01 / 05 / 2024

Tugay Kartal: Haydarpaşa Garı eski işlevine devam etmeli!

Tugay Kartal: Haydarpaşa Garı eski işlevine devam etmeli!

Tugay Kartal, “Gar’ın hızlı tren istasyonu olmasını istemiyoruz. Garın kapatılmadan önceki işlevine devam ederek, tüm trenlerin burada hizmet vermesini ve halkın bu sayede ucuz seyahat hakkının olmasını istiyoruz” dedi.



Haydarpaşa Garı’nın imar planının revize edilmesi kararının kamuoyuna olumlu bir kararmış gibi yansıtılmasını eleştiren Haydarpaşa Dayanışması’ndan Tugay Kartal, “Ortada henüz bir kazanım yok. Gar’ın hızlı tren istasyonu olmasını istemiyoruz. Garın kapatılmadan önceki işlevine devam ederek, tüm trenlerin burada hizmet vermesini ve halkın bu sayede ucuz seyahat hakkının olmasını istiyoruz” dedi.


PLAN İPTAL EDİLMİŞTİ


2013’te kabul edilen ve Haydarpaşa gar, Kadıköy Meydan ve çevresinde turistlik alanlar, oteller, ticari amaçlı yapıların yapılmasına olanak veren plan, 2015 yılı ağustos ayında da şehircilik esaslarına, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı gerekçesiyle İstanbul 5. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Bunun üzerine Haydarpaşa Gar, Kadıköy Meydanı ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’na, peron alanlarıyla ilgili yapılan itirazı görüşen İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi, geçtiğimiz günlerde planların revize edilmesine karar verdi. Yeni hazırlanacak planda, Haydarpaşa Garı’nın hızlı trenin ilk istasyonu olacağı, tarihi kimliğinin korunacağı, gar çevresinde yeşil alanlar oluşturulacağı ve garda bir müze kurulacağı ifade edildi. 


 ‘YENİ BİR PLAN HAZIRLIĞI İÇİNE GİRİŞTİLER’


Bu karar kamuoyuna, “Haydarpaşa, gar olarak kalacak” diye yansıdı. Ancak, konuyu gazetemize değerlendiren Haydarpaşa Dayanışması üyesi Tugay Kartal, “Haydarpaşa Gar ve Limanı sahası için açmış olduğumuz iki dava vardı. Bu iki davada bizim lehimize kararlar çıktı, bilirkişi raporlarının bizim lehimize oldu, kamuoyu ve Kadıköy belediyesinin de tepkisi nedeniyle, planlar meşrutiyetini kaybetti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de, Kadıköy Belediyesi’yle anlaşarak planı yeniden komisyona çekti. Yeni bir plan hazırlığı içine giriştiler.” dedi.


‘BİZİM İÇİN HENÜZ KAZANILMIŞ BİR ŞEY YOK’


Kamuoyunu restorasyon projeleri ve böyle revize edilmiş planlarla meşgul edip Garın sermeyenin kullanımına açılmak istendiğini söyleyen Kartal, “Bizim için henüz kazanılmış bir şey yok. Gar’ın hızlı tren istasyonu olmasını istemiyoruz. Garın kapatılmadan önceki işlevine devam ederek, tüm trenlerin burada hizmet vermesini ve halkın bu sayede ucuz seyahat hakkının olmasını istiyoruz” dedi.


Evrensel


Geri Dön