gibi RMJM ile çalışacağını bildirdi.;
Star/YENER YALÇIN

Meridian'a 'Dünyanın En Iyi Mimari Projesi' ödülü geldi

Varyap'ın karma konut projesi Meridian, 2010 Gayrimenkul Ödülleri'nde ''Dünyanın En İyi Mimari Projesi'' ödülünü aldı. Varlıbaş, 'Şampiyonlar ligi kupamız oldu' dedi

Varyap'ın, Batı Ataşehir'de inşa ettiği LEED kayıtlı yeşil karma konut projesi Meridian 2010 Gayrimenkul Ödülleri'nde 'Dünyanın En İyi Mimari Projesi' ödülüne layık görüldü. Ödüller, Londra'da Hyde Park Lancaster Hotel'de düzenlenen törenle sahiplerini bulurken, Meridian'ın ödülünü, Varyap CEO'su Erdinç Varlıbaş aldı. Meridian'ın 10'uncu ödülünü kazandığını vurgulayan Varlıbaş, bu son ödülün tüm ödülleri taçlandırdığını belirterek, 'Dünyanın en iyi mimarisi seçilmek bizim için şampiyonlar ligi kupası oldu, büyük bir gurur kaynağı'' diye konuştu. Varlıbaş şöyle devam etti: Bu ödül bizim için çok önemli. 3 yıl önce, projeyi uluslararası seviyede konuşulur hale getirmek hedefiyle yola çıktık. Türkiye'de hiçbir gayrimenkul projesi CNN International'a, New York Times'a haber olmadı. Yabancı gayrimenkul yatırımcılarının hepsi projeden övgüyle söz ediyor. Türkiye'den böyle bir şeyi beklemiyorlardı. İstanbul pazarına başka bir gözle bakmaya başladılar.' Varlıbaş, 1.280 konuttan oluşan projenin yüzde 65'inin satıldığını sözlerine ekledi.

3.2 milyar TL değer yarattık

Varyap'ın bugüne kadar 5 milyon metrekare inşaat yaptığını, yılda 1 milyon metrekare yapabilir hale geldiklerini anlatan Varlıbaş, gerçekleştirdikleri projelerin toplam değerinin ise 3,2 milyar lira olduğunu söyledi.

Irak'tan stadyum teklifi aldık

SEYRANTEPE Spor Kompleksi'nin ardından yurtdışından çok talep almaya başladıklarını anlatan Varlıbaş, 'Katar, Irak, Suudi Arabistan, Ukrayna ve Brezilya gibi ülkelerden teklifler var. İlk somut adımı Irak'ta atıyoruz. Irak'ta Necef Stadyumu için teklif hazırladık. İhale süreci sürüyor. Aralık sonuna kadar sonuçlanacak'' dedi. Varlıbaş, 'Seyrantepe Projesi dünyada çok konuşuldu. Gelen tekliflerden mantıklı olan hepsini değerlendireceğiz'' diye ekledi.

2011'de Londra'da ilk adımı atacağız

ATAŞEHİR'DE başlayacakları yeni karma projenin de dünya çapında bir proje olmasını hedeflediklerini bildiren Varlıbaş, '2011 ortasında bu projenin tasarımını bitirdikten sonra yurtdışına bakmaya başlayacağız. İlk durak olarak İngiltere'yi belirledik. Bu konuda 2011'de adım atacağız' dedi.
Akşam/Şenay KÖŞDERE

 

Londra’da yarışmaya katıldı Avrupalı işsizler iş istedi

Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri’nde Avrupa adına yarışan ‘Autopia’, sektör temsilcileri ve fon şirketlerinden ilgi gördü. Keleşoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Keleşoğlu, “Dünyanın gözü İstanbul’da, borç krizindeki Avrupalılar bize iş başvurusu yaptılar. Sizinle çalışmak istiyoruz, temsilcilik açmak istiyoruz diyenlerin tekliflerini değerlendireceğiz” dedi.

OTOMOBİL galerilerinin şehir dışına taşınması konusundaki yasal düzenlemelerin ardından tüm otomobil markalarının bir arada satış yapabileceği kompleks bir tesis geliştirmek amacıyla yola çıkan Keleşoğlu ve Gül İnşaat’ın, Autopia Otomobil Alışveriş Merkezi projesi, Londra’da Uluslararası Gayrimenkul yarışmasında ilgi gördü. Keleşoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Keleşoğlu, “Tüm dünyanın gözü Türkiye’de ve İstanbul’da. Yarışmada dünyanın önde gelen gayrimenkul sektörü temsilcileri ile biraraya geldik. Hemen hepsi Türkiye’ye yatırım yapmak istiyor. Borçlarla ve ekonomik durgunlukla mücadele eden Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerden bazı ziyaretçiler bizimle çalışmak istediklerini söylediler. İngilizler arasında bizden iş isteyenler de oldu” dedi.

