03 / 05 / 2024

TÜİK: Antalya, depremde Gölcük gibi olacak!

TÜİK: Antalya, depremde Gölcük gibi olacak!

Türkiye İstatistik Kurumu ikinci derece riskli deprem bölgesinde olan Antalya'da 85 bin binanın depreme dayanıksız olduğunu açıkladı. Uzmanlar uyarıyor: Antalya, depremde Gölcük gibi olacak



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Antalya'daki 120 bin binadan 85 bini, yani yüzde 70'i olası bir depremde büyük risk taşıyor. İkinci derece riskli deprem bölgesi olan Antalya'da deprem olmadan taşıma güçlerini kaybeden binalar da bir hayli çok. Bunlar arasında bölge hastaneleri ve Antalya Atatürk Stadyumu da bulunuyor.

Türkiye özellikle büyük İstanbul depremini düşünürken, TÜİK deprem tehdidinin neredeyse tüm ülke için geçerli olduğunu gözler önüne serdi. TÜİK verilerine göre Antalya'daki 120 bin binadan 85 bini olası bir depremde risk altında bulunuyor. Bu rakam kentteki binaların yüzde 70'ine karşılık geliyor. Riskli binaların tamamına yakını Işıklar, Güllük, Dokuma, Konyaaltı Caddesi gibi şehir merkezindeki semtlerde bulunuyor.

Hastaneler risk altında

TÜİK'in verileri üzerine açıklama yapan Antalya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cem Oğuz, 85 bin binanın 1998 öncesi yapıldığına dikkat çekti. Antalya'nın 1998'e kadar dördüncü risk bölgesinde yer aldığını ancak bu tarihten sonra ikinci risk bölgesine yükseldiğini vurgulayan Oğuz, 'Dördüncü risk bölgesine göre projelendirmesi ve imarı yapılan yapılar, ikinci risk bölgesinde bazı yetersizlikler ortaya çıkarabilir. Dolayısıyla 85 bin yapı şu anda riskli konumunda. Bu doğru bir saptama. Antalya'da bir de şu risk var. Deprem olmadan da bazı yapıların taşıma güçlerini kaybettiğini gördük. Antalya Atatürk Stadyumu'nu da buna dahil edebiliriz. Antalya'da mevcut yapı stokunun olası depreme karşı davranışının belirlenmesi gerekiyor. Bu konuyla ilgili, özellikle belediyeler 2005'te bir çalışma başlattılar ama sonunu getiremediler' dedi.

'Gölcük gibi olacak'

Türkiye ve Antalya için en önemli sorunun deprem olduğu görüşüne katılan Antalya Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Teoman Akçalı ise başka bir tehlikeye dikkat çekti: 'Antalya'da risk yönetimi ile ilgili, depreme ayrılmış bir açık alan yok. Bir deprem olsa karmaşa olacak. çünkü ortada, hiçbir yeşil alan yok. Kocaeli'nde, Gölcük'te yaşananlar yaşanacak.'

TARAF


Geri Dön