27 / 04 / 2024

TÜİK açıkladı! Sanayi üretimi ekim ayında yüzde 0,4 daraldı

TÜİK açıkladı! Sanayi üretimi ekim ayında yüzde 0,4 daraldı

Sanayi üretimi ekim ayında, aylık olarak yüzde 0,4 düşüş gösterirken, yıllık bazda da yüzde 1,1 yükseldi. Buna göre, piyasa beklentisi, aylık yüzde 0,2 azaldı, yıllık bazda ise yüzde 2 yükseliş yönünde ilerledi. İşte haberin detayları...



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını bildirdi. Bu kapsamda, ekimde takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, geçen senenin yine aynı ayına oranla yüzde 1,1 kadar çıktı. 

Sanayinin alt sektör birimleri incelendiği zaman, ekim ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi geçen senenin aynı ayına oranla yüzde 3,7, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,3, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 3,5 kadar çıktığı belirtildi.

Öte yandan da, arındırılmamış sanayi üretim endeksi de yıllık bazda yüzde 3,77 artış gösterdi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, söz konusu ayda eylüle kıyasla yüzde 0,4 kadar düşüş gösterdi. 

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, ekimde madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 3,2 yükselirken imalat sanayi sektörü endeksi 0,3, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2,3 azalış gösterdi. Bazı verilerde revizyona gidildi.

 TÜİK açıkladı! Sanayi üretimi ekim ayında yüzde 0,4 daraldı

SANAYİ NE DEMEK?

Sanayi, endüstri veya işleyim devamlı veya belli zamanlarda, makine ve benzeri araçlar kullanarak bir madde veya gücün niteliğini veya biçimini değiştirerek toplu üretimde bulunan faaliyet dalı ve ekonominin ana sektörlerinden birisidir. Bir tür endüstri örneği, fabrika.

SANAYİ ÜRETİM ENDEKSİ NE DEMEK?

Sanayi Üretim Endeksi, sanayi alanında bulunan kuruluşların üretimlerinde değişim gösteren bir endeks türüdür.  Buna göre, TÜİK tarafından 2005 senesi üretimi 100 olarak alınmak sureti ile , her ay 4850 işyerinden Aylık Sanayi Üretim Anketi ile hazırlanan verilere dayanılarak hesaplanır.

SANAYİ ÜRETİM ENDEKSİ NASIL HESAPLANIR?

Sanayi Üretim Endeksi, sanayi sektöründe yer alan kuruluşların üretimlerindeki değişimi gösteren bir endekstir. TÜİK tarafından 2005 yılı üretimi 100 olarak alınmak suretiyle, her ay 4850 işyerinden Aylık Sanayi Üretim Anketiyle derlenen verilere dayanılarak hesaplanmaktadır.

İnşaat malzemesi sanayi üretimi 3. çeyrekte yüzde 13,5 arttı!

Sanayi üretimi ağustosta aylık yüzde 0,8 azaldı, yıllık yüzde oranında 3,1 arttı

İnşaat malzemesi sanayi üretimi 2023 temmuzda yüzde 29,8 büyüdü!

BOTAŞ resmen açıkladı! Doğal gaza yüzde 20 zam geldi!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön