28 / 04 / 2024

TÜDEF elektrik zammının iptali için yargıya başvurdu!

TÜDEF elektrik zammının iptali için yargıya başvurdu!

Tüketici Dernekleri Federasyonu  Genel Başkanı Ali Çetin, elektriğe yapılan zammın iptali istemiyle yargıya
başvurduklarını bildirdi



Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), TÜDEF ve Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) üyeleri, elektrik zammını protesto etmek için Yüksel Caddesi'nde toplandı.

"Elektrik zammına hayır", "Enerji yaşamdır, sermayenin kar hırsına teslim edilemez", "Elektrik zamları enerji politikalarının iflasıdır" yazılı dövizler taşıyan gruptakiler, "Zam, zam, ucuzluk ne zaman?"sloganı attı.

Grup adına yapılan ortak basın açıklamasında EMO Yönetim Kurulu Başkanı Musa Çeçen, elektrik fiyatlarına yüzde 9.8 oranında zam yapıldığını hatırlatarak, "Toplamda 2008 yılından itibaren yapılan zamlar yüzde 70'i aştı. Bu zamların nedeni üretim maliyetlerindeki artış değil, elektrik enerjisi üretiminin ve dağıtımının piyasalaşmasıdır" diye konuştu.

Elektrik zamlarının 2008 yılında dağıtım özelleştirmeleriyle birlikte yapılmaya başladığını belirten Çeçen, "Doğalgaz fiyatları indirilmiş, kömür fiyatları düşmüşken nasıl olur da 'maliyet esaslı' denilen mekanizma ile yine zam yapılmaktadır? Çünkü maliyet esaslı fiyatlandırma mekanizmasında TETAŞ üzerinden fiyatları maniple etmenin yolu açıktır" dedi.

TÜDEF Genel Başkanı Ali Çetin de 2 yıllık dönemde asgari ücrete yüzde 30.4 oranında, elektriğe de yüzde 70'i aşan oranda zam yapıldığını savunarak, "Asgari ücretli bir aile, gelirinin yüzde 11.4'ünü elektrik faturasına aktarmak zorunda kalmaktadır" dedi.

Çetin, şunları kaydetti:
"Meslek örgütleri, sendikalar ve demokratik kitle örgütleri olarak elektrikte fahiş fiyatların artık katlanamaz boyutlara geldiğini belirtiyor, bu adaletsiz zamların geri alınması gerektiği konusunda hükümeti uyarıyoruz.

Elektriğe yapılan zammının iptali istemiyle dün TÜDEF tarafından yargıya başvurulmuştur. Ancak 2008 yılında yapılan zamma ilişkin yine TÜDEF tarafından açılmış olan dava henüz sonuçlanmadığı gibi yürütmeyi durdurma konusunda da karar verilmemiştir. Zamlara karşı mücadelenin yalnızca yargı yoluyla sağlanamayacağı açıktır. Bu nedenle tüketicileri zamlara karşı tepkilerini ortaya koymaya davet ediyoruz."
AA


Geri Dön