30 / 04 / 2024

TÜİK açıkladı: İkinci el araba piyasası ekimde yüzde 5,2 düştü! 

TÜİK açıkladı: İkinci el araba piyasası ekimde yüzde 5,2 düştü! 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından motorlu kara taşıtları istatistiklerinin ekim ayı verileri açıklandı. Verilere göre ekimde toplam otomobil satışlarında yüzde 5,2 düşüş yaşandı.



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) motorlu kara taşıtları istatistiklerinin ekim ayı verilerini resmen açıkladı. Verilere göre ekimde trafiğe kaydı yapılan otomobil sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 72,3, toplam taşıt sayısı da yüzde 80,4 artış kaydetti. İkinci el piyasasında ise otomobillerde yüzde 10,3, toplam satışlarda da yüzde 5,2 düşüş yaşandı.

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu’nun (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, ikinci el piyasasında ciddi bir düşüş yaşandığını belirterek nedenlerini açıkladı.

TÜİK açıkladı: İkinci el araba piyasası ekimde yüzde 5,2 düştü! 

ARABA SATIŞLARI NEDEN DÜŞTÜ?

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu’nun (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç daha önceki yıllarda bu zamanlarda sıfır araç bayileri araç kampanyaları yaptığı için bu dönemlerde piyasada hareketliliğin oduğunu hatırlattı.  Şu an hem sıfır hem ikinci el piyasasında durağanlık olduğunu söyleyen Erkoç bunun başlıca sebepleri faiz oranlarının yüksek, vade sayılarının düşük olması ve vatandaşların finansmana erişimde yaşadığı sıkıntılar olduğunu söyledi. 

TÜİK açıkladı: İkinci el araba piyasası ekimde yüzde 5,2 düştü! 

OTOMOBİL FİYATLARINDA KÖPÜK ORTADAN KALKTI!

Ticaret Bakanlığı tarafından ikinci elde fahiş fiyat artışını önlemek amacıyla yapılan düzenlemelerin de sektörde karşılık bulduğunu, fiyatlardaki köpüğün ortadan kalktığını ve yatırım amacıyla araç alıp bekletenlerin de araçlarını elden çıkardığı için bulunurlukta bir sıkıntı yaşanmadığı vurgulayan Erkoç, “Hayata geçirilen düzenlemelerden sonra fahiş fiyat artışlarının önüne geçildi, fiyatlarda yüzde 15 bandında bir düşüş var. Araç fiyatları gerçek piyasa değerine geldi, piyasada denge sağlandı. Fiyatlarda daha fazla düşüş yaşanacağını düşünmüyoruz” dedi.

OTOMOBİL FİYATLARI NE OLACAK?

Elektrikli araçların pazar payının arttığına dikkat çeken Erkoç, yapılan ÖTV matrah değişikliği ile fiyatlarda düşüş beklentisine girildiğini ancak önemli bir değişim beklemediklerini kaydetti.

Bununla birlikte elektrikli araçların satışında son bir yılda ciddi bir artış görüldüğünü, çevre açısından da elektrikli araçların yaygınlaşmasının önemli olduğunu vurgulayan Erkoç, ÖTV’de yapılan matrah güncellemesi olumlu bir adım olduğunu söyledi.

Öte yandan şu anda bazı markaların fiyat güncellemesi yaptığını söyleyen Erkoç  bazılarında küçük bir düşüş, bazılarındaysa artış olacağı bilgisini paylaştı. 

Araba almak için doğru zamanı bekleyenler dikkat! Yeni yılda otomobil fiyatları ne olacak?

Ticaret Bakanlığı düğmeye bastı: İkinci el otomobil fiyatlarındaki artış durdu! Sıra betoncular ve çimentocularda! 

Geri Dön