Kira

TÜFE oranını dikkate almayan ev sahipleri yüzde 80'i aşan kira zammı yapıyor!

Mülk sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan gerilimi artıran yüzde 25 sınırı kalktı. TÜİK tarafından açıklanan yüzde 65’lik TÜFE oranını gerçekçi bulmayan ev sahipleri yüzde 80’i aşan kira zamları yapıyor. 

Son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan yüksek kira bedelleri dar gelirli vatandaşları da mağdur ediyor. Fahiş oranda yapılan kira zamları sebebiyle kiracılarla ev sahipleri arasında yaşanan anlaşmazlıklarda adeta patlama var. 

Konu ile ilgili olarak açıklama yapan emlak uzmanları, çoğu ev sahibinin yüzde 65 olarak açıklanan TÜFE oranını gerçekçi bulmadığını belirterek,  yüzde 80’leri aşan zam oranları uyguladığını söylüyor. 

Birgün’den Bahar Gönül imzalı habere göre, Emlak Uzmanı Nilüfer Kas, son beş senede kiraların aşırı yükseldiğine değinerek, "Örneğin mega kent İstanbul'da kiralar yüzde bin 66 arttı. Söz konusu bu oran başkent Ankara'da yüzde bin 600, İzmir'de yüzde bin 132 ve Eskişehir'de yüzde bin 150 şeklinde artış gösterdi. Asgari ücret seviyesinde geliri olan pek çok kişinin, özellikle mega kent İstanbul gibi büyük şehirlerde yaşamakta güçlük çektiği görülüyor" ifadelerini kullandı.

Nilüfer Kas konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Türkiye İstatistik Kurumu’nun TÜFE sonuçlarının çoğu mülk sahibi tarafından kabul edilmediğini söyledi. İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) yüksek geçim endeksi ve Enflasyon Araştırma Grubu'nun (ENAG) enflasyon oranları, bazı konut sahipleri tarafından daha gerçekçi bulunuyor. 

Nilüfer Kas, "Yapılan anlaşmalarda bazı konut sahipleri, TÜFE yerine yüzde 82'ye varan İstanbul Ticaret Odası  geçim endeksini temel alıyor" dedi.

Yaptığı açıklamada yüzde 65 TÜFE oranındaki kira zammının daha çok geçen yıl ve bu sene  ev tutanları zorlayacağını dile getirenİstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa ise, “30 bin liraya tuttuğu ev olacak 50 bin lira. Fakat aynı bölgede yine o evler 35-40 bin lirayı aşmıyor şu anda. Henüz hissedilmiyor sorun ama tahmin ediyorum zamanla çok daha fazla hissedilecek” dedi.

Açıklamasında Ağustos ve eylül aylarında artış gösteren kiralık ev arayışlarının bu sene olmadığına değinen Aşa, “Bu yıl öğrenci yoğunluğunu yaşamadık henüz. Daha önceki senelerde bu aylarda kendini belli ederdi. Mega kent istanbul’da okul kazanıldığında hemen gelip ev aranmaya başlanırdı. Öğrenci akımı yok tersine göçten bahsediliyor” ifadelerini kullandı.

YÜZDE 25 ORANINA UYULMAMIŞTI

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Dr. Ahmet Büyükduman da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada önümüzdeki bir sene içerisinde kiraların daha kuvvetli bir artış eğiliminde olacağın söyledi.

Ahmet Büyükduman, kiralarda yüzde 25 zam sınırı uygulamasına da uyulmadığını dile getirerek, TÜFE oranlarına da uyulmayacağını öngördüğünü belirtti.

Büyükduman açılamasında şu ifadeleri kullandı:  “Yüzde 25 sınır koydunuz, ‘ev sahibiniz yapamaz. Yaparsa bize şikâyet edin’ dediler.  Buna kaç kişi uydu acaba? Demek ki bundan sonra da kimsenin uymayacağını da düşünebiliriz. Türkiye toplumunda öyle çalışmıyor mekanizma. Ben bir anket yaptım. ‘Kiracı veya v sahibiyseniz yüzde 25 sınırına uydunuz mu, uymadınız mı?’ Şeklinde sordum. 110 tane yorumdan 25 tanesi uyduğunu belirtmiş, 85 tanesi uymadık demiş. Yani yüzde 77’lik kısım uymamış.

 

TOKİ’nin yeni kampanyası için son gün bugün! 9 bin 433 lira taksitle 2+1 ve 13 bin 152 lira taksitle 3+1 konut satıyor!

Emlak ilanları şaşırtmaya devam ediyor! 'Uyku odası' başlığı ile 3050 TL'ye kiralık ilan verildi!

Belediyelerden Kayseri ve Edirne’de satılık 4 arsa! Konut, ticaret ve turizm imarlı arsa arayanlar bu tarihi kaçırmayın!