Temsilcilik açmak istiyorlar

Autopia projesinde 600 bağımsız ünitede sektördeki tüm otomobil markalarının bir arada satış yapmasına imkan sağlayan bir ortam oluşturulduğunu, aynı binada kredi ve sigorta şirketlerinin de yer aldığını kaydeden Keleşoğlu şunları anlattı: “150 milyon dolar yatırımla hayata geçecek Beylikdüzü’ndeki projenin inşaatının yüzde 50’si tamamlandı. İş modeli olarak inovatif bir proje olarak görüldüğü için Autopia başta büyük otomobil markaları olmak üzere şu ana kadar yerli ve yabancı yatırımcılardan yoğun ilgi gördü. Autopia’ya benzer proje yapmak isteyen şirketler var, işbirliği için görüşmeler yaptık. BLondra’da temsilcilik açmak için başvuru yapanlar oldu, değerlendireceğiz.” 

2011’in sonunda tamamlanması planlanan Autopia’nın şu ana kadar yüzde 40’ının satıldığını belirten Keleşoğlu, “Yüzde 30’unu da kendi bünyemizde tutacağız. Sadece kalan yüzde 30’luk kısmı satılık. Autopia’nın işletmesini üstleneceğiz. Otomobil satışına yönelik bu projede bir alışveriş merkezinde olduğu gibi ailece zaman geçirilmesi mümkün bir ortam oluşturacağız. Alışveriş merkezi yönetimindeki deneyimizi burada hayata geçireceğiz” diye konuştu. Keleşoğlu projenin Türkiye’de başka illerde ve yurtdışında da uygulanmasının söz konusu olabileceğini dile getirdi. 

Bild’de haber çıktı, davet aldık

Türk inşaat ve mimarlık şirketlerinin artık bütün dünyada tanınmaya başladığını söyleyen Keleşoğlu, “Autopia ile ilgili Bild gazetesinde çıkan bir haberden dolayı bize Dünya Gayrimenkul Ödelleri yarışmasına katılmamız için davet geldi. Artık Türk şirketleri dünyada inşaat sektöründe inovasyon ve tasarım konusunda kendini kanıtladı, kopyacılıktan uzaklaştık. Tüm ibreler Türkiye’yi gösteriyor” dedi. 

Mütekabiliyet şartı olmasa Körfez’den çok alıcı gelirdi

MÜTEKABİLİYET (karşılıklık) uygulaması nedeniyle Türkiye’de bazı ülkelerin düşünüyoruz.menkul sektörüne olması gerekenden daha az ilgi gösterdiğini kaydeden Mustafa Keleşoğlu şunları söyledi: “Yabancıya mülk satışı konusunda yürürlükte olan kurallar Türkiye’ye ilgiyi ister istemez frenliyor. Autopia projesinde az da olsa yabancıya satışlarımız oldu. Ancak eğer mütakibilyet şart olmasaydı, özellikel Körfez ülkelerinden ve Türk Cumhuriyetlerinden gelen yatırımcılara çok fazla satış yapabilirdik. Bu konuda hükümetin çalışmaları devam ediyor, sonuçlanacağını düşünüyoruz.” 

İstanbul projeleri Tate Modern müzesine yakın olandan daha kârlı 

TÜRK ve İngiliz İşadamları ile de bir araya gelen Mustafa Keleşoğlu, Autopia projesini gezmiş bazı yatırımcılarla karşılaştı. Bu durumun kendisi için şaşırtıcı olmadığını kaydeden Keleşoğşu nedenini ise şöyle açıkladı: “Autopia’da bir mağazanın yatırım tutarını 120 ayda (10 yılda) geri kazanmak mümkün. Bu durum İstanbul’daki birçok iyi proje için de geçerli. Yatırım fonları temsilcileri İstanbul’da proje geziyor. Daha biz anlatmadan ‘sizin projenizi biliyoruz’ diyorlar. Ama ben bugün sadece İngiltere’de değil, dünya çapında bir cazibe merkezi olan Londra’nın en önemli binalarından biri olan Tote Modern sanat müzesinin yanında bir projeyi gezdim. Bu projde satın alınan mağazaların geri dönüşü 250 ayda oluyormuş, yani 20 yıldan fazla. Hangi yatırımcı 10 yıl yerine 20 yılı tercih eder.” 
Hürriyet/Hülya GÜLER

 


Geri Dön