15 / 05 / 2024

TSE' nden binalardaki asansörlere muayene!

TSE' nden binalardaki asansörlere muayene!

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, asansörlerde yapılan periyodik muayenelerle ilgili "Bu sene ikinci etap muayeneleri yapıyoruz, yüzde 62 olan olumsuzluk oranının yüzde 19'lara düştüğünü gördük" dedi...




Şentürk, Gebze'deki Kalite Kampüsü'nde gerçekleştirilen iftar programının ardından yaptığı konuşmada, Türkiye'de standartların hakim olabilmesi, hizmet kalitesinin yükseltilebilmesi ve tüketicilerin aldatılmasının önlenmesi için TSE'nin 59 yıldır mücadele verdiğini belirterek, son yıllarda bu mücadelesine ihracatçıların küresel pazarlara ulaşabilmek için ihtiyaç duyduğu sertifikasyon çalışmalarını da eklediğini söyledi.


Bugün 3 bin kişinin üzerinde bir insan kaynağıyla hizmet verdiklerini dile getiren Şentürk, Türkiye'nin bir çok şehrinde teşkilatları bulunduğunu ve yurt dışında da 35 noktada hizmet verdiklerini kaydetti.


Şentürk, TSE'nin Türkiye'de kalite bilincinin arttırılması için çalışmalar yaparken bir yandan da ülkede çok ihmal edilen ürün ve hizmet güvenliği konusundaki açığı kapatmaya çalıştığına dikkati çekerek, bir yıldır asansör konusunda muayene hizmetlerine başladıklarını hatırlattı.


İlk etap muayenelerde asansörlerin yüzde 62'sinin acil kullanım dışı bırakılması gerektiğinin ortaya çıktığını anımsatan Şentürk, "Bu muayenelerden sonra ortalık karıştı. Bakım firmaları işini daha doğru yapmaya başladı. Bina yöneticileri parasını verdiği bakım firmalarını sıkıştırdı. Bu sene ikinci etap muayeneleri yapıyoruz, yüzde 62 olan olumsuzluk oranının yüzde 19'lara düştüğünü gördük" diye konuştu.


Şuan asansörlerin yüzde 81'inin kullanıma uygun olmaya başladığını ifade eden Şentürk, "Önümüzdeki sene bu rakamın yüzde 90'ların üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz. Eğer bu muayene hizmetine girmemiş olsaydık, asansör diye tabutlara binmeye devam ediyor olacaktık" ifadesini kullandı.


- "Tüketiciler ürün alırken TSE damgasını aramıyor"


"Bir sıkıntımız var. O da ne iş dünyamızın ne de vatandaşlarımızın TSE damgasının ne anlama geldiğini çok iyi bilmiyor oluşu" diyen Şentürk, ürünleri üzerinde bulunan baklava biçimindeki TSE damgasının o ürünün TSE tarafından kontrol edildiği, standartlara uygun ve güvenilir olduğunu anlamına gediğini ifade etti.


Şentürk, tüketicilerin ürün alırken TSE damgası aramadığını anlatarak, "Oysa para vererek satın aldığımız ürün ve hizmetlerde aldatılmak istemiyorsak mutlaka TSE belgesini aramamız gerekiyor" dedi.


AA


Geri Dön