13 / 05 / 2024

TÜİK açıkladı! Ocak ayında konut satışları arttı mı, azaldı mı? Yabancılara konut satışı ne durumda?

TÜİK açıkladı! Ocak ayında konut satışları arttı mı, azaldı mı? Yabancılara konut satışı ne durumda?

TÜİK Ocak 2023 ayına dair konut satış istatistiklerini açıkladı. İşte ocak ayı konut satışına dair detaylar!



Türkiye genelinde konut satışları, ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,6 arttı ve 97 bin 708 oldu. Konut satışlarında İstanbul başta yer aldı. Açıklanan verilere göre İstanbul, 17 bin 415 konut satışı ve yüzde 17,8 ile en yüksek payın sahibiydi. Satış sayılarına göre sıralandığı zaman İstanbul'u 8 bin 808 konut satışı ile birlikte yüzde 9 pay ile Ankara, 5 bin 572 konut satışı ve yüzde 5,7 payla da Antalya izledi. Konut satış sayısının en az olduğu iller ise 23 konut ile Hakkari, 24 konut ile Ardahan ve 42 konut ile de Tunceli geldi.

İPOTEKLİ KONUT SATIŞI AZALMA GÖRÜLDÜ!

İpotekli konut satışları, ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,9 azalış yaşanarak, 16 bin 203 oldu. Toplam konut satışları içerisinde ipotekli satışların payı yüzdeliğe bakıldığı zaman 16,6 olarak gerçekleşti. Ocak ayındaki ipotekli satışların 4 bin 260'ı ilk el satış gerçekleşti. Diğer konut satışları ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,2 arttı ve 81 bin 505 oldu. Toplam konut satışlarında ise diğer satışların payı yüzde 83,4 seviyelerini gördü.

Ülke genelinde ilk el konut satış sayısı, ocak ayında bir önceki yılın aynı ay kıyaslandığında yüzde 1,2 artarak 27 bin 532 seviyelerinde iken, toplam konut satışları içinde ilk el konut satışının payı, yüzde 28,2 oldu. Genele bakıldığında ise ikinci el konut satışları, ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,8 artış gösterdi ve 70 bin 176 oldu. Toplam konut satışları içerisinde ikinci el konut satışının payı yüzde 71,8 oldu.

YABANCILARA KONUT SATIŞINDA DA AZALMA MEYDANA GELDİ!

Yabancılar tarafından alınan konutlarda ise ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,6 azalma görülerek, 4 bin 161 oldu. Ocak ayında toplam konut satışları içerisinde yabancılara yapılan konut satışının payı, yüzde 4,3 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları vatandaşlar tarafından merakla araştırılıyor. Bu satışlarda ilk sırayı 1592 konut satışıyla beraber Antalya alırken, Antalya'yı sırasıyla 1380 konut satışı ile İstanbul ve 331 konut satışı ile birlikte Mersin listede bulunuyor. Ocak ayında Rusya Federasyonu vatandaşları Türkiye'den 1557 konut sahibi oldu. Rusya Federasyonu vatandaşlarını sırası ile 526 konut ile İran, 229 konut ile Irak ve 157 konut ile Ukrayna vatandaşları listede yer alıyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